Ειδήσεις

Τέσσερις μήνες παράταση χωρίς νέα μέτρα λιτότητας

"Άσπρος καπνός" σε δύο ημίχρονα, με το β' ημίχρονο της συμφωνίας να επισφραγίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, βγήκε χθες από τις Βρυξέλλες! Ελλάδα και εταίροι-δανειστές βρήκαν την πολυπόθητη αναζητούμενη εδώ και δύο εβδομάδες χρυσή τομή για την 4μηνη τελικά και όχι 6μηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας. Η παράταση συμφωνήθηκε στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος, με την ειδοποιό διαφορά πως δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα λιτότητας (όπως μείωση συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ), αλλά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προστεθούν από την ελληνική πλευρά...

Οι μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε χθες, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν λεπτομερώς μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, στο προσχέδιο αυτό της συμφωνίας υπάρχει η σημαντική για την ελληνική πλευρά αναφορά σε αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η καταρχήν συμφωνία- "ανάσα" για τη χώρα μας δεν επιτεύχθηκε ουσιαστικά χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, αλλά προ της συνεδρίασης, σε ένα 3ωρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συζητήσεων, όπου βήμα-βήμα, λέξη προς λέξη, βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς. Ειδικότερα, από τις 4 μ.μ. ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ από κοινού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο παράλληλων διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Οι διαβουλεύσεις έγιναν ξεχωριστά, στο ασυνήθιστο τριγωνικό σχήμα, με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια!

Εκεί ουσιαστικά κλείδωσε το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο, παρά τις αντίθετες προσπάθειες του Ισπανού και Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, δεν ανατράπηκε μέσα στο Γιούρογκρουπ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και την ανακοίνωση του κοινά αποδεκτού κειμένου που αναζητούνταν από το πρώτο έκτακτο Γιούρογκρουπ υπήρξαν δηλώσεις έκδηλης ικανοποίησης και από την ελληνική πλευρά, που έκανε λόγο πανηγυρικά για δικαίωση του διαπραγματευτικού αγώνα και αλλαγή σελίδας, αλλά και από τη γερμανική πλευρά, που μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να ρίξει και προειδοποιητικά "πυρά" πως δε θα εκταμιευτεί ούτε ευρώ στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος!

Η καταρχήν συμφωνία

Ο "άσπρος καπνός" από το Γιούρογκρουπ βγήκε αμέσως, περίπου 25 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Δεν πρόκειται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γέρουν Ντάισελμπλουμ για οριστική συμφωνία. Αλλά για μια καταρχήν συμφωνία που οικοδομείται βήμα-βήμα.

Η συμφωνία προβλέπει παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) για τέσσερις μήνες - όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση - ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της. Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement). Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία (follow-up arrangement) μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των Θεσμών.

Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF, που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο Ταμείο, αλλά θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο. Η συμφωνία έχει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή που συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα μεθαύριο Δευτέρα. Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση (rollback) σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και «μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους Θεσμούς».

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης σε εκπλήρωση «όλων των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της στο ακέραιο και εγκαίρως». Οι Θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, ωστόσο ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει, αλλά αυτά θα είναι «τα κατάλληλα» δεδομένων των οικονομικών συνθηκών. «Οι ελληνικές Αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης, τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι Θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Τα επόμενα βήματα

Η Ελλάδα καλείται μεθαύριο Δευτέρα να καταθέσει ένα κείμενο με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είναι πρόθυμη να υλοποιήσει, χρησιμοποιώντας τη συμφωνηθείσα ευελιξία. Οι Θεσμοί θα κρίνουν εάν αυτό είναι ένα ικανό πρώτο βήμα για να δοθεί η παράταση. Έτσι, από την Τρίτη θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για την κατάρτιση της τελικής λίστας και για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις - κέρδη και απώλειες για την Ελλάδα

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup χτίστηκε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Συνοπτικά προβλέπει:

- Τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015), όπως θα επιθυμούσε η Ελλάδα. Το τετράμηνο προκρίθηκε σκόπιμα, καθώς το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ένα μοχλό για την άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά.
- Όχι παράταση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά συμφωνία στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος, προς ικανοποίηση της Ελλάδας.

- Εκταμίευση της υπολειπόμενης οικονομικής βοήθειας με δόσεις.

- Όχι νέα μέτρα λιτότητας, προς ικανοποίηση της Ελλάδας. Εδώ προκύπτουν σημαντικά κέρδη, αφού αποτράπηκαν μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

- Όχι μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα, προς ικανοποίηση της Γερμανίας.
- Τα 16 σημεία της παλιάς αξιολόγησης δεν υπάρχουν πια. Θα υπάρξει νέα αξιολόγηση στις μεταρρυθμίσεις, που θα προτείνει μέχρι την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση, τόσο από τους Θεσμούς όσο και από το Eurogroup, προς ικανοποίηση της Ελλάδας.
- Ανοιχτό το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δε θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, κάτι που δίνει "ανάσα" στην Ελλάδα.

- Θα υπάρξει περιορισμένη εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, προς ικανοποίηση των γερμανικών απαιτήσεων. Αυτό σημαίνει πως παραμένουν "ζωντανές", αλλά με ερωτηματικά ως προς τους χρόνους υλοποίησης ορισμένες σημαντικές κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως αυτή για τα "κόκκινα δάνεια".

Ικανοποίηση Σόιμπλε: «Δε θα εκταμιευτεί κανένα ποσό, αν δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα»

Ικανοποιημένος για την επέκταση του προγράμματος που αφορά την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο παρέμεινε κάθετος στους όρους και σκληρός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ούτως ή άλλως δυσκολίες να εξηγήσει πράγματα στους ψηφοφόρους της, εμείς δε θέλουμε να της προσθέσουμε και άλλες», αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γερμανός υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά του, το οποίο εκτιμά ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος, αλλά και το Βερολίνο.

Σε μια δήλωση μάλιστα που προκάλεσε αίσθηση και την οποία μετέδωσαν πολλά αθηναϊκά Μέσα (in. gr, i-efimerida κ.ά.).

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να τόνισε ότι είχε επικοινωνήσει προεκλογικά με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε πει ότι, εάν θέλει να δώσει πολλές υποσχέσεις, καλύτερα θα ήταν να εύχεται να μην εκλεγεί, γιατί δε θα μπορέσει να τις εκπληρώσει! Παράλληλα, τόνισε ότι η αξιολόγηση «θα γίνει με τους τρεις Θεσμούς που ονομάζονταν προηγουμένως "τρόικα", ενώ αποσαφήνισε ότι δε θα εκταμιευτεί κανένα ποσό, εάν δεν υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία»

«Χρειάστηκαν τρία Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση σημαίνει κινήσεις για συμβιβασμό, αλλά και τη δυνατότητα να κάνεις τη ρήξη αν δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», σημείωσε και τόνισε ότι απαλλαχθήκαμε από την απαίτηση για τεράστια πλεονάσματα.

«Υπάρχει όρος για πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας. Δε θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες που θα πλήξουν τη δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα και αυτό είναι κάτι που θέλουμε. Όποια μεταρρύθμιση εισάγουμε ("κόκκινα δάνεια", ρύθμιση 100 δόσεων) θα τηρεί αυτόν τον όρο».

Παράλληλα, όπως είπε, «στο τετράμηνο της παράτασης θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση για ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη από τον Ιούλιο και μετά. Στόχος η έξοδος από την κρίση, η έξυπνη μείωση του χρέους (που θα συζητήσουμε ιδίως με το ΔΝΤ που είναι αρμόδιο για την ανάλυση του χρέους-DSA)».

Για τα "κόκκινα δάνεια"

«Τα "κόκκινα δάνεια" και τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν κορυφαία και θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και όχι στο τέλος του τετραμήνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε, όμως, με τρόπο που δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Δε θα αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ για να δημιουργήσουμε "μαύρη τρύπα". Θα το κάνουμε γιατί είναι άδικος φόρος», τόνισε.

Ο ελάχιστος μισθός

«Είναι δέσμευσή μας να τον αυξήσουμε. Δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά οι εταίροι μας ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον τρόπο που θα γίνει έτσι ώστε να μην επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πάντως ότι η δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες αφορά την τετράμηνη περίοδο.

Οι συντάξεις

«Υπάρχει άπλετη ελαστικότητα από την πλευρά των εταίρων», σημείωσε, ερωτηθείς για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία. «Δε θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων στο τετράμηνο».

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

Για αλλαγή σελίδας στη χώρα έκανε χθες λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας τη διάχυτη ικανοποίηση για την έκβαση του Γιούρογκρουπ. «Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης επετεύχθη. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων, καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.λπ.), καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα (non paper) της κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις και "τιτιβίσματα": Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε κλίμα ανακούφισης για το ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για τη χώρα, αλλά μακριά από τη πανηγυρική διάσταση που έδινε η κυβέρνηση, κινήθηκαν κατά κύριο λόγο οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό. Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια τρόικα και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου...».

