Ειδήσεις

Νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού από τη Δευτέρα

Οι ημέρες καλοκαιρίας με τους κατά τόπους ισχυρούς έως και θυελλώδεις νοτιάδες, τις υψηλές θερμοκρασίες κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και την περιοδική τροφοδότηση της ατμόσφαιρας με σημαντικές ποσότητες Αφρικανικής σκόνης, ήδη αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν στην καιρική κατάσταση της Κρήτης.

Το σαββατοκύριακο, με την επικράτηση ενός πεδίου υψηλών πιέσεων, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μ. Λέκκα, αναμένεται να διατηρηθούν οι δυτικοί άνεμοι με ένα γενικά καλό καιρό το Σάββατο, ενώ την Κυριακή αναμένονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Αξιοσημείωτη όμως αλλαγή του καιρού αναμένεται από τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής εξαιτίας της γρήγορης καθόδου ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα βόρεια, συνοδευόμενο από μία ιδιαιτέρως ψυχρή αέρια μάζα.

Το σύστημα αυτό θα ξεκινήσει να επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο (από τα Βόρεια) από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ πολύ γρήγορα αναμένεται να επεκταθεί και νοτιότερα επηρεάζοντας σημαντικά και τις νότιες περιοχές της Ελλάδας. Έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους τα καιρικά φαινόμενα και στην Κρήτη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με τον κ. Μ. Λέκκα θα είναι:

• Βροχές (κατά τόπους ισχυρές) ή και καταιγίδες

• Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές ζώνες της Κρήτης (χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν ενδεχομένως και σε υψόμετρα κάτω από τα 700 μέτρα)

• Ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (οι μεγαλύτερες εντάσεις των 9 και 10 Μποφώρ εκτιμάται ότι θα σημειωθεί κυρίως στο κεντρικό, το ανατολικό και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο).

• Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ως ακολούθως:

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Καλός θα είναι γενικά ο καιρός του Σαββάτου σε ολόκληρη τη Κρήτη με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, χωρίς όμως να αναμένονται φαινόμενα τουλάχιστον μέχρι τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως και 5 Μποφώρ κατά τόπους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και θα κυμανθεί από 11?C  έως  17?C.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου

Διαστήματα καλοκαιρίας, αλλά και πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι άνεμοι συνεχίζουν από δυτικές διευθύνσεις περισσότερο ενισχυμένοι, με εντάσεις στα 5 έως 6 Μποφώρ, ενώ στα πελάγη η ένταση τους θα φθάνει έως και τα 7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 9?C έως τους 14?C

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

Αρχικά ο καιρός θα είναι καλός με λίγες αραιές νεφώσεις και τους ανέμους να διατηρούνται από Δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως και 5 Μποφώρ. Σταδιακά όμως αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές (κατά τόπους ισχυρές) ή και καταιγίδες. Από τις απογευματινές - βραδυνές ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά με προοπτική να κατέλθουν και σε αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα.

Σταδιακά θα ενισχυθούν και οι άνεμοι από βορειοδυτικές έως και βόρειες διεθύνσεις και η έντασή τους θα φτάνει έως και τα 7 Μποφώρ στην δυτική Κρήτη, ενώ στην κεντρική και ανατολική Κρήτη η ένταση τους θα φθάνει έως και τα 8 Μποφώρ (στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φθάνει εως και τα 9 Μποφώρ). Επομένως, στις βόρειες ακτές της Κρήτης αναμένεται να σημειώνεται και υψηλός κυματισμός.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου

Βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Τρίτη με τους ανέμους να διατηρούνται από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις στα 7 έως και 8 Μποφώρ, ενώ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Η διατήρηση του βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Αιγαίου - αν. Τουρκίας για την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Κρήτη με ισχυρό βόρειο ρεύμα διατηρώντας τις συνθήκες για εκδήλωση καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη την Κρήτη (με πιθανή μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων κυρίως στα βόρεια του νησιού).

Σχόλια