default-image

Στο κρεβάτι έχει πέσει το μισό… Ηράκλειο

Στο κρεβάτι έχει πέσει το μισό… Ηράκλειο

Πυρετός, πονόλαιμος, κακουχία και συχνά ζάλη και ναυτία είναι τα συμπτώματα που έχουν ρίξει στο κρεβάτι εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους και στην Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα "βροχή" πέφτουν οι αναρρωτικές άδειες.  

Έξαρση επιδημίας γρίπης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και πάλι στο προσκήνιο στο Ρέθυμνο, όπως δηλώνει ο διευθυντής Πνευμονολογικής στο νοσοκομείο της πόλης κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης. Μεγάλη έξαρση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού αυτόν το καιρό στο Ηράκλειο, αναφέρει η γιατρός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής κ. Χρύσα Πετράκη. Αύξηση των περιστατικών, κυρίως αναπνευστικών λοιμώξεων και γαστρεντερίτιδες και στην περιοχή της Μεσαράς, όπως τονίζει ο γενικός γιατρός, επιμελητής Α' του Κέντρου Υγείας Μοιρών κ. Γιώργος Αντωνογιαννάκης.

Μεγάλη την ίδια ώρα είναι και η ζήτηση των φαρμάκων κατά των ιώσεων, όπως υπογραμμίζουν οι φαρμακοποιοί.

Υπάρχει μεγάλη έξαρση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού αυτόν τον καιρό στο Ηράκλειο, ενώ η κλινική εικόνα του κάθε ασθενούς ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, ανάλογα τα προϋπάρχοντα νοσήματα και τη βαρύτητα της λοίμωξης. Το κόστος για τις λοιμώξεις αυτές είναι μεγάλο, γιατί έχουμε και απώλεια σε εργατοώρες, ενώ πάρα πολλές είναι οι αναρρωτικές δικαιολογημένες άδειες που έχουν δοθεί αυτές τις μέρες τόσο στο Δημόσιο και κυρίως σε καθηγητές, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, γιατί έχουμε επιπλεγμένες λοιμώξεις», αναφέρει η γιατρός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής κ. Χρύσα Πετράκη.

Η ίδια, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", τονίζει πως συνήθως η λοίμωξη ξεκινά ως απλό κρυολόγημα με κεφαλαλγία, οξεία ρινοφαρυγγίτιδα, με καταβολή δυνάμεων και διαρκεί περίπου επτά μέρες και συνοδεύεται από ξηρό βήχα, ενώ είναι ιογενής η αιτιολογία.

«Επειδή ο καιρός παραμένει άστατος στην Κρήτη και οι νοτιάδες επιδεινώνουν τα συμπτώματα, τότε τα κοινά κρυολογήματα επιπλέκονται με μικρόβια και τότε υπάρχει παράταση συμπτωμάτων για πάνω από δέκα μέρες ή παρατηρούνται επιπλοκές, όπως οξεία-μέση ωτίτιδα, παραρινοκολπίτιδα και πνευμόνια».

Όσον αφορά στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, που περιλαμβάνει απλά αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη, αντιπυρετικά και αποσυμφορητικά των ανώτερων αεροφόρων οδών, ο γιατρός αναγκάζεται να χορηγήσει αντιβιοτικά αν εκδηλωθούν επιπλοκές ή επιλοιμώξεις με βακτήρια (μικόπλασμα πνευμονίας, πνευμονόκοκκος, αμμόφιλος).

Η ομάδα Α' του Β αιμολυτικού στρεπτόκοκκου είναι η πιο συχνή αίτια της οξείας φαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας κυρίως σε παιδιά των 5 με 10 ετών. «Έχουμε πολλά περιστατικά τέτοια τόσο σε σχολεία, όσο και σε παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε ενήλικες. Η διάγνωση στηρίζεται στο γνωστό σε μας στρεπ-τεστ και στην καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.

Επιβάλλεται στην περίπτωση της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας να θεραπεύεται με αντιβιοτικά για την πρόληψη του ρευματικού πυρετού και της οξείας στρεπτοκοκκικής σπιραματονεφρίτιδας», σημειώνει η κ. Πετράκη.

Παράλληλα αναφέρει πως το κοινό κρυολόγημα μπορεί να επιπλακεί με λαρυγγοτραχειίτιδα και βρογχίτιδα και η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από ξηρό βήχα και πόνο στο στήθος. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.

Οι πνευμονίες, που είναι φλεγμονές του κατώτερου αναπνευστικού, οφείλονται, όπως τονίζει, πάλι σε λοιμώδη αίτια. Συνήθως συνοδεύονται από ακτινολογική εικόνα και σε ηλικιωμένα άτομα απαιτούν και νοσοκομειακή νοσηλεία.

«Έχουμε πνευμονίες αρκετές αυτόν τον καιρό, οι οποίες όμως οι περισσότερες δεν απαιτούν νοσηλεία και αντιμετωπίζονται ως εξωνοσοκομειακές με χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα και θεραπεύονται στο σπίτι», καταλήγει.

Αύξηση των περιστατικών, κυρίως αναπνευστικών λοιμώξεων και γαστρεντερίτιδες, υπάρχει και στην περιοχή της Μεσαράς, όπως τονίζει ο γενικός ιατρός, επιμελητής Α' του Κέντρου Υγείας Μοιρών κ. Γιώργος Αντωνογιαννάκης. Ο ίδιος παρατηρεί πως τα κρούσματα αυτό το διάστημα φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είναι πολύ περισσότερα, ενώ συνέστησε προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε ηλικιωμένους και παιδιά, καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής Πνευμονολογικής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης αναφέρει πως υπάρχει τις δύο τελευταίες εβδομάδες μια έξαρση της γρίπης, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, και η οποία κάνει μια αλυσίδα μέσα στις οικογένειες.

«Ξεκινά συνήθως από ένα άτομο και μεταδίδεται στα υπόλοιπα. Γι' αυτό είναι καλό να ξέρει κανείς να τηρεί διάφορες συνθήκες υγιεινής μέσα στο σπίτι. Όταν έχει προσβληθεί, χρειάζεται να αερίζει συχνά τους χώρους του σπιτιού, να αποφεύγει χώρους έξω που είναι πολυσύχναστοι. Δε χρειάζεται να πάρουμε αντιβιοτικά, διότι ο πυρετός που κάνει αυτή η γρίπη δεν είναι πάρα πολύ υψηλός. Συνήθως κάνει μέχρι 38 βαθμούς το μάξιμουμ, αλλά έχει πονοκέφαλο και ενοχλητικό βήχα».

Ουσιαστικά συστήνει για την αντιμετώπιση την παραμονή στο σπίτι και ο ασθενής να πίνει πολλά υγρά, συχνό πλύσιμο των χεριών και καλό αερισμό. «Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει ο κόσμος με το παραμικρό σε νοσοκομεία, πέραν των ατόμων που έχουν κάποια νοσηρότητα. Δεν είναι ανάγκη να πανικοβάλλεται ο κόσμος. Δεν είναι κάτι το επικίνδυνο, αν τηρούν και συνθήκες υγιεινής», διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης.

Τα περιστατικά με γρίπη στο εν λόγω νοσοκομείο είναι αυξημένα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με αντιιικά, όπως αναφέρει. Όσον αφορά στους μεταλλαγμένους ιούς που κυκλοφορούν, όπως λέει ο κ. Καλλέργης, φαίνεται πως ξέφυγε κάποιο στέλεχος, μεταλλάχτηκε και δεν προστάτευσε όλα τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ενώ συστήνει να γίνεται ο επαναληπτικός εμβολιασμός, που προστατεύει άτομα άνω των 60 ή πάσχοντες διαφόρων παθήσεων.

Αυξημένη ζήτηση σε φάρμακα στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι η ζήτηση των φαρμάκων κατά των ιώσεων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι φαρμακοποιοί κύριοι Γιώργος Παρασύρης, Γιώργος Λυδάκης και Μιχάλης Αλεξάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", τόνισαν πως έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες φαρμάκων για τις ιώσεις τόσο για μεγάλους σε ηλικία, όσο και για παιδιά.

Το ίδιο αυξημένη είναι τελευταία και η ζήτηση παυσίπονων, αντιπυρετικών και αντιβηχικών. Μάλιστα, όπως παρατηρούν φαρμακοποιοί, φέτος η περίοδος ανάρρωσης κρατά περισσότερο καιρό σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ, πέρα από τις εποχικές ιώσεις, την εμφάνισή τους έχουν κάνει και μεταλλαγμένοι ιοί.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News