Ειδήσεις

"Πώς η Ελλάδα έχει οδηγήσει στα άκρα τους δανειστές της"

Η Ελλάδα έχει οδηγήσει στα άκρα τους δανειστές με τις απαιτήσεις της, υποστηρίζει η βρετανική Telgraph κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και αναλύοντας τα «αγκάθια» στις σχέσεις Αθήνας και εταίρων.

Όπως λέει το άρθρο, παρά τις τιμές και την φιλική διάθεση με την οποία υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος, αυτός δεν δίστασε να επαναλάβει την αξίωση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα θέμα που έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όπως λέει.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο, η Telegraph επικαλείται οικονομική ανάλυση του think tank Open Europe η οποία σημειώνει ότι παρά τις υποσχέσεις της Ελλάδας η λίστα είναι πολύ πιθανό να απογοητεύσει ξανά, ένα γνώριμο μοτίβο πλέον στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της.

«Μπορεί να γίνει ξανά. Το κλειδί είναι πού θα ορίσει τη γραμμή το Eurogroup. Ίσως οι Έλληνες τους έχουν πείσει ότι η κατάσταση είναι πλέον αρκετά δύσκολη», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αν και έχει αποκλείσει την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας μπορεί να εξαναγκαστεί σε στροφή 180 μοιρών την επόμενη εβδομάδα ή αντίθετα, να προχωρήσει σε μια παρατεταμένη αθέτηση των υποχρεώσεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, μια εξίσου ρεαλιστική πιθανότητα, όπως λέει.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το newmoney.gr, πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν δει μεγάλη πρόοδο στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης αφού το μόνο νομοσχέδιο που έχει πάει στη Βουλή είναι αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εμφανώς απόντα έχουν παραμείνει τα βήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανανέωση της εργασιακής νομοθεσίας και την περικοπή των γενναίων κρατικών συντάξεων, τονίζει η Telegraph, κι αυτό ακριβώς είναι που έχει εξοργίσει τους πιστωτές της χώρας.

Από το «κάδρο» δεν λείπει και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο ήταν εν μέρει μία άσκηση αποκατάστασης της καλής θέλησης μετά από το επεισόδιο φάρσα με το μεσαίο δάχτυλο. Ο πολωτικός υπουργός Οικονομικών τώρα φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, μετά από μία σειρά εσφαλμένων κινήσεων, ανάμεσά τους και μία φωτογράφιση σε γαλλικό περιοδικό που χλευάστηκε».

Σχόλια