Ειδήσεις

Αναβολή της δίκης του 17χρονου για το διπλό φονικό

Η δίκη του ανήλικου κατηγορούμενου μετά το διπλό φονικό που στοίχισε τη ζωή στον Πρίαμο Ξυδάκη και στον Μανόλη Σταυρουλάκη τη βραδιά του Κλήδονα, το καλοκαίρι του 2012, έφερε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο τις δύο οικογένειες από τον Προφήτη Ηλία.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση του νεαρού που επρόκειτο να δικαστεί για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας πήρε αναβολή για τις 6 Νοεμβρίου του 2015, η ένταση δεν έλειψε, καθώς παρόντα στα δικαστήρια ήταν αρκετά μέλη της οικογένειας των κατηγορουμένων, όσο και των οικογενειών των θυμάτων, που ξανασυναντήθηκαν στα δικαστήρια.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας, η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα δεν άργησε να δώσει τη θέση της στις ύβρεις αλλά και τους διαπληκτισμούς.  

Η ένταση ξεκίνησε μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο για να κορυφωθεί εξωτερικά, επί της οδού Δικαιοσύνης, όπου οι δύο πλευρές φέρονται να πιάστηκαν στα χέρια. Και όλα αυτά πριν η υπόθεση, που θα διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών στο Δικαστήριο Ανηλίκων, πάρει τελικά αναβολή.

Οι ύβρεις και οι κατάρες έδιναν και έπαιρναν μέχρι την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων και της Αστυνομίας που κατεύνασε την ένταση. Οι οικογένειες των δύο αδικοχαμένων ανδρών βρέθηκαν και στο γραφείο της εισαγγελέως Ηρακλείου για να της ζητήσουν να παρέμβει, ώστε τα μέλη της οικογένειας της άλλης πλευράς να μην ξαναπατήσουν στο χωριό.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σοφοκλής Σταυρουλάκης, ο αδελφός του νεκρού Μανόλη Σταυρουλάκη, η άλλη πλευρά απείλησε τα μέλη της οικογένειάς τους. «"Θα τελειώσετε", μας έλεγαν. Σκότωσαν τον αδελφό μου εκεί που καθόταν αθώα. Χωρίς να κάνω το παραμικρό, απειλήθηκα πως θα ξεκληριστεί η οικογένεια Σταυρουλάκη».

Όπως με τη σειρά του καταγγέλλει ο Νίκος Μαρτιμιανάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα του Προφήτη Ηλία ενάντια στη βία, την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία, απειλήθηκαν μάρτυρες, ενώ έπεσε κάτω ο πατέρας του νεκρού Πρίαμου Ξυδάκη, από τον οποίο αφαιρέθηκε ένα στιβάνι που φορούσε.

«Σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι γιατί το ήθελε μια οικογένεια και αυτοί συνεχίζουν»...

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση και πατέρας του νεαρού που επρόκειτο να δικαστεί έχει καταδικαστεί για το διπλό φονικό σε ισόβια κάθειρξη.

Και τον Ιανουάριο του 2014 στη Νεάπολη, κατά την εκδίκαση των ενηλίκων κατηγορουμένων για την υπόθεση, η ένταση δεν έλειψε. Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 53χρονο βασικό κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη συν 8 χρόνια για τη δολοφονία του Μανόλη Σταυρουλάκη, την παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, αλλά και χρηματική ποινή. Όμως ο ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης για τον αδερφό του και συγκατηγορούμενο, στον οποίο επιβλήθηκαν 12 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη συν 2 χρόνια για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, καθώς και χρηματική ποινή, άναψε τα αίματα των οικογενειών των νεκρών. Χρειάστηκε η παρέμβαση δεκάδων αστυνομικών ώστε να φυγαδευτεί από τα δικαστήρια ο 53χρονος αλλά και για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια