Ειδήσεις

Οι πρώτες παραλίες της Κρήτης για ΑμΕΑ στην Ιεράπετρα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, αποφασίστηκε να δοθεί επιτέλους λύση για την ολοκλήρωση της κατασκευής της παραλίας για ΑμΕΑ στην Ιεράπετρα, με την παράλληλη εγκατάσταση ενός πρωτοποριακού συστήματος πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα.

«Ο συγκεκριμένος μηχανισμός (seatrac), είναι φορητός, αυτόνομος ενεργειακά, καθώς δουλεύει με ηλιακή ενέργεια, και είναι μια Ελληνική πατέντα μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, που ολοκληρώθηκε το 2012, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 κέρδισε το Α' Βραβείο καινοτομίας από τον ΣΕΒ και έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σε 22 παραλίες στην Ελλάδα», μας λέει ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Σωμαράκης, ο οποίος δούλεψε πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, και έκανε τη σχετική πρόταση στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, η οποία ξεκίνησε αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την αγορά όλου του εξοπλισμού που χρειάζεται.

«Πιστεύω πως η συγκεκριμένη παραλία, στη θέση που επιλέχθηκε, όπως θα διαμορφωθεί οριστικά, θα διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα, θα γίνει ένας πόλος έλξης για ΑμΕΑ και των συνοδών αυτών, ενώ θα προκαλέσει και το ενδιαφέρον τουλάχιστο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τουριστικά γραφεία, που ασχολούνται αποκλειστικά με την ξενάγηση ΑμΕΑ και ηλικιωμένων. Η πόλη μας ως γνωστό, προσφέρεται στο σύνολο της, γι' αυτές τις κατηγορίες τουριστών, λόγω του ότι είναι επίπεδη, ενώ επιλέγεται ως τουριστικός προορισμός από βόρειες χώρες, κυρίως αρχές και τέλος της τουριστικής περιόδου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», προσθέτει ο κ. Σωμαράκης.

«Ως τουριστικό προϊόν για την Ιεράπετρα, πέραν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ως τόπος, έχομε επιπλέον, βραβευμένες με χρυσό μετάλλιο παραλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με προσβασιμότητα  από όλους και για όλο το χρόνο.  

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την διαμόρφωση συνολικά έξι παραλιών για ΑμΕΑ και ηλικιωμένους, σε αστικές και περιαστικές παραλίες του Δήμου Ιεράπετρας. Στην παραλία "Waikiki", στην Κάτω Παραλία, στη Γρα-Λυγιά, στο Μύρτος, στη Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου, και στην παραλία του Μακρύ Γιαλού», καταλήγει ο κ. Γιώργος Σωμαράκης.

Πριν δύο χρόνια είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πανέμορφες παραλίες της Ιεράπετρας και είχαν γίνει οι πρώτες προτάσεις στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ Ιεράπετρας.

«Είχαμε ήδη ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια να τοποθετούμε τις ξύλινες ράμπες πρόσβασης των ΑμΕΑ στις παραλίες και να τις μαζεύουμε κατά τους χειμερινούς μήνες. Κάποιες από τις ράμπες μας τις έσπασε η θάλασσα και η κακοκαιρία, και για το λόγο αυτό αναζητήσαμε άλλες λύσεις και καταλήξαμε στην πρόταση για εγκατάσταση του συστήματος seatrac που πληροφορηθήκαμε ότι εξυπηρετούσε πάρα πολύ καλά τα ΑμΕΑ σε 22 πόλεις όπου είχε τοποθετηθεί. Όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του στις παραλίες της Ιεράπετρας που είναι επίπεδη πόλη και προσφέρεται για την κίνηση των αμαξιδίων των ατόμων με κινητικά προβλήματα, πιστεύω ότι θα αναπτυχθεί και ο τουρισμός των ΑμΕΑ από όλη την Ευρώπη, που στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι ξοδεύουν τα τριπλάσια χρήματα από έναν αρτιμελή επισκέπτη», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ Ιεράπετρας κ. Κώστας Ζαμπετάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια