Ειδήσεις

Βαριά καμπάνα για τις αποθήκες ψυχών στο Ηράκλειο

Δέκα χρόνια ποινή κάθειρξης επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 7 από τους συνολικά 9 κατηγορούμενους της υπόθεσης που απασχόλησε την Αστυνομία στο Ηράκλειο πέρυσι το Μάρτιο και αφορούσε στον εντοπισμό 47 μεταναστών, ανάμεσά τους 11 ανήλικα παιδιά σε γιάφκες-αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, και συγκεκριμένα σε διαμέρισμα στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη και σε μετόχι κοντά στα Καλέσα.

Κατηγορούμενοι επτά άνδρες από τη Συρία, μία γυναίκα ομοεθνής τους, αλλά και ένας 45χρονος Κρητικός. Χθες το Δικαστήριο έκρινε αθώο τον Έλληνα κατηγορούμενο, στον οποίο ανήκει το μετόχι κοντά στα Καλέσα, και το οποίο είχε νοικιάσει, αλλά και τη Σύρια που εντοπίστηκε στο διαμέρισμα στα παλιά ΚΑΤΕ.

Οι κατηγορίες με τις οποίες έφτασαν στο ακροατήριο βαριές: εγκληματική οργάνωση, παραλαβή από τα σύνορα και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος από κοινού και κατ' επάγγελμα, κερδοσκοπία, παράνομη κατακράτηση, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη παραμονή αλλοδαπών, πλαστογραφία μετά χρήσεως και κλοπή.

Οι Σύριοι μετανάστες έρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας μέχρι την Αθήνα και σταδιακά με πλοία της γραμμής έφτασαν στο Ηράκλειο.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης πέρυσι από τον τότε ταξίαρχο, αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου Μιχάλη Καραμαλάκη, σημερινό υποστράτηγο ΓΠΔΑΔ Κρήτης, οι αλλοδαποί θα προωθούνταν κατά κύριο λόγο στην Ιταλία με πλοιάρια που θα ξεκινούσαν από τα νότια της Κρήτης.

Οι Σύριοι ήταν κλειδωμένοι και φρουρούμενοι στις γιάφκες. Στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν δέκα μικρά παιδιά, ηλικίας από 1,5 μέχρι 10 ετών, 9 άνδρες και 5 γυναίκες.

Ανάμεσα στους στοιβαγμένος λαθρομετανάστες που ήρθαν στην Κρήτη από τη Συρία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, εντοπίστηκαν και οι 5 πρώτοι Σύριοι κατηγορούμενοι.

Κατά τη δεύτερη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την ίδια ημέρα πέρυσι, κοντά στα Καλέσα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της εφόδου στο διαμέρισμα της Χρ. Ξυλούρη, άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας πραγματοποίησαν έρευνες στο μετόχι, όπου εντοπίστηκαν 31 ακόμα άτομα, όλοι άνδρες, ανάμεσά τους και ένα 6χρονο αγοράκι. Εκεί συνελήφθησαν τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο Έλληνας.

Οι διακινητές ανθρώπινων ψυχών, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα λάμβαναν για τον κάθε μετανάστη από 2.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ η ταρίφα κυμαινόταν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων Άγγελο Ζερβό, ανάλογα με τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές, μιλάμε για μια δίκαιη δίκη, καθώς μετατράπηκε η κατηγορία από κατ' επάγγελμα σε απλή συνέργεια, χωρίς την επιβαρυντική διάταξη του νόμου.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια