default-image

ΕΚΗ: "Επίδομα ανεργίας σε κάθε άνεργο"

Κρήτη
ΕΚΗ: "Επίδομα ανεργίας σε κάθε άνεργο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τεράστιο κεφάλαιο των επιδομάτων ανεργίας ξανανοίγει σήμερα το Εργατικό Κίνημα του νομού Ηρακλείου, εκμεταλλευόμενο την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, που με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις είχε δώσει μάχες κατά της κατάργησής τους και κατά της όποιας μείωσής τους, όπως εξελίχθηκαν τελικά, αποτελώντας πλέον πενιχρά ποσά που δίνονται σε ελάχιστους εργαζόμενους όταν λήγουν οι συμβάσεις τους.

Τα μεγαλύτερα, ως γνωστόν, θύματα αυτής της πολιτικής ήταν και παραμένουν οι εποχικοί εργαζόμενοι, που κάθε χρόνο χρειάζονται το επίδομα ανεργίας για τη χειμερινή περίοδο, αφού έχουν δουλειά μόνο το καλοκαίρι!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς δήλωσε ότι πάγια θέση του Εργατικού Κινήματος, που τώρα επανέρχεται στο διεκδικητικό του πλαίσιο λόγω των αλλαγών σε επίπεδο κυβέρνησης, είναι μία: «Κάθε άνεργος πρέπει να παίρνει επίδομα ανεργίας. Τελεία και παύλα. Τα ένα σωρό κριτήρια που έχουν βάλει για τη χορήγηση του επιδόματος έχουν σαν αποτέλεσμα, από τους 1,5 εκατ. ανέργους, να παίρνουν επίδομα ανεργίας μόλις οι περίπου 150 χιλιάδες άνεργοι».

Διαφωνία

Μάλιστα, ο κ. Βοργιάς κάνει λόγο για διαφωνία του ΕΚΗ και ως προς τον τρόπο καταβολής αυτού του επιδόματος. «Εμείς προτιμούσαμε να είναι ένα επίδομα απασχόλησης και όχι ανεργίας. Δηλαδή, δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε την ανεργία. Πρέπει να χρηματοδοτούμε την απασχόληση. Δηλαδή, εγώ θα προτιμούσα, αντί για το ταμείο ανεργίας, να έβγαινε κάποιο πρόγραμμα που να έδινε ένα ποσό λίγο παραπάνω από το ποσό του επιδόματος ανεργίας και να χρηματοδοτούσε κάποιες θέσεις εργασίας», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

«Μέσα από τέτοια προγράμματα, θα μπορούσε να υπάρξει και μια δέσμευση του εργοδότη για να κρατήσει τον εργαζόμενο. Και να υπάρχει έτσι διπλό όφελος και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο», σύμφωνα με τον ίδιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το επίδομα ανεργίας, από 460 που ήταν πριν την κρίση, έφτασε με τις μνημονιακές μειώσεις που θέσπισαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα 360 ευρώ το μήνα.

Πολλά ζητήματα

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί ο Στέλιος Βοργιάς, τα θέματα που αφορούν στο επίδομα ανεργίας συμπεριλαμβάνονται σε μία σωρεία ζητημάτων, όπως είναι η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας κ.ά.

«Αλλά, ας μην ξεχνάμε», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, «ότι είμαστε σε μια περίοδο όπου πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε με την κυβέρνηση έναν ουσιαστικό διάλογο για να δούμε πού θα καταλήξουμε. Δηλαδή, να δούμε τότε τι μπορούμε να υλοποιήσουμε και τι όχι, για να δούμε κι εμείς τότε ανάλογα πού θα κινηθούμε».

Και εξηγεί στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής ότι «ακόμα και το mail του υπουργού Οικονομικών είναι τελείως ασαφές. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα και ίσως αυτό να γίνεται και εσκεμμένα».

Εποχικοί υπάλληλοι

Στο μεταξύ βέβαια, όπως λέει, τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας το αντιμετωπίζουν τα εποχικά επαγγέλματα και κυρίως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

«Είναι ένα πρόβλημα για όλους τους άνεργους. Ωστόσο, κάποιος που χάνει τη δουλειά του υποτίθεται ότι την ανάγκη αυτή για το επίδομα ανεργίας την αντιμετωπίζει μια φορά. Οι εποχικοί όμως εργαζόμενοι την ανάγκη του επιδόματος ανεργίας την αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο. Και αν συνυπολογίσουμε τους χαμηλούς μισθούς που παίρνουν για λίγους μήνες που δουλεύουν, δεν μπορούν να μην παίρνουν το επίδομα ανεργίας για τον υπόλοιπο χρόνο. Δεν μπορούν να κρατήσουν ένα αποθεματικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους στο διάστημα που δε θα δουλεύουν, να μπορούν να συντηρηθούν το χειμώνα», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News