Ειδήσεις

Αναζητείται λύση για τη μελέτη του αεροδρομίου Ηρακλείου

Υπό το βάρος της αποκάλυψης ότι η μελέτη σκοπιμότητας για τα έργα του αεροδρομίου και του ΒΟΑΚ που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε δεσμευτεί ότι θα ήταν έτοιμα τον επόμενο μήνα, αλλά... δεν έχουν ανατεθεί καν, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη με τη συμμετοχή παραγόντων του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι με τον υπουργό (φωτογραφία) και τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σπίρτζη, κάθισαν ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές του νομού κ.κ.Σ. Βαρδάκης, και Μιχ. Κριτσωτάκης, Λ. Αυγενάκης,  Β. Κεγκέρογλου, Σπ. Δανέλλης.

Η κρητική αντιπροσωπία έθεσε προ των ευθυνών της την ηγεσία του υπουργείου, ειδικότερα για το θέμα του αεροδρομίου και την αναγκαιότητα ταχύτατων παρεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη κίνηση.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι καθώς η μελέτη, πέντε μήνες μετά την κάθοδο Χρυσοχοΐδη όταν και... εξαγγέλθηκε, δεν έχει ανατεθεί ακόμη, η φετινή χρονιά θα πρέπει να θεωρείται χαμένη και το ζητούμενο είναι να υπάρξει ταχύτατη ανάθεση της μελέτης, προκειμένου να μην χαθεί... κι η επόμενη.

Το θέμα συζητήθηκε, το υπουργείο έδειξε καλή διάθεση για συνεργασία (μάλιστα θα δημιουργηθεί μεικτή επιτροπή, με τη συμμετοχή και των φορέων της Κρήτης, προκειμένου να ανατεθεί η μελέτη όσο το δυνατόν ταχύτερα) αλλά υπάρχουν δυσκολίες.

Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται θετική ως προς ένα χορηγιακό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το οποίο προτείνει ο Δήμος Ηρακλείου. Αυτό προϋποθέτει την ανάθεση της ολοκλήρωσης μελετών εκσυγχρονισμού και επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων υπό τη μορφή χορηγίας στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα με αφορολόγητα είδη.

Αυτό ωστόσο δε συνάδει με τη θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι ποίοι επεσήμαναν σύμφωνα με τις πληροφορίες πως θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι θα γίνει δωρεάν και χωρίς την παραμικρή παραχώρηση στην εταιρεία.

Παράλληλα εξετάζεται θετικά και η προσφορά ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας για τη προμήθεια εξοπλισμού για την διαχείριση των αποσκευών. Ωστόσο αποφάσεις στην σύσκεψη δεν ελήφθησαν.

Ένα ακόμη θέμα που τονίστηκε στην συνάντηση είναι η καθυστέρηση σύναψης μισθωτηρίου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη χρήση εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που ενισχύουν τις δυνατότητες του αεροδρομίου ως προς την προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών.

Αποφασίστηκε τέλος να υπάρξει ομάδα εργασίας η οποία θα αποτελείται από την Περιφέρεια το δήμο Ηρακλείου και το υπουργείο και η οποία θα προχωρά όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες γύρω από αεροδρόμιο.  

Το θέμα του ΒΟΑΚ δεν τίθεται καν επί του παρόντος, αφού... λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτως ή άλλως κι εδώ λείπει η μελέτη που... θα ανέθετε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά τελικώς αποδείχτηκε (όπως και αυτή του αεροδρομίου) άλλη μια ανέξοδη εξαγγελία τύπου... Mαυρογυαλούρου.

Σχόλια