Ειδήσεις

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης για ΕΝΦΙΑ, ΟΣΕ, ΟΠΑΠ και χρέος

Σειρά τοποθετήσεων για θέματα της φορολογικής πολιτικής από τον Γιάννη Μιχελλογιαννάκη:

«Δυστυχώς, η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η μη αποκατάσταση του αφορολόγητου ορίου στα δώδεκα χιλιάδες ευρώ δεν έχει να κάνει μόνο με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Σαφώς και γνωρίζω ότι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 € έχει μεγάλο κόστος.

Σαφώς και γνωρίζω ότι η ανυπαρξία συγκρίσιμων στοιχείων από την αγορά ακινήτων καθιστά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και δύσκολή και επισφαλή.

Γνωρίζω επίσης, όμως, ότι μία ολόκληρη τάξη συνανθρώπων μας και όχι μόνο, όπως είναι των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, δεν μπορούν να επιβιώσουν και με τη μικρότερη χρονική παράταση.

Δεν μπορεί ο αγρότης να φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 13%, να φορολογούνται τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου εκτάσεις του.

Κάνω λοιπόν πρόταση να βρεθεί μια φόρμουλα για αυτές τουλάχιστον τις ευπαθείς ομάδες, να νομοθετηθεί κατ' εξαίρεση ένα μεταβατικό στάδιο φορολόγησής τους, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι αυτό έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωσή τους.

«Οι δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη θέλουν διευκρινίσεις»

«Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για ΟΣΕ, ΟΠΑΠ, χρέος και φυσικό αέριο θέλουν διευκρινίσεις», αναφέρει ακόμη ο κ. Μιχελογιαννάκης και συνεχίζει:

«Για τον ΟΣΕ: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε πως, επειδή είναι ζημιογόνος, τον δίνει με 1 €, αρκεί να αξιοποιηθεί. Διαφωνώ παντελώς με τη λογική αυτή. Ο ΟΣΕ έχει μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο που είναι και οφειλέτης του, λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια και αξιολογείται με επιχειρηματικά. Τα τεράστια χρέη του κράτους στον ΟΣΕ, το να μη χρηματοδοτεί το Δημόσιο τις προγραμματικές συμφωνίες και το τροχαίο υλικό, έφτασαν τον ΟΣΕ να είναι ζημιογόνος. Προς Θεού, όχι ξεπούλημα του ΟΣΕ και αποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτόν.

Για τον ΟΠΑΠ: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε ότι, ενώ είναι κακή ιδιωτικοποίηση, "δεν την ανατρέπω". Ας κάνει μια σύγκριση των εσόδων από τις νοικοκυρές-συκοφάντες και τη λοταρία των αποδείξεων και θα δει ποιος προσφέρει περισσότερα.

Για το χρέος: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε "όχι κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά ανταλλαγή ομολόγων". Κατανοώ ότι ο κύριος Βαρουφάκης δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να το λέει αυτό, αλλά όλοι εμείς εκλεχθήκαμε με τη φράση "διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους".

Για το φυσικό αέριο: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε ότι δεν του αρέσει η μονοπωλιακή αγορά του φυσικού αερίου. Πάλι του υπενθυμίζω ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνική πολιτική και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια είναι ψηφισμένες από τον ελληνικό λαό».

Σχόλια