Ειδήσεις

Οργισμένοι οι αγρότες για τη φορολογία στην επιδότηση

Κανονικά φορολογούνται με βάση τον περυσινό νόμο οι επιδοτήσεις των αγροτών, όπως ξεκαθάρισαν χθες σε σεμινάριο που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο οι φοροτεχνικοί, ανατρέποντας έτσι τη μέχρι πρόσφατα αντίθετη άποψη. Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρός τους Παύλος Μπαριτάκης, η φορολόγηση των επιδοτήσεων προβλέπεται από το νόμο 4172 και για να αλλάξει απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που δεν έχει εκδοθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. «Ποιες επιδοτήσεις θα μας φορολογήσουν;», διερωτώνται οι αγρότες, που ειδικά φέτος επικρατεί μπάχαλο για τις επιδοτήσεις που έχουν πληρωθεί, καθώς και για εκείνες που εκκρεμούν σε χιλιάδες παραγωγούς!

Άπαντες διαβεβαίωναν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μέχρι πρότινος ότι δε θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις. Και αυτές οι διαβεβαιώσεις δίνονταν και από τους βουλευτές της προηγούμενες συγκυβέρνησης... Και ξαφνικά σαν κεραυνός εν αιθρία έρχονται οι φοροτεχνικοί και δηλώνουν ότι, βάσει νόμου, οι επιδοτήσεις θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογηθούν και αυτές με το συντελεστή του 13%, με τον οποίο θα φορολογηθούν φέτος τα αγροτικά εισοδήματα, από το πρώτο ευρώ. Κάτι που η "Ν. Κρήτη" σε ανύποπτο χρόνο είχε αναδείξει με ρεπορτάζ που είχε κάνει πριν από τις εκλογές!

Συγκεκριμένα, χθες ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθάρισε τα εξής: «Το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί και χρειάζεται να απαντήσει άμεσα το υπουργείο είναι η φορολόγηση των επιδοτήσεων που, σύμφωνα με το νόμο 4172, θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται κανονικά. Αυτό για να αλλάξει απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και αφού σε 15 μέρες υποβάλλονται δηλώσεις θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να απαντήσει πάνω σε αυτό το θέμα, αν θα τ' αλλάξει ή αν θα παραμείνει».

«Να ξεκαθαρίσει»

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φορολογικών και Οικονομικών Μελετών Γιώργος Κορομηλάς, στη διάρκεια του χθεσινού σεμιναρίου, ξεκαθάρισε ότι «τα εισοδήματα των αγροτών θα φορολογηθούν και αυτά. Απλώς είναι μειωμένος ο συντελεστής κατά 50%. Συνεπώς, θα φορολογηθούν με ένα 13% στο σύνολο των εισοδημάτων, χωρίς να εξετάζεται το ύψος των συγκεκριμένων εισοδημάτων. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών και πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, παρόλο που ο νόμος δεν είναι σαφής, προβλέπει ότι και οι αγροτικές επιδοτήσεις φορολογούνται κανονικά γιατί τις θεωρεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Και έτσι είναι. Από την άλλη μεριά, όμως, βγαίνουν διάφοροι και ειδικά βουλευτές, οι οποίοι λένε ότι δε θα φορολογηθούν αυτά τα εισοδήματα, καλλιεργώντας μια ψευδαίσθηση στους αγρότες ότι το εν λόγω εισόδημα θα απαλλαγεί. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα γίνει με το συγκεκριμένο εισόδημα, αν θα κάνει νομοθετική ρύθμιση και πότε θα την κάνει για να ξέρουν οι άνθρωποι πώς θα φορολογηθούν και να ξέρουν ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους για φέτος»...

