Ειδήσεις

Σήμερα "κληρώνει" για το Συμπαραστάτη του Πολίτη

Όσοι πιστοί προσέλθετε σήμερα για τον πολυδιαφημισμένο στα λόγια αλλά "ναυαγισμένο" στην... πράξη καλλικρατικό θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη! Στις 2 σήμερα το μεσημέρι, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες (ήδη ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 7 άτομα) για τη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης καλούνται να προσέλθουν και να καταθέσουν επισήμως την αίτηση ενδιαφέροντος.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία, όπου το πιθανότερο είναι, όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, να μη βγει... άσπρος καπνός. Αντίθετα, αναμένεται μια άκαρπη και πάλι ψηφοφορία, όπως και το 2011, αφού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Δηλαδή 34 ψήφοι και ενώ η πλειοψηφούσα παράταξη Αρναουτάκη έχει 31 συμβούλους!

Η πρόβλεψη αυτή για αυξημένη πλειοψηφία 2/3 ήταν και εκείνη που στην πράξη τίναξε στον "αέρα" το πολυδιαφημισμένο αυτόν καλλικρατικό θεσμό. Διότι μόνο στις μισές αιρετές Περιφέρειες και στο ένα τρίτο των Δήμων επετεύχθη η πλειοψηφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των συμβουλίων, με αποτέλεσμα εδώ και τόσα χρόνια τα εν λόγω πόστα, που παρεμπιπτόντως είναι μισθοδοτούμενα, με μισθούς ισάξιους με αυτούς των προέδρων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, να παραμένουν "ορφανά".

Απίθανο να υπάρξει εκλογή

Μεταξύ των θέσεων του Συμπαραστάτη του Πολίτη που έχουν μείνει "ορφανές" από την α' θητεία του "Καλλικράτη" είναι και η θέση στην Περιφέρεια Κρήτης. Στην πρώτη απόπειρα εκλογής το 2011, καμία από τις 7 τότε υποψηφιότητες δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει (ούτε καν να πλησιάσει) την πλειοψηφία των 2/3 του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ρεαλιστικά, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, το ίδιο αποτέλεσμα αναμένεται και κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

«Δυστυχώς, με τη ρητή αυτή πρόβλεψη για πλειοψηφία 2/3, πρακτικά το θεωρώ πολύ δύσκολο να εκλεγεί σήμερα κάποιος για το σημαντικό αυτό πόστο. Εκτιμώ ότι, όπως και πριν 4 χρόνια, έτσι και σήμερα η ψηφοφορία δε θα βγάλει καρπούς. Θα έπρεπε να είχε γίνει μια αλλαγή. Ο νόμος του "Καλλικράτη" να προέβλεπε κάτι ανάλογο με τις ψηφοφορίες για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, αν δεν επιτευχθεί εκλογή με την πρώτη ψηφοφορία, "χαμήλωμα" κατόπιν της απαιτούμενης πλειοψηφίας», σχολίασε ο κ. Πιτσούλης.

Όπως ανέφερε πάντως ο ίδιος, υπάρχει κινητικότητα από ενδιαφερόμενους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, εκδηλώνοντας καταρχήν το ενδιαφέρον τους, 6-7 πολίτες απ' όλη την Κρήτη. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν διά ζώσης σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας και να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους, με επίσημη γραπτή δήλωση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία.

Αν δεν υπάρξει εκλογή, τότε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει το δικαίωμα να διενεργήσει επαναληπτική ψηφοφορία οποιαδήποτε στιγμή. Την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα κ.τ.λ. Και πάλι όμως θα απαιτείται η πλειοψηφία 34 συμβούλων εκ των 51.

Άρα, ακόμα κι όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να παρευρεθούν και να υπερψηφίσουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, θα χρειάζονται άλλες τρεις ψήφοι από την αντιπολίτευση!

Οι αρμοδιότητες

Στη θέση του περιφερειακού Συμπαραστάτη δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός Δήμου ή Περιφέρειας ή βουλευτής, ενώ οι αρμοδιότητες είναι οι εξής:

- Υποδοχή των καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

- Διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανωτέρω καταγγελίες.

- Υποχρέωση έγκαιρης απάντησης (έγγραφης ή ηλεκτρονικής) εντός 30 ημερών στους διοικούμενους.

- Σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού πεπραγμένων της περιφερειακής Αρχής...

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια