Ειδήσεις

Τιμή στους Ανωγειανούς αγωνιστές από το Γερμανό Μακ Νιλ

Στα μαρτυρικά και περήφανα Ανώγεια βρέθηκε ο Γερμανός ιστορικός Στέφαν Μακ Νιλ για να τιμήσει τη μνήμη εκείνων που στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχαν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες κατά των ναζί.

Μαζί με τον πρόεδρο του ΔΟΠΠΑ Μαλεβιζίου Γιώργο Αεράκη και το δήμαρχο Ανωγείων, Μανώλη Καλλέργη, επισκέφτηκαν την κεντρική πλατεία Αρμί, στην οποία δεσπόζει το κτίριο του Δημαρχείου.

Εκεί ο κ. Μακ Νιλ είδε το Μνημείο Πεσόντων, αφιερωμένο στους πεσόντες των τριών ολοκαυτωμάτων των Ανωγείων, διάβασε τα ονόματά τους και μελέτησε τη διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης X. Μίλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944, λόγω της συνεισφοράς τους στην αντίσταση κατά των Γερμανών.

Του ολοκαυτώματος των Ανωγείων το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα, προηγήθηκαν δύο ακόμα ισοπεδωτικά ολοκαυτώματα του χωριού. Το πρώτο ήταν το 1822 και το δεύτερο το 1867.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανώλης Καλλέργης, στη συνάντηση που είχε με το Γερμανό καθηγητή, δήλωσε τη συμπαράστασή του στην ακτιβιστική του δραστηριότητα προτρέποντάς τον να μη σταματήσει την προσπάθεια αν δε δικαιωθεί η Ελλάδα.

Μετά τη φιλοξενία του στη Μαθητική Εστία Ανωγείων ο κ. Μακ Νιλ θα μεταβεί στο χωριό Κάντανο, στα Χανιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ιστορικός έχει διανύσει μέχρι στιγμής 3.000 χιλιόμετρα περνώντας από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας και συνομιλώντας με τους κατοίκους τους, ενώ όπως έχει δηλώσει θα σταματήσει την ακτιβιστική του δράση μόνο εάν δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στη χώρα μας.

Σχόλια