Οι αγρότες

«Να μας φέρουν το ΦΕΚ και το νόμο που λέει ότι οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ φορολογούνται», λέει από την πλευρά του προς τη "Ν. Κρήτη" το στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρων Χιλετζάκης. «Υπάρχει, λένε οι φοροτεχνικοί, ένα παράθυρο που λέει ότι θα τιμολογώ εγώ ως αγρότης υπέρ του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή υπέρ των επιδοτήσεων, και θα φορολογούμαι. Και σας λέω εγώ το εξής. Εγώ έκοψα το τιμολόγιο. Θέλω να κλείσω τα βιβλία μου, τώρα. Και είναι στην τηλεπισκόπηση. Ή δεν έχω πάρει την επιδότησή μου για τον Χ-Ψ λόγο, λόγω της επιλεξιμότητας. Τι τιμολόγιο θα κόψω; Και όταν εγώ κόψω το τιμολόγιο, πού θα πάω να το καταθέσω; Ποιος μου υπογράφει δίπλα το τιμολόγιο; Ποιος είναι ο παραλαβών;».

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, «δεν υφίστανται όλα αυτά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, πρώτα να ξεκαθαρίσει το κράτος τι επιδότηση θα παίρνει ο παραγωγός και μετά να κοιτάξει αν θα του τη φορολογήσει».

Η εγκύκλιος

Στο μεταξύ, η εγκύκλιος για τη φορολόγηση που εξέδωσε η κυβέρνηση δε δίνει απάντηση στους προβληματισμούς των αγροτών, που αντιμετωπίζουν πλέον μια ιδιαίτερα δυσάρεστη πραγματικότητα, αφού, βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί από πέρυσι, θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες, με συντελεστή 13% επί του εισοδήματός τους μετά την αφαίρεση των εξόδων τους.

Η εγκύκλιος που κυκλοφόρησε από τη γ.γ. Δημόσιων Εσόδων δεν είχε καμία μνεία για εξαίρεση των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών. Αν και το τοπίο παραμένει θολό, αφού οι γνωμοδοτήσεις διίστανται, οι περισσότεροι φοροτεχνικοί θεωρούν ότι, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και για τις επιδοτήσεις.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι αγρότες καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου, όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014.

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως τις 31/7/2015, η δεύτερη μέχρι τις 30/9/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα αθροίζονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των αγροτών γίνεται με βάση τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Σχετικά με τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων, φαρμάκων, άρδευσης, για ημερομίσθια εργατών, αγοράς καυσίμων και τα έξοδα συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, οι τόκοι και τα έξοδα δανείων, όπως και οι δαπάνες για αποσβέσεις παγίων υπό την προϋπόθεση ότι για όλα αυτά υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά.

Δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις επιδοτήσεις, ούτε ως φορολογούμενες, ούτε όμως και ως εξαιρούμενες από τη φορολόγηση, κάτι που ωθεί τους περισσότερους φοροτεχνικούς να θεωρούν ότι θα φορολογηθούν κανονικά.

Αντίδραση λογιστών - Τι ισχύει μέχρι στιγμής για τη φορολογία

Την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική τροποποίηση, όπως έχουν άλλωστε δεσμευθεί η παρούσα κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να μη φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, επισημαίνουν ξανά οι λογιστές.

Όπως αναφέρεται στις επικαιροποιημένες σημειώσεις φορολογίας του Συλλόγου Φοροτεχνικών του νομού Καρδίτσας, αν δεν υπάρξει παρέμβαση, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις υπόκεινται σε φορολογία:

«Οι αγρότες που εκδίδουν τιμολόγια επιδοτήσεων υποχρεούνται να τα υποβάλουν ηλεκτρονικά προς διασταύρωση πληροφοριών. Από τα ανωτέρω λοιπόν προκύπτει ρητά ότι δεν προβλέπεται ιδιαίτερη μεταχείριση (εξαίρεση) σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.

Άρα, αν δεν υπάρξει σχετική νομοθετική τροποποίηση, οι επιδοτήσεις φορολογούνται. Τα επιπλέον ερωτήματα, όμως που μπαίνουν είναι:

Θα φορολογούνται αυτές που αφορούν τη χρήση ή αυτές που εισπράχθηκαν στη χρήση;

Λογικά δεν πρέπει να φορολογηθούν σε κάθε περίπτωση οι επιδοτήσεις που αφορούν τη χρήση 2013 και προηγούμενες, οι οποίες λήφθηκαν ή θα ληφθούν στη χρήση 2014 και επόμενες».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια