default-image

Προς αποστολή η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ελλάδα
Προς αποστολή η λίστα των μεταρρυθμίσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στην ημέρα θα είναι έτοιμη για να αποσταλεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση προτείνει και δεσμεύεται να φέρει σε πέρας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

"Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στα λαϊκή εντολή" ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το Σάββατο, κατά το οποίο έγινε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Δηλώσεις Βαρουφάκη

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την λήξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος ανέφερε: "Ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το 'ναι' από τους θεσμούς".

Σημείωσε δε ότι αν οι εκπρόσωποι των θεσμών πουν όχι στις μεταρρυθμίσεις την Δευτέρα, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη.

Σημειώνεται πως ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους στο Eurogroup για τετράμηνη παράταση του προγράμματος δανεισμού, χωρίς τα νέα μέτρα λιτότητας που βρίσκονταν σε διαβούλευση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ως προϋπόθεση τέθηκε πως η Ελλάδα θα κατέθετε μεταρρυθμιστικά μέτρα. Η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει βάσει των όρων της νέας συμφωνίας και της πορείας των μεταρρυθμίσεων που θα βρίσκονται στη λίστα.

Τί αναφέρουν δημοσιεύματα

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει έως το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, θα επιτρέψει στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild.

Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.

Για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα κάνει λόγο ρεπορτάζ του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όσον αφορά την αύξηση των εσόδων ή την μείωση των εξόδων, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News