Ειδήσεις

ΚΚΕ για τα προβλήματα του αεροδρομίου Ηρακλείου

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη προηγούμενη κυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζει την οικονομική ασφυξία και απαξίωση του αερολιμένα Ηρακλείου στα πλαίσια της ευρωενωσιακής πολιτικής της απελευθέρωσης των μεταφορών και της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα, όπως τα χαρακτηρίζει, του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Υπεύθυνοι είναι, εκτός από τη σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, οι βουλευτές των Κομμάτων, που έχουν ψηφίσει τη δέσμευση των εσόδων και τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΥΠΑ για λογαριασμό της αποπληρωμής του χρέους και σήμερα δήθεν κόπτονται για τη τύχη του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή όλα τα Κόμματα στηρίζουν την εγκληματική ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, του υπάρχοντος και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που ενώ πρέπει να αποτελεί λαϊκή περιουσία στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας, η ιδιωτικοποίηση του θα οδηγήσει σε ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για το λαό, σε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στην ασφάλεια των πτήσεων και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δηλαδή πρόκειται για πολιτική που έχει στόχο υπερκέρδη για το κεφάλαιο, τους «λεγόμενους επενδυτές» και νέα δεινά για τους εργαζόμενους και το λαό.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει μέσα και κυρίως έξω από τη βουλή για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής συγκυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων.

Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν για:

• Ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των 14 αεροδρομίων και του αεροδρομίου Καστελιού.

• Άμεση χρηματοδότηση του αεροδρόμιου Ηρακλείου και των υπολοίπων αεροδρομίων για τη κάλυψη των αναγκών τους, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

• Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τη κάλυψη των κενών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του αερολιμένα, με πλήρη και σταθερή εργασία. Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργαζομένων του αερολιμένα, υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Ανατροπή της ευρωνωσιακής πολιτικής εμπορευματοποιημένης λειτουργίας των αεροδρομίων και απελευθέρωσης των αερομεταφορών που είναι απέναντι στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και εξυπηρετεί τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο μόνος δρόμος για τη κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου φορέα αερομεταφορών για την ασφαλή, συχνή, οικονομική και ποιοτική μεταφορά, στα πλαίσια του οποίου θα είναι ενταγμένη και η διαχείριση των αεροδρομίων. Αυτός ο δρόμος όμως απαιτεί ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο, λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών μέτρων, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με μοναδικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».

Σχόλια