Ειδήσεις

Πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας και νέα εποχή σχέσεων

Η πρόθεση και των δύο πλευρών, Ελλάδας και Ρωσίας, είναι η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να σηματοδοτήσει μια "νέα αρχή" στις σχέσεις των δύο χωρών και στη συνεργασία τους σε πολλαπλά επίπεδα.

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, που θέλουν την εξωτερική πολιτική των χωρών-μελών της ΕΕ να "φιλτράρεται" μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή στάση.

Αυτό άλλωστε δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ότι η Ελλάδα έχει αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα άσκησης της δικής της εθνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Το βασικό ζήτημα που τέθηκε είναι βεβαίως αυτό της οικονομικής συνεργασίας και ιδιαίτερα ρωσικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς φυσικά και ο αγωγός φυσικού αερίου.

Πριν από την κοινή συνέντευξη τύπου υπεγράφησαν:

 • Μνημόνιο για Έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016
 • Κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2015 και 2016 που υπεγράφη μεταξύ Πούτιν και Τσίπρα
 • Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ής επετείου από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Επιγραμματικά οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους είπαν μεταξύ των άλλων τα εξής:

Βλαντιμίρ Πούτιν

 • Συνεργασία στον τομέα του εμπορίου (4,2 δισ. δολάρια) που μειώθηκε λόγω κυρώσεων και πτώσης τιμών του πετρελαίου
 • Υιοθετήσαμε σχέδιο κοινών δράσεων για το σκοπό αυτό
 • Συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων
 • Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
 • Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη
 • Η Ελλάδα θα γίνει ένα από τα βασικά σημεία διανομής του φυσικού αερίου
 • Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας (μεταφορικά μέσα)
 • Συνεργαζόμαστε στον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Θεσσαλονίκης
 • Το Έτος Ρωσία-Ελλάδα θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας
 • Ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία, και στον τομέα του τουρισμού
 • Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών
 • Η αναζήτηση της διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει ψηφισμάτων του Συμβουλίου του ΟΗΕ
 • Ανάπτυξη σχέσεων Ρωσίας και Ε.Ε.
 • Ενδιαφέρον ρωσικής ομοσπονδίας για πλήρη υλοποίηση Συμφωνιών του Μινσκ

Αλέξης Τσίπρας

 • Ευχαριστώ τον πρόεδρο Πούτιν για τη φιλοξενία, την υποδοχή και τις εποικοδομητικές συζητήσεις
 • Πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις
 • Οι σχέσεις αυτές τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε νηνεμία
 • Άκουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσεις για την πρόθεση της Ελλάδας να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να αξιοποιεί το γεωστρατηγικό της ρόλο
 • Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους οργανισμούς
 • Συζητήσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες
 • Για αύξηση ελληνικών εξαγωγών
 • Να αρθεί το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα
 • Να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές
 • Να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές
 • Να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη
 • Σε αυτή την κατεύθυνση επεσήμανα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει την κατασκευή ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα
 • Με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τηρώντας τους κανονισμούς της Ε.Ε.
 • Συμφωνήσαμε σε κοινό πρόγραμμα δράσης και το Μνημόνιο Συνεργασίας για το έτος Ελλάδας
 • Και Κοινή Διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντιο στο φασισμό
 • Συζητήσαμε για την Ουκρανία - Είπα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Έλληνες της Μαριούπολης και άλλων περιοχών
 • Η Συμφωνία του Μινσκ είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί η κρίση και να αφήσουμε πίσω μας το αδιέξοδο των κυρώσεων
 • Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε στην ήπειρό μας την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει
 • Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν την ικανοποίησή μου για το ρόλο της Ρωσίας απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ
 • Θα ήθελα να ευχηθώ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής άνοιξης στις σχέσεις των δύο χωρών και στην υλοποίησή της.

Αγροτικά προϊόντα

«Όχι» είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «η Ελλάδα αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. και επλήγη από τα αντίμετρα, αλλά δε φταίμε εμείς για αυτό».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», σημείωσε ο κ. Πούτιν για να προσθέσει: «Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της Ε.Ε., αλλά υπάρχουν δυνατότητες εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων σε αυτόν τον τομέα».

Ερωτήσεις

Στη συνέχεια επιτράπηκε περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις συναντήσεις:

Ερώτηση: Συζητήσατε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Σε ποιους τομείς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις;

Πούτιν: Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια. Στον τομέα των μεταφορών και υποδομών υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς.

Ερώτηση: Ετέθη θέμα άρσης κυρώσεων και συνεργασίας στον αγροτικό τομέα;

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας επίλυση του οικονομικού της προβλήματος. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Και θα δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, βρίσκεται σε κρίση, έχει απολέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης, αλλά δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Αυτή αξιοποιεί για να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα βοηθήσουν τη χώρα για να ξεπεράσει την κρίση.

"Δούρειος ίππος"

Ερώτηση: Η Ελλάδα και η Ρωσία εμβαθύνουν τη σχέση τους γιατί η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «Δούρειο Ίππο» για να διασπάσει την Ευρώπη.

Δεύτερη ερώτηση: Θα στραφεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια αν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν;

Πούτιν: Το ερώτημα για το Δούρειο Ίππο. Δεν προσπαθούμε να αναγκάσουμε κάποιον. Είμαστε θετικοί προς μια συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τα δικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρείται παράδοξο. Δεν είναι κάτι παράλογο και παράδοξο αυτό που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και θα το υποστηρίζουμε.

Τσίπρας: Σε αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού και κάποιοι δεν είναι στην πρώτη θέση και άλλοι στο κατάστρωμα. Αν αρχίσει κάποιος να ρίχνει κάποιον άλλο στη θάλασσα θα πέσει το καράβι στα βράχια.

Σεβόμαστε τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά προχωράμε και σε συμφωνίες επωφελείς σεβόμενοι το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει από αυτή την κρίση.

Πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με μια λογική ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους.

Δεν είναι. Έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά έχει δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συνεργασίες προς όφελος του λαού της.

Αυτά που συμφωνήσαμε δίνουν προοπτική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Αγωγός αερίου

Ερώτηση: Ενεργειακή συνεργασία… Υπάρχει συμφωνία και απόφαση για τον ενεργειακό Turkish Stream;

Πούτιν: Το συζητήσαμε, δύσκολο να πω τώρα κάτι συγκεκριμένο, χρειάζεται προεργασία σε επίπεδο Gazprom. Θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη από τη μεταφορά του αερίου. Οι Έλληνες εταίροι πρέπει να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρειες.

Τσίπρας: Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος. Ο Turkish Stream θα είναι σε τουρκικό έδαφος. Με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας αλλά μεγάλα έργα τέτοιου βεληνεκούς δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης, τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσαμε και θα τις ολοκληρώσουμε το επόμενο διάστημα.

«Ιστορικής σημασίας συνάντηση»

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Όπως σημειώνουν, σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ τονίζουν ότι οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που, όπως λένε, αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, άνοιξε, όπως επισημαίνουν, ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Προσθέτουν ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευσή του.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

Δώρο εικόνα που είχε κλαπεί από το σφαγέα της Βιάννου

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης.

Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε τη σφαγή στη Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις ρωσικές Αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947.

Η ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με προέδρους και μέλη ομογενειακών Συλλόγων της Ρωσίας στη Μόσχα, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους μίλησε για τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο πρόεδρο.

Σχόλια