Ειδήσεις

Eurogroup: Έντονο παρασκήνιο σχετικά με προσχέδιο κειμένου

Σε αντιπαράθεση με τους… Financial Times έχει μπει η κυβέρνηση έπειτα από την ολοκλήρωση του χθεσινού έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Αιτία της κόντρας, είναι το δημοσίευμα των Times το οποίο υποστηρίζει ότι μετά τις διαβουλεύσεις για το ανακοινωθέν, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «18» υπουργών Οικονομικών για κείμενο στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Οι Times υποστηρίζουν ότι ο κ. Βαρουφάκης «είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση. Με αυτή τη συμφωνία θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να ενημερώσει για όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης». Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, αναφέρει ότι η κοινή δήλωση είχε, κατά μία έννοια, κάτι για όλους.

Για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναζήτησης πιθανοτήτων παράτασης» του προγράμματος. Για τον κ. Βαρουφάκη, υπήρχε ακόμη και η λέξη «γέφυρα», η οποία αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο -αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως να ήθελε ο Έλληνας υπουργός, δηλαδή στο πλαίσιο μίας οικονομικής συμφωνίας - γέφυρας.

Στον αρθρογράφο των Times, Πίτερ Σπίγκελ, σύμφωνα με το eklogika.gr, απάντησε μέσω twitter ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης: «Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», ανέφερε.

Σχόλια