Ειδήσεις

Στο υπουργείο Εργασίας η παγκρήτια πρόταση για απόρους

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση άπορων οικογενειών και τη διανομή, εκτός από τρόφιμα, ειδών ένδυσης, γραφικής ύλης, σχολικών, ακόμη και οργάνωσης σεμιναρίων υποστήριξης οικογενειακού προγραμματισμού, οι φορείς του νησιού ενώνουν δυνάμεις.

Με επικεφαλής την Περιφέρεια Κρήτης και με τη συνεργασία εκπροσώπων της Εκκλησίας, δήμων και κοινωνικών φορέων καταρτίστηκε το τελικό πλαίσιο της πρότασης που θα υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας και αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή 2015-2020" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αργότερο μέχρι αρχές καλοκαιριού ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα εφοδιαστούν με τρόφιμα, ρούχα και σχολικά είδη, ενώ θα έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια οικογενειακού προγραμματισμού. Το σχέδιο με την τελική - δεύτερη - διαβούλευση που αφορά τη δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος διάρκειας μέχρι το 2020 καταρτίστηκε χθες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από όλους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο Επιμελητήριο και με επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος την Περιφέρεια Κρήτης, Εκκλησία, Δήμοι και κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους στη διάρκεια της χθεσινής διαβούλευσης για την τελική πρόταση που ήδη εστάλη στο υπουργείο Εργασίας, από την οποία μάλιστα δεν έλειψε και μια καινοτομία: η συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης που θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο αναφορικά με την εκπαίδευση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας έχει πανελλαδικά προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, θα στηρίξει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ τα κριτήρια για κάθε δικαιούχο θα βασίζονται στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Επιδιώκουμε μέσα από τη διαβούλευση να έχουμε με τους κοινωνικούς φορείς και την Εκκλησία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη σωστή διάχυση της χρηματοδότησης που αφορά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο στόχος είναι, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, να μην ξαναχρειαστεί τέτοια βοήθεια. Αυτό πρέπει να επιδιωχθεί από όλους μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς επισήμανε: «Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού. Πρόκειται για βοήθεια που αφορά τη διανομή τροφίμων, γραφικής ύλης και σχολικών ειδών, ένδυσης αλλά και οργάνωσης ειδικών σεμιναρίων υποστήριξης οικογενειακού προγραμματισμού».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό πρόγραμμα ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης είπε: «Στη σημερινή διαβούλευση θα προσδιοριστεί ο επικεφαλής διαχείρισης του προγράμματος, ο ρόλος του κάθε φορέα, οι αρμοδιότητες στα πλαίσια της σύμπραξης που θα διαχειρίζεται τη βοήθεια. Επίσης υπάρχει και μια καινοτομία, ότι θα συμμετάσχουν και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης που θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο αναφορικά με την εκπαίδευση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Στη σημερινή τελική διαβούλευση θα γίνει η υποβολή της πρότασης στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το Μάιο θα ακολουθήσει το τεχνικό δελτίο».

Βάλια Μπούη

Σχόλια