default-image

"Τουλάχιστον" με καλό καιρό το σούβλισμα του οβελία

Κρήτη
"Τουλάχιστον" με καλό καιρό το σούβλισμα του οβελία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καιρός την τελευταία στιγμή χάλασε τα σχέδια στους εκδρομείς της Κρήτης, που ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στα πλοία για να βρεθούν σε κάποιο προορισμό στην υπόλοιπη Ελλάδα και να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο σύμφωνα και με τους μετεωρολόγους από το βράδυ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού. Σταδιακά σήμερα εξασθενούν οι βόρειοι άνεμοι, με την έντασή τους να περιορίζεται στα 5-6 μποφόρ στη δυτική Κρήτη, ενώ τοπικά έως και 7 μποφόρ θα παραμείνει η έντασή τους στην ανατολική Κρήτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από τους 10?C έως τους 17?C.

Αισθητά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την ημέρα του Πάσχα. Στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα διατηρούνται από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που θα κυμαίνονται από τα 3-4 μποφόρ στη Δυτική Κρήτη, ενώ στην ανατολική θα φθάνουν έως και τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ καλά επίπεδα, με την ελάχιστη στους 11?C, ενώ η μέγιστη αναμένεται να ξεπεράσει και τους 18?C.

Καλός προβλέπεται να διατηρηθεί ο καιρός και τη Δευτέρα του Πάσχα με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και τη θερμοκρασία σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα.

Ταλαιπωρία για χιλιάδες εκδρομείς

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν όμως και στις εσωτερικές μετακινήσεις, λόγω της επικινδυνότητας που δημιουργείται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κάνοντας τις οικογένειες να είναι πολύ προβληματισμένες και να φοβούνται να μπουν στο αυτοκίνητο για να πάνε σε χωριό προκειμένου να περάσουν το Πάσχα μακριά από τις πόλεις.

"Ανάποδα" ήρθαν οι εξελίξεις σε πάρα πολλούς Κρητικούς, που μέχρι και χθες το βράδυ ήταν εγκλωβισμένοι στο νησί, με τα πράγματα στα χέρια, περιμένοντας με αγωνία να υπάρξει η άρση του απαγορευτικού για να μπουν στα πλοία της γραμμής. Περισσότερο τυχεροί στάθηκαν τελικά όσοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, καθώς ακυρώσεις πτήσεων, τουλάχιστον μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες της Μ. Παρασκευής, δεν είχαν σημειωθεί.

Αργά χθες το βράδυ, βέβαια, όπως μας είχε ενημερώσει από το απόγευμα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ο απόπλους των πλοίων επετράπη κανονικά. Όμως, δεν παύει να έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στα σχέδια των εκδρομέων, που προφανώς πολλοί από αυτούς, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο από το ταξίδι που είχαν προγραμματίσει, προτίμησαν να μην ταξιδέψουν τελικά.

Σε όλους τους ορεινούς όγκους της Κρήτης το έχει στρώσει για τα καλά, με τα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου για μια φορά ακόμη μέσα στη χρονιά αυτή να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών ατόμων που εγκλωβίστηκαν με το αυτοκίνητό τους στα Λιβάδια, όταν αυτό κόλλησε στα χιόνια στην περιοχή "Λάκκος Λυγερού". Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους λίγο μετά τις 3 χθες το ξημερώματα. Συνολικά τέσσερις ώρες πέρασαν ώσπου να στεφθεί από επιτυχία η επιχείρηση, όπου πήραν μέρος δύο πυροσβέστες από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Γαράζου. Η Πυροσβεστική, όμως, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, κλήθηκε να κόψει και δέντρα που έσπασαν και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνολικά πέντε περιπτώσεις τέτοιες αντιμετώπισε μέχρι χθες το μεσημέρι. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν δύο κοπές στις Μοίρες, μια στο Σκαλάνι, μια στον Άγιο Μύρωνα και μια στην πόλη του Ηρακλείου και ειδικότερα στην οδό Πριάνσου, που βρίσκεται ανάμεσα σε Λεβήνου και Μίνωος.

Χριστόφορος Παπαδάκης-Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News