default-image

"Ζιζανιολογία & αειφορική γεωργία"

Κρήτη
"Ζιζανιολογία & αειφορική γεωργία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 3 και 4 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Ηράκλειο το 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Ζηζανιολογικής Εταιρίας με θέμα «Ζιζανιολογία & αειφορική γεωργία". Ο χώρος του Συνεδρίου θα είναι το Συνεδριακό Κέντρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου (αίθουσα Καστελλάκη), στο κέντρο της πόλης...

Μεταξύ των επιστημόνων που θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, ξεχωρίζει η παρουσία της διευθύντριας των Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δρ. κ Ελένη Μαλούπα, η οποία θα μιλήσει  στη θεματική ενότητα «Αυτοφυής χλωρίδα: δεξαμενή βιοποικιλότητας και χρήση στη γεωργία».

Παράλληλα, η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία , θα είναι συνδιοργανωτής του Ευρωπαϊκού workshop της European Weed Science Society μέσω του Working Group «Optimization of Herbicide Dose»,που θα διεξαχθεί στον ίδιο τόπο και χώρο στις 5-6 Μαρτίου 2015, με προαιρετική εκπαιδευτική εκδρομή το Σάββατο στις 7 Μαρτίου 2015.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν, και θα γίνουν από τους επιστήμονες σημαντικές ανακοινώσεις είναι τα παρακάτω:

* Βιολογία, φυσιολογία και οικολογία των ζιζανίων

* Ολοκληρωμένη και βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων

* Ανταγωνισμός και αλληλοπάθεια

* Ανθεκτικότητα ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα

* Καινοτόμα συστήματα διαχείρισης ζιζανίων

* Νέα είδη ζιζανίων, νέα ζιζανιοκτόνα, νέες καλλιέργειες

* Αυτοφυής χλωρίδα: δεξαμενή βιοποικιλότητας και χρήση στη γεωργία

Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά      

Οι φυτογενετικοί πόροι της Ελλάδας περιλαμβάνουν περισσότερα από 6.600 αυτοφυή είδη και υποείδη. Από αυτά περίπου 20% έχουν αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητητες. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας αποτελούν ιδανικό χώρο για την καλλιέργεια ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΕΑΦΦ),  οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές καλλιέργιες ακόμα και σε προβληματικές περιοχές (ορεινές, ημιορεινές, περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους κ.ά.).

«Μέσω της καλλιέργειας ΕΑΦΦ επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι όπως η αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων της Ελλάδας, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών, η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των προϊόντων ΕΑΦΦ αυξάνεται συνεχώς καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε ροφήματα, ως αρτυματικά, στη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών, στην αρωματοποιία, στη βιομηχανία τροφίμων και τη ζωική παραγωγή» μας λέει η κ Ελένη Μαλούπα.

Στο πλαίσιο της  εργασίας που θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρίας η κ Ελένη Μαλούπα θα δώσει πάρα πολλά  στοιχεία, σχετικά με την καλλιέργεια της ρίγανης (Οriganum vulgare subsp. hirtum) από την περιοχή της Αρέθουσας, του χαμομηλιού (Matricaria chamomilla) από την περιοχή των Τεμπών και της Αργολίδας και του κρίταμου (Crithmum maritimum) από τις περιοχές Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης και Αργολίδας , αναδεικνύοντας παράλληλα τα ζιζανιολογικά προβλήματα στην καλλιέργειά τους.

«Η διαχείριση των ζιζανίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων», επισημαίνει η κ Μαλούπα.

Στην παρουσίαση της θα αναφερθεί στα συνήθη ζιζάνια που απαντώνται στις περιοχές των παραπάνω καλλιεργειών και θα αναλύσει τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Επιπρόσθετα, θα δώσει στοιχεία σχετικά με τις φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης (κατεργασία εδάφους, κάλυψη του εδάφους) και με τα καλλιεργητικά μέτρα (εποχή και πυκνότητα φύτευσης, διαχείριση άρδευσης) που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς των αρωματικών φυτών.

 Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είχαν πάντα ιδιαίτερη θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Οι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι αναγνώριζαν την αξία τους.

Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε ασχοληθεί με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Με τα φαρμακευτικά φυτά ασχολήθηκαν επίσης ο Θεόφραστος, καθώς και ο Διοσκουρίδης  , ο οποίος περιέγραψε τις θεραπευτικές ιδιότητες 600 περίπου φυτών.

Η χρήση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών συνεχίζεται έως τις μέρες μας, ενώ η επιστήμη μελετά τα φυτά προκειμένου να επιβεβαιώσει και να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους, να διασφαλίσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να τεκμηριώσει τη χρήση τους στις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News