default-image

"Ξέφραγο αμπέλι" το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης"

"Ξέφραγο αμπέλι" το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, η ομαλή διακίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Οι πτήσεις τσάρτερ πληθαίνουν καθημερινά και ο έλεγχος διαβατηρίων γίνεται σταδιακά αδύνατος για το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει το Αστυνομικό Τμήμα του Αερολιμένα, το οποίο δε θα ενισχυθεί φέτος με δόκιμους.

Το "Νίκος Καζαντζάκης" κινδυνεύει να μείνει χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό αστυνομικών που πρέπει να καλύπτουν σε 24ωρη βάση τη λειτουργία του, καθώς ήδη καλύπτει οριακά τις ανάγκες των πτήσεων τσάρτερ, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά. Τα αποθέματα δοκίμων αστυφυλάκων εξαντλήθηκαν καθώς οι σχολές της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν κλειστές. Η απώλεια της δυνατότητας αξιοποίησης δοκίμων, με τους οποίους "μπαλώθηκαν" πολλά κενά τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται να φανερώσει τη γύμνια καίριων υπηρεσιών, οι οποίες επωμίζονται μεγάλο βάρος στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου δεν κρύβει την αγωνία του για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί αν δε βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το κενό των 20 δοκίμων που είχαν χρησιμοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_fqljprns/

«Η Αστυνομία δεν είναι μόνο για το διαβατηριακό έλεγχο και τα πλαστά διαβατήρια. Χρειάζεται φύλαξη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ευταξίας μέσα και έξω από το αεροδρόμιο. Αν δεν έχουμε ικανό αριθμό αστυνομικών έξω, θα επικρατήσει χάος με τις παράνομες σταθμεύσεις και τα λεωφορεία. Ακούω όλα τα χρόνια ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού. Ναι, αλλά εμείς δεν έχουμε προσωπικό για ναυαρχίδα, αλλά για μαούνα».

«Από τη δική μας πλευρά κάναμε αυτό που πρέπει. Ανανεώνοντας τις συμβάσεις μας για την κάλυψη με σεκιούριτι δε μείναμε στο χθες. Αυξήσαμε στην προκήρυξη τον αριθμό του προσωπικού που ζητάμε κατά 40 άτομα, γιατί έτσι θα έχουμε ομαλότητα, τη στιγμή που θέλουμε και περιμένουμε αύξηση των αφίξεων», συμπληρώνει ο κ. Πλιάκας, επισημαίνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να γίνει η κάλυψη και για το αστυνομικό προσωπικό και όχι να επιτρέψουμε στο παρελθόν.

Οι συνδικαλιστές

Για ζήτημα ασφάλειας που θα έχει αντίκτυπο στις αναμενόμενες αφίξεις από τρίτες χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., την ώρα που το νέο κύμα φυγής παράνομων μεταναστών, που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς χώρες της Ευρώπης, έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται.

«Υπάρχουν μέρες που πραγματοποιούνται και 150 πτήσεις. Φανταστείτε τι θα συμβεί με 2.000 άτομα να περιμένουν να περάσουν από δύο γκισέ διαβατηριακού ελέγχου, τι εικόνα θα έχουμε», επισήμανε ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Ηρακλείου κ. Σηφάκης.

Την τελευταία τουριστική περίοδο στο αεροδρόμιο απασχολήθηκαν 86 αστυνομικοί. Πρόκειται για αριθμό που δύσκολα καλύπτεται υπό το πρίσμα της κατάστασης που επικρατεί στις αστυνομικές υπηρεσίες της υπαίθρου, θεωρείται αδύνατο να καλυφθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία και διεκδίκηση λύσεων από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στέλιο Καρακούδη, στο αεροδρόμιο διατέθηκαν 20 δόκιμοι και στο Τμήμα της Χερσονήσου 10. Το κενό που προκύπτει είναι τεράστιο για να μπορέσει να καλυφθεί εκ των ενόντων .

Χερσόνησος: Δόκιμος ούτε για δείγμα...

Ούτε σε φωτογραφία δε θα δει δόκιμο το Τμήμα της Χερσονήσου, όπου σε περίπου δύο μήνες θα επικρατούν γνώριμες εικόνες. Η δημοτική Αρχή Χερσονήσου στέλνει το δικό της μήνυμα, καλώντας τους καταστηματάρχες σε αυτoσυμμόρφωση, ωστόσο το θέμα της ουσιαστικής ενίσχυσης του τοπικού τμήματος θα μπει πολύ σύντομα στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς η δημοτική Αρχή επιθυμεί ηρεμία και ομαλότητα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαστοράκης, θα γίνει προσπάθεια τα γνωστά φαινόμενα που εμφανίζονται κάθε χρόνο να αμβλυνθούν. «Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς και η Αστυνομία θα κάνουμε ακριβώς την ίδια προσπάθεια», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου, θεωρώντας προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στα αστυνομικά μέτρα και τον αριθμό του προσωπικού που θα διατεθεί.

Αυστηρό μήνυμα μετά τα πρόσφατα κρούσματα, που προδίδουν έξαρση της εγκληματικότητας, στέλνει και ο δήμαρχος Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, με τις αστυνομικές υπηρεσίες να παραμένουν αποδεκατισμένες.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την υστέρηση. Υπάρχουν περιοχές της χώρας με πολύ μικρότερο πληθυσμό και πολύ μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη», τόνισε ο κ. Λαμπρινός.  

Η κατάσταση στα τμήματα της υπαίθρου είναι ακόμη πιο δραματική καθώς, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, λειτουργούν με σχεδόν το μισό προσωπικό απ' ό,τι προβλέπεται και οι ανάγκες καλύπτονται μόνο με περιπολίες των ΤΑΕ.

«Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι στα τμήματα της υπαίθρου να διαμαρτύρονται ακούγοντάς μας να μιλάμε για ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, όταν δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για υποτυπώδεις βάρδιες», επισήμανε ο κ. Σηφάκης.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News