«Το Ποτάμι θεωρεί θετικό γεγονός την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, από ό,τι φαίνεται, τελικά το δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε. Είναι σημαντικό βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά, από ό,τι φαίνεται, το εφιαλτικό σενάριο ευτυχώς προς το παρόν απομακρύνθηκε».
«Τελείωσαν, δυστυχώς, ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά - γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική - τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Στις πρώτες αντιδράσεις δεν έλειψαν πάντως τα πολύ καυστικά και σκληρά σχόλια στελεχών της Ν.Δ. «Ότι θα πήγαινα στη Βουλή για να ψηφίσω μνημόνιο με εισηγητές υπουργούς τον Λαφαζάνη και τον Στρατούλη ομολογώ δεν το περίμενα!», έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ νωρίτερα είχε tweetάρει: «Θα κάνω πλάκα γενικά, αλλά πριν θέλω να πω ότι τέτοια πολιτική αναισχυντία δεν έχω ξαναδεί: έκαναν εκλογές και είπαν σε όλα ναι! Με ξεπερνά», ανέφερε στο τουίτερ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε λακωνικά αλλά πολύ δηκτικά: «Ζητούσαμε χρήματα χωρίς μνημόνιο και μάλλον βρεθήκαμε με μνημόνιο χωρίς χρήματα»!..

Ιδού η απόφαση: Ολόκληρο το κείμενο της χθεσινής συμφωνίας

Δύο πολύ σημαντικές παράμετροι που, αν μη τι άλλο, αφήνουν ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά ξεχωρίζουν στο κείμενο της καταρχήν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, που συμφωνήθηκε στο χθεσινό Γιούρογκρουπ. Κατά πρώτον, η επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας. Κατά δεύτερον δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου. Κάτι που αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι ελληνικές Αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, βάσει της τρέχουσας διευθέτησης, ως το πέρας της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του Eurogroup, που επιβεβαιώνει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν γίνει από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχαμε μαζί με τους Θεσμούς έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και σήμερα καταλήξαμε σε κοινό έδαφος.

Το Europgroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, η οποία διέπεται από μια σειρά δεσμεύσεων.

Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της υπάρχουσας διευθέτησης (συμφωνίας) και με την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα επιθεωρηθεί από κοινού με τις ελληνικές Αρχές και τους Θεσμούς.

Η παράταση αυτή θα παράσχει επίσης τη γεφύρωση του χρόνου για τις συζητήσεις προς μία πιθανή επόμενη διευθέτηση (συμφωνία) μεταξύ του Eurogroup, των Θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές Αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, βασισμένων στην τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το κατά πόσον αυτά είναι επαρκή για να υπάρξει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η λίστα αυτή θα διευκρινισθεί περαιτέρω και μετά θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς στα τέλη Απριλίου.

Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής της παρατεινόμενης συμφωνίας από τους Θεσμούς θα επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης που απομένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η μεταφορά των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP). Και τα δύο χρειάζονται εκ νέου έγκριση από το Eurogroup.

Εν αναμονή της αξιολόγησης από τους Θεσμούς, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα ως απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εκτός της δικαιοδοσίας τρίτου μέρους κατά τη διάρκεια της περιόδου παράτασης της δανειακής σύμβασης (MFFA). Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα καθ' όλη τη διάρκεια της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το κόστος των αποφάσεων. Θα αποδεσμευτούν μόνο με αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπό αυτό το φως, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να εργαστούν σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συμφωνούμε επιπλέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ανθεκτικότητα του δημοσιονομικού τομέα και ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές υπόσχονται να χρησιμοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο τη συνεχιζόμενη διάθεση τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές Αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα.

Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι Θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το φως αυτών των δεσμεύσεων, καλωσορίζουμε ότι σε έναν αριθμό τομέων οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους Θεσμούς.

Επί τη βάσει αυτού του αιτήματος των δεσμεύσεων των ελληνικών Αρχών, των συμβουλών των Θεσμών και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να πετύχουμε μια τελική απόφαση για την επέκταση της τρέχουσας EFSF Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για έως και 4 μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Προσκαλούμε επίσης τους Θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές να ξεκινήσουν αμέσως την εργασία που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παράσχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, έως ότου κατακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά και εφόσον τιμήσει τις δεσμεύσεις της εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου».

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια