Ειδήσεις

Με στάσεις εργασίας στηρίζουν την απολυμένη συνάδελφό τους

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους στο πλευρό της συναδέλφου τους που απολύθηκε ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, ζητώντας άμεσα την ανάκλησή της.

Οι εργαζόμενοι με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ζήτησαν η 50χρονη Ιωάννα να μην "πεταχτεί" στον κάλαθο των αχρήστων, εξηγώντας ότι η απόφαση της εταιρείας είναι τέτοια που δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια.

Η 50χρονη Ιωάννα Λιβαδείτη μετά από μια σοβαρή επέμβαση, δεν έχει ακόμη αναρρώσει για να επιστρέψει στην εργασία της... Η απόλυσή της πριν από λίγες ημέρες, πυροδότησε το κλίμα... Με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αλλά και τους συναδέλφους της στην ανακύκλωση να ορθώνουν το ανάστημά τους σε μια άδικη και απάνθρωπη, όπως χαρακτήρισαν, απόφαση που στέλνει στα αζήτητα και την ανεργία μια 50χρονη ανήμπορη γυναίκα που δεν έχει άλλους πόρους ζωής.

Όπως εξήγησαν μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα συνάδελφοί της με μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να λάβει συγκεκριμένη θέση στο θέμα.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αναφέρει τα εξής:

«Για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Αρκετά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά το εργοστάσιο Ανακύκλωσης και την απόλυση εργαζόμενης ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. Δυστυχώς η εργοδοτική ασυδοσία έχει φτάσει σε τέτοια σημεία, που πλέον χωρίς ενδοιασμούς οι εργοδότες, εκφράζουν αυτό που χρόνια προσπαθούν να κρύψουν "η ζωή του εργάτη έχει αξία, μόνο για όσο αυτός μπορεί να παράγει κέρδος."  

Επίσημα πλέον η Creta Eco Phoenix εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη 26/03/2015 προκειμένου να εξηγήσει στην κοινή γνώμη για ποιο λόγο προχώρησε στην απόλυση της εργαζόμενης.

Τι μας λέει λοιπόν η εργοδοσία ; «Η απουσία της από την εργασιακή της θέση λόγω μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του χρόνου επιστροφής, είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή της εργασιακής μας σχέσης…» μας λέει επίσης «Παράλληλα διαβεβαιώσαμε την εργαζόμενη ότι προτιθέμεθα να την επαναπροσλάβουμε εφόσον είναι σε θέση να επιστρέψει στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου και πιστοποιηθεί η καταλληλόλητα της για εργασία από το δημόσιο νοσοκομείο από το οποίο λαμβάνει την αναρρωτική άδεια».

Στα απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρία θα απολύει όποιον εργαζόμενο "τύχει" και χρειαστεί αναρρωτική άδεια μακράς διάρκειας και θα αποφασίζει αν και όταν ο εργαζόμενος γίνει καλά, αν θα προσληφθεί ξανά στην επιχείρηση.

Σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα κάνει το σταυρό του να μη χτυπήσει για να μη χάσει τη δουλειά του, η ακόμα χειρότερα, θα χτυπάει και δεν θα πηγαίνει στο γιατρό, θα βάζει δηλαδή σε κίνδυνο τη ζωή του προκειμένου να μην πάρει αναρρωτική άδεια και απολυθεί.

Κουβέντα δεν μας είπε η εταιρία για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα στα σκουπίδια, ότι στην κορδέλα που εργάζονται οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί από νεκρά ζώα, ανθρώπινα κρανία, όλμοι, ιατρικά απόβλητα κ.ά.

Κουβέντα δεν μας λέει ότι στο εργοστάσιο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εργαζομένων με ηπατίτιδα, αρκετές περιπτώσεις με κήλες, με μυοσκελετικά προβλήματα, με σοβαρές παθήσεις από τσιμπήματα βελόνων άγνωστης προέλευσης.

Οι εργαζόμενοι που αυτές τις ημέρες χάνουν τα μεροκάματα τους έξω από την πύλη του εργοστασίου μέσα στη βροχή και στην κακοκαιρία (μίας και η κα. Τσαουσίδη τους απαγόρευσε να βρίσκονται στο χώρο του διαλλείματος όσο πραγματοποιείται η στάση εργασίας), δεν το κάνουν μονάχα από αλληλεγγύη στην συνάδελφο τους αλλά γιατί ξέρουν καλά ότι είναι οι επόμενοι που θα σακατευτούν στη δουλειά και θα έχουν την ίδια τύχη.

Όσο για τη δήλωση της «Η ανάκληση της καταγγελίας που διεκδικεί το σωματείο Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αντί της επαναπρόσληψης που προτείναμε, ούτε νομικά είναι ορθή ούτε συνάδει με το σκεπτικό με βάση το οποίο προχωρήσαμε στην καταγγελία», έχουμε να πούμε το εξής.

Σε συνάντηση που εμείς επιδιώξαμε προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να λειτουργήσει το εργοστάσιο και η διαδικασία της ανακύκλωσης στο νομό, η εταιρία μας ενημέρωσε ότι εξέτασε το ζήτημα της ανάκλησης και δεν μπορεί να το προχωρήσει γιατί δεν της το επέτρεπαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Μάλιστα προσφερθήκαμε ως ΕΙΥΗ να αναλάβουμε εμείς την εξεύρεση λύσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, πράγμα και το οποίο πράξαμε, αποσπάσαμε τη δέσμευση του ΟΑΕΔ ότι θα δεχθεί χαρτί ανάκλησης και ενημερώσαμε την εργοδοσία.   

Τα εργοστάσια λοιπόν δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι αλλά οι ίδιοι οι εργοδότες, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Creta Eco Phoenix, όπου έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την μη λειτουργία του δικτύου ανακύκλωσης στο νομό καθώς οι εργαζόμενοι και σωματείο εξαντλήσαμε κάθε μέσω προκειμένου να λυθεί το ζήτημα "ειρηνικά".

Καλούμε την εταιρία να ξανασκεφτεί σοβαρά την απόφαση της και διευκρινίζουμε δημοσίως ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο είμαστε διατεθειμένοι να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις εφόσον η εταιρία δείξει ότι έχει διάθεση επίλυσης του ζητήματος στη βάση "μη απόλυσης όσων αρρωσταίνουν"».

Σχόλια