Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν μηχανήματα για ακτινοθεραπεία

Η επιχείρηση διάλυσης της Δημόσιας Υγείας που συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει απτά, τραγικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ασθενών.

Ακόμη και κατηγορίες ιδιαίτερα ευαίσθητες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, περιμένουν έως και πέντε μήνες για την ακτινοθεραπεία τους, καθώς τα μηχανήματα που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι λίγα, ενώ το κόστος για να κάνουν την ίδια εργασία στον ιδιωτικό τομέα, είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, οι ασθενείς στο "Αττικό", τον "Άγιο Σάββα" και το "Μεταξά" στον Πειραιά περιμένουν κατά μέσο όρο 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία, ενώ σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και τους 5 μήνες.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως και την αμοιβή του γιατρού που υπολογίζεται από 300 μέχρι 1.500 ευρώ. Ετσι όταν κάποιος χρειάζεται έξι ακτινογραφίες, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 24 ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε δημόσιες δομές, δηλαδή αναλογούν 2,2 μηχανήματα ανά 1.000.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7 μηχανήματα για την ίδια αναλογία. Επιπλέον τα μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το 40% των περιστατικών.

Οπως αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Γεώργιος Πισσάκας συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας: «με βάση τα διεθνή δεδομένα, ο καρκίνος αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και 1 στους 3 θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό»

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και έχει μόνο 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίσες αναμονής φτάνουν έως και 4 μήνες» προσθέτει.

Σχόλια