Ειδήσεις

Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων και οργισμένη απάντηση ΥΠΟΙΚ

Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές "φωνές" που μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα... λίαν συντόμως. Δεν αποκλείεται αύριο, Δευτέρα, να συνεδριάσει πάλι το EuroWorkingGroup, όπου καθορίστηκε η ατζέντα των συζητήσεων, που θα γίνονται ανά θεματική ενότητα. Πρακτικά αυτό ίσως ανοίξει και τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης με δόσεις. Δηλαδή, χρηματοδότηση ανά ενότητα.Οι "κόκκινες γραμμές" (συντάξεις - μισθοί) είναι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα ταμεία... στερεύουν. Το Bloomberg έκανε λόγο για νέο... κοστούμι που έχει ράψει στα μέτρα της Ελλάδας η Γερμανία, ύψους 40 δισ. ευρώ. Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται το δεξί χέρι της Μέρκελ, τον Μάρσελ Φρέιζερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών.Θα είναι ύψους 30 εως 40 δισ. ευρώ, με χρονική διάρκεια τριών ετών και θα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις για μέτρα, ενώ μένει να διευθετηθεί ο νέος θεσμός εποπτείας όσων θα συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση.  

Την ίδια ώρα το Reuters αναφέρει σε άρθρο της πως "Η Ελλάδα ίσως έχει χάσει την ευκαιρία της για συμφωνία επί του χρέους".Ο αρθρογράφος Paul Taylor εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ήδη χάσει την ευκαιρία της για συμφωνία επί του χρέους.  Προτείνει δημοψήφισμα ή αλλαγή της κυβερνητικής συμμαχίας.  «Ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του, έχουν καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας, ώστε λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί πριν μερικές εβδομάδες, τώρα πια φαντάζουν απίθανες». Με αυτά τα λόγια ο αρθρογράφος Paul Taylor επισημαίνει ότι ακόμη και αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και μάλιστα την στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».

Η FAZ ξαναχτυπά


Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ μιλά για «σοκαριστικές» διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει ότι, στο πρόσφατο EuroWorking Group, ο Νίκος Θεοχαράκης συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής». Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών «βλέπει» τρίτο πακέτο 30-40 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στο δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι, εάν υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του τελευταίου EuroWorking Group, οι αναγνώστες της εφημερίδας θα καταλάβαιναν ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Στην κυριακάτικη έκδοσή της, η γερμανική εφημερίδα FAZ αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι απογοητευμένοι από τις συνομιλίες με την Αθήνα.Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ: «Οι χώρες της ευρωζώνης δεν βλέπουν πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως ''σοκαριστική''».

Οργισμένη αντίδραση από το Υπουργείο Οικονομικών


«Εάν και όταν οι αναγνώστες της FAS διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group, η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση και την Ευρώπη» αναφέρεται σε σχετική, λιτή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Σχόλια