Ειδήσεις

Πώς βρέθηκαν οι σφαίρες στο σχολείο;

Σοκ και ανατριχίλα προκαλεί η παραλίγο τραγωδία στην αυλή το 10ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, όπου ένα 7χρονο αγοράκι τραυματίστηκε από σφαίρα. Η θεά τύχη έβαλε το χέρι της και ο μικρός μαθητής χτυπήθηκε από θραύσμα της βολίδας ευτυχώς επιφανειακά στην πλάτη, χωρίς η υγεία του να διατρέχει κίνδυνο.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην αυλή του σχολείου χθες το πρωί είναι απόλυτα θλιβερές και αδιανόητες. Οι μικροί μαθητές βγήκαν στην αυλή στη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος και αναπόφευκτα βρέθηκαν μπροστά σε ένα "εντυπωσιακό" εύρημα, καθώς ο χώρος ήταν διάσπαρτος από σφαίρες και κάλυκες. Το κακό δεν άργησε να γίνει, όταν ένα από τα παιδάκια πέταξε τη σφαίρα που είχε στα χέρια του στο έδαφος, που έσκασε, με τα θραύσματα να εκσφενδονίζονται γύρω του. Ο κρότος - που ήταν ακριβώς όπως ο πυροβολισμός, σήκωσε στο πόδι τους δασκάλους, που έτρεξαν στην αυλή, όπου βρήκαν αποσβολωμένους τους μικρούς μαθητές και τον 7χρονο ελαφρά τραυματισμένο.

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Πρωτοφανές

Σοκαρισμένοι κάλεσαν ασθενοφόρο και τους γονείς του παιδιού, που έφτασαν ανάστατοι στο σχολείο. Εκεί είχαν σπεύσει ήδη αστυνομικές δυνάμεις, ενώ επιτόπου βαρέθηκαν τόσο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης, όσο και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρης Βαλατίδης, που έκαναν λόγο για ένα πρωτοφανές και απόλυτα θλιβερό περιστατικό.

«Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που να σκέφτονται και να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Να ξεφορτωθούν σφαίρες σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όπου κινούνται δεκάδες παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε, η ένταση και η αγωνία, και η δική μας και των γονέων, είναι μεγάλη. Οι ευθύνες μας είναι τεράστιες για το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα, όμως από τη στιγμή που το παιδί είναι καλά στην υγεία του, θα επικεντρωθούμε στο πώς θα διατηρήσουμε την ηρεμία των παιδιών στο συγκεκριμένο σχολείο, να τα ενημερώσουμε όσο γίνεται και, σε συνεργασία με το Δήμο, να ενισχύσουμε άμεσα τα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Κλινάκης.

Έμειναν άφωνοι

Οι περιγραφές των μικρών μαθητών σοκάρουν, καθώς αποκαλύπτουν τις διαστάσεις τραγωδίας που λίγο έλειψε να λάβει το πρωτοφανές περιστατικό. Οι εκπαιδευτικοί φρόντισαν να μαζέψουν τις σφαίρες από τα χέρια των υπόλοιπων μικρών μαθητών, που δεν είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο που διέτρεξαν, μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι έμειναν εξίσου αποσβολωμένοι μπροστά στα ευρήματα που προέκυψαν στην πορεία της έρευνας.

Με τη συνδρομή συνεργείων του Δήμου Ηρακλείου, ξήλωσαν τις σχάρες που έχουν τοποθετηθεί στην αυλή, όπου εντόπισαν και άλλα πυρομαχικά. Μέσα στην αυλή του σχολείου όσο και περιμετρικά εντοπίστηκαν συνολικά δέκα σφαίρες, πέντε κάλυκες και πέντε βολίδες.

«Είναι πρωτόγνωρο να βρίσκουμε στην αυλή ενός σχολείου σφαίρες. Λίγο έλειψε να έχουμε τραγικά γεγονότα και εξελίξεις, όταν ο μαθητής, ανυποψίαστος για το τι κρατάει στα χέρια του και πως μπορούσε να προκαλέσει ένα τραγικό γεγονός, πέταξε τη σφαίρα στο έδαφος. Εκπυρσοκρότησε και έκανε μια αμυχή σε ένα συμμαθητή του. Ο γονέας, μετά την εξέταση το νοσοκομείο, μας ενημέρωσε ότι ο γιατρός έκρινε πως ευτυχώς δεν είχε τίποτα το παιδί», σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Βαλατίδης.

Τα ευρήματα παραπέμπουν σε "μάχη"

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει πολλά ενδεχόμενα για να εντοπίσει την προέλευση των πυρομαχικών. Το σκηνικό και τα ευρήματα παραπέμπουν σε "μάχη", ωστόσο αναζητούνται μαρτυρίες για το ενδεχόμενο να προηγήθηκαν άσκοποι πυροβολισμοί μέσα στον περίβολο του σχολείου, αφού δεν εξηγείται αλλιώς ο εντοπισμός των άθικτων φυσιγγίων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το προηγούμενο βράδυ περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε στο ίδιο σημείο, μετά από καταγγελίες γειτόνων για φθορές από νεαρά άτομα σε γειτονικό ακατοίκητο κτίσμα, το οποίο αποτελεί στέκι περιθωριακών στοιχείων. Άλλοι γείτονες μιλούν για κάποιο επεισόδιο, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια