Ειδήσεις

"Βολές" κατά της διοίκησης του ΕΚΗ από το ΠΑΜΕ

Πυρά κατά της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και προσωπικά εναντίον του προέδρου του Στ. Βοργιά, για δηλώσεις του σχετικά με την ανεργία και το "επίδομα απασχόλησης", εξαπολύει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα διαπιστευτήρια από την ηγεσία του ΕΚΗ στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία συνεχίζονται».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «η νέα συγκυβέρνηση μετά την απαράδεκτη συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του μνημονίου, μας καλεί να επενδύσουμε τις ελπίδες μας στις διαπραγματεύσεις μέσα στα δεσμά της Ε.Ε. Η συμφωνία της με τους "θεσμούς" (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ = πρώην "τρόικα") φέρνει νέα λίστα "μεταρρυθμίσεων".

Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει θερμούς συμπαραστάτες την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΗ. Είναι αυτοί που με την εκλογή της νέα κυβέρνησης δίνουν τα διαπιστευτήριά τους, καλλιεργώντας την ανοχή και την αναμονή για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε αργότερα να δει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αν θα διεκδικήσει! Σε αυτό αποσκοπούσε και το κάλεσμα για συλλαλητήριο στήριξης της κυβέρνησης τη μέρα συνεδρίασης του Eurogroup όπου αποφασίστηκε η συνέχεια του μνημονίου.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Εργατικού Κέντρου σε τοπική εφημερίδα, όπου στην ουσία κάλεσε τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να δείξουν ανοχή, να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στα νέα παζάρια που κάνουν τα αφεντικά στα πλαίσια της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Να μάθουν να ζουν με τα ψίχουλα.

Σχετικά με την ανεργία και το "επίδομα απασχόλησης" ανέφερε:

"Εμείς προτιμούσαμε να είναι ένα επίδομα απασχόλησης και όχι ανεργίας. Δηλαδή δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε την ανεργία.

Πρέπει να χρηματοδοτούμε την απασχόληση. Θα προτιμούσα, αντί για το Ταμείο Ανεργίας, να έβγαινε κάποιο πρόγραμμα που να έδινε ένα ποσό λίγο παραπάνω από το ποσό του επιδόματος ανεργίας και να χρηματοδοτούσε κάποιες θέσεις εργασίας".

Στην ουσία πρόβαλε ένα διαχρονικό αίτημα της εργοδοσίας, για νέα πακέτα επιδοτήσεων με πρόσχημα την μείωση της ανεργίας. Επιδοτήσεις που θα γίνονται με τα ίδια τα λεφτά των εργαζόμενων εφόσον τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται κύρια από τις εισφορές των εργαζομένων.

Δε φτάνει που οι μεγαλοεργοδότες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα ξεζουμίζουν τον εργαζόμενο, τον βάζουν και παρέχει αμύθητο πλούτο και του δίνουν ένα κομμάτι ψωμί…

Δε φτάνει που πετούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους για να μειώσουν "το εργατικό κόστος" και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, κάνοντας τη ζωή μαύρη στους εργαζόμενους που μένουν να βγάλουν δουλειά που αντιστοιχεί σε διπλάσιο προσωπικό…

Δε φτάνει που κατάργησαν ό,τι απέμεινε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για να έχουν εργάτες φτηνούς, όποτε και για όσο τους χρειάζονται...

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ θέλει να πληρώνει δηλαδή ο εργαζόμενος έμμεσα το μισθό του και ο εργοδότης που γεννά την ανεργία να κερδίζει με μηδενικό κόστος.

Τέτοιου είδους μέτρα τα οποία ήδη εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., όχι μόνο δε θα λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς όλοι οι εργοδότες  απολύουν το "ακριβό προσωπικό" και τους προσλαμβάνουν έπειτα τσάμπα μέσω της "επιδότησης εργασίας".

Αυτή είναι η πρόταση του προέδρου του ΕΚΗ πάνω στο πρόβλημα των εποχικών εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, που σήμερα διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Σε καμιά περίπτωση αυτή η θέση δεν μπορεί να εκφράζει τις διεκδικήσεις των σωματείων του ΕΚΗ.

Καμιά αναμονή-Καμιά αυταπάτη. Τώρα οργάνωση και αγώνας για κάλυψη όλων των απωλειών-Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα!

Απέναντι από το δρόμο της υποταγής, της ενσωμάτωσης στη πολιτική των μονοπωλίων, στα αιτήματα των βιομηχάνων για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, υπάρχει ο δρόμος της οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων από κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, με στόχο την ανάκληση των απωλειών, την ανατροπή της πολιτικής Ε.Ε. και κεφαλαίου.

Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για τη προστασία των ανέργων:

• Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο ανεργίας

• Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.

• Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων

• Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας

• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

• Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες».

Σχόλια