Ειδήσεις

Ισχυρές εκρήξεις προκάλεσαν γεωμαγνητική καταιγίδα

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα αποτέλεσμα δύο ηλιακών εκρήξεων που σημειώθηκαν την Κυριακή, έπληξε σήμερα τη γήινη ατμόσφαιρα.

 Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανίας Ατμόσφαιρας(NOAA), η γεωμαγνητική καταιγίδα ήταν τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να διαταράξει τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, διευκρινίζοντας βέβαια πως τέτοιου είδους προβλήματα δεν έχουν μέχρι στιγμή αναφερθεί. 

Η ηλιακή καταιγίδα «θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στον έλεγχο της παρεχόμενης τάσης και να επηρεαστούν μέχρι και τα συστήματα προστασίας του δικτύου ηλεκτροδότησης» προειδοποίησε η ΝΟΑΑ.

Τα συστήματα μετάδοσης ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας θα μπορούσαν επίσης να διαταραχθούν, ενώ υπήρχε κίνδυνος να παρατηρηθούν «βλάβες διάρκειας πολλών ωρών» ακόμα και στη λειτουργία των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης.

Η σοβαρή αυτή «θύελλα» παρατηρήθηκε στις 15:58 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα στην οποία κατατάσσονται οι ηλιακές εκρήξεις, ανέφερε ο Τόμας Μπέργκερ, ο διευθυντής του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όπως επεσήμανε ο διευθυντής το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει από 24 μέχρι 36 ώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στα δίκτυα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτό.

Εξαιτίας του φαινομένου, συμπλήρωσε ο κ. Μπέργκερ, παρατηρήθηκε επίσης στις βόρειες ΗΠΑ πριν από την ανατολή του ήλιου, βόρειο σέλας, το οποίο θα είναι ορατό και από την Ευρώπη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa διαβεβαίωσε ότι από την ηλιακή καταιγίδα δεν καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Η ένταση της θύελλας αυτής θα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ώρες, όμως δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο», εξήγησε ο Μπομπ Ρούτλετζ, ο υπεύθυνος προβλέψεων του SWPC στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια