Ειδήσεις

Γεμάτα συνθήματα και μπογιές 9 στα 10 μνημεία του Ηρακλείου

Πραγματικά, μεγάλη απορία προκαλεί το πώς σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι και προβαίνουν σε βανδαλισμούς μνημείων. Νομίζουν πως οι πράξεις τους αυτές αποτελούν ένα είδος "μαγκιάς", η οποία φαίνεται ότι ολοένα και μεγαλώνει όσο πιο σημαντικός είναι τελικά ο τοίχος που βάζουν στο στόχαστρο ή η προτομή ενός ανθρώπου που βάφουν κι έχει γράψει Ιστορία.

Μόνο εντός των τειχών του Ηρακλείου τα 9 στα 10 μνημεία έχουν βαφτεί και ξαναβαφτεί και παραμένουν βαμμένα, όσες προσπάθειες και να κάνουν οι αρμόδιοι του Δήμου για να τα καθαρίσουν κατά καιρούς. Για παράδειγμα, στο πάρκο Γεωργιάδη, που καθαρίστηκε μάλιστα πρόσφατα, η προτομή του Νικηφόρου Φωκά, αν και μπροστά χθες ήταν άθικτη, κάποιοι τελικά "ζωγράφισαν" στην πίσω της πλευρά.

Ακόμη και ο άλλοτε δήμαρχος Μηνάς Γεωργιάδης αποτέλεσε στόχο στο ομώνυμο πάρκο, όπως επίσης και το ένα από τα δύο κανόνια, μπροστά στο άγαλμα της Μάχης της Κρήτης. Ελάχιστα μέτρα παραπέρα, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου αποτελεί συνεχώς... μαγνήτη για τους βάνδαλους. Η τσίχλα ανάμεσα στα δάχτυλα του χεριού του δείχνει πως η ευσυνειδησία αποτελεί λέξη άγνωστη.

«Από όλες τις πεταλούδες εσύ είσαι η αγαπημένη μου», έχει γραφτεί, στο μεταξύ, στο μάρμαρο όπου στέκεται το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, με υπογραφή "Άλεξ" και ζωγραφισμένη μια πεταλούδα.

Από τους συχνότερους στόχους αποτελεί η πύλη του Δικαστικού Μεγάρου που, ως γνωστόν, κάποτε κοσμούσε την είσοδο του μοναστηριού των φραγκισκανών μοναχών στην εποχή της ενετοκρατίας.

Οι τοίχοι μέσα κι έξω από την ιστορική Λότζια έχουν γεμίσει με γκράφιτι κι ένα σωρό συνθήματα, που δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο πολύ αγνοούνται ο σεβασμός και η αγάπη για τον τόπο μας.

Οι παρεμβάσεις ορισμένες φορές των βάνδαλων αφήνουν το στίγμα τους βαθιά χαραγμένο.

Το σήμα του ευρώ επέλεξαν για την προτομή του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, που βρίσκεται μπροστά στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά τα δημόσια μνημεία που μετρούν μια πλούσια ιστορία γκράφιτι και κακοποίησης, με τους... καλλιτέχνες του δρόμου να μη φαίνονται διατεθειμένοι να τα αφήσουν στην ησυχία τους.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως πλέον τέτοιες ενέργειες δεν προκαλούν για πολλούς συμπολίτες μας καμία έκπληξη, μιας και πρόκειται για συμβάντα ενταγμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Τα μάτια μας είναι συνηθισμένα σε αυτά. Φυσικά, αν κάποιος έβαφε τον τοίχο του σπιτιού μας κι έγραφε συνθήματα, σίγουρα θα μας πείραζε πάρα πολύ...

ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τσίχλα ανάμεσα στα δάχτυλα του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου δείχνει γι' άλλη μια φορά πως η ευσυνειδησία αποτελεί λέξη άγνωστη για τους βανδάλους.

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το ένα από τα δύο κανόνια στο πάρκο Γεωργιάδη, μπροστά στο άγαλμα της Μάχης Κρήτης, δε γλίτωσε τις μπογιές.

ΛΟΤΖΙΑ

Οι τοίχοι μέσα κι έξω από την ιστορική Λότζια έχουν γεμίσει με γκράφιτι και συνθήματα. Στη φωτογραφία η πίσω πλευρά του κτηρίου, επί της πλατείας του Αγίου Τίτου.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Από τους συχνότερους στόχους των βανδάλων η πύλη του Δικαστικού Μεγάρου, που ως γνωστόν κάποτε κοσμούσε την είσοδο του μοναστηριού των Φραγκισκανών μοναχών στην εποχή της Ενετοκρατίας.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Το σήμα του "ευρώ" επέλεξαν οι βάνδαλοι για την προτομή του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, που βρίσκεται μπροστά στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

ΠΡΟΤΟΜΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ

Βάνδαλοι "ζωγράφισαν" την πίσω πλευρά της προτομής του Νικηφόρου Φωκά, στο πάρκο Γεωργιάδη.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια