Ειδήσεις

Τι λέει η ΔΕΥΑΗ για την επισκευή του αγωγού

Από το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΗ κ. Χ. Παπαματθαιάκη λάβαμε την ακόλουθη απάντηση στο χθεσινό ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr, που αφορούσε την προχειρότητα επισκευής κεντρικού αγωγού λυμάτων στην περιοχή της Φοινικιάς με τίτλο "Έφτιαξαν τη ζημιά με μικρομαστορέματα"-"Επισκευή για… κλάματα στο σπασμένο αγωγό της ΔΕΥΑΗ".

Τη δημοσιεύουμε ως έχει:

«Όπως σας είναι γνωστό, η θεομηνία της 14ης-01-2015 προκάλεσε πλείστες καταστροφές στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή της Φοινικιάς, για την αποκατάσταση των οποίων το προσωπικό της Επιχείρησης κατέβαλλε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια με κύριο μέλημα τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ανάμεσα στις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία περιλαμβάνεται και η θραύση του Δυτικού Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (ΔΚΑΑ), διαμέτρου 450 mm, ο οποίος είναι τοποθετημένος στη νότια πλευρά της γέφυρας της Φοινικιάς.

Από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΗ κρίθηκε ότι για την οριστική και ασφαλή αποκατάσταση της ζημιάς του αγωγού απαιτείται στατική μελέτη για την κατασκευή του φορέα επί του οποίου θα τοποθετηθεί ο ΔΚΑΑ, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτείται εύλογος χρόνος (μελέτη και κατασκευή περίπου 15 ημέρες).

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα 9/2/2015.

Μέχρι την οριστική ολοκλήρωση και για να αντιμετωπιστούν τα εκρέοντα λύματα από το ΔΚΑΑ προκρίθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία μία προσωρινή λύση, για την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του προβλήματος.

Η πολιτική διοίκηση της ΔΕΥΑΗ (πρόεδρος, Δ.Σ.) δεν είχε, ούτε έχει καμία ανάμειξη επί τέτοιων τεχνικών ζητημάτων, τα οποία αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας και των αρμόδιων υπαλλήλων.

Σας παρακαλούμε για τη δημοσίευση της παρούσης απάντησης στο σύνολό της και σας ενημερώνουμε ότι προσεχώς η ΔΕΥΑΗ θα προβεί σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία της 14ης/01/2015 και τις ενέργειες που έγιναν για την αποκατάστασή τους».

Η απάντηση της "Ν.Κ."

Αγαπητέ κύριε γενικέ, σας ευχαριστούμε για την απάντησή σας, με την οποία επιβεβαιώνετε στην πράξη το ρεπορτάζ μας. Δηλαδή ό,τι αδιάψευστα κατέγραψε ο φωτογραφικός μας φακός για την προχειρότητα της επισκευής και για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως βεβαιώνουν οι επιστήμονες που μίλησαν στο συντάκτη μας.

Χαιρόμαστε ασφαλώς που μας ενημερώνετε ότι η προχειρότητα της κατασκευής («προσωρινή λύση») οφείλεται στην ανάγκη σύνταξης στατικής μελέτης και όχι σε οποιοδήποτε άλλο λόγο (π.χ. έλλειψη πόρων).

Το γεγονός επιβεβαιώνει ότι και εσείς και το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ - όπως πάντα υποστηρίζαμε - επιτελείτε το καθήκον σας με τον προσήκοντα σεβασμό και την προσήκουσα σοβαρότητα απέναντι στους συνδημότες σας. Χαιρόμαστε, επίσης, διότι η επιστολή σας επιβεβαιώνει ομοίως ότι και εμείς επιτελούμε σωστά το καθήκον μας απέναντι στους δημότες του Ηρακλείου και τους κατοίκους της Κρήτης, αφού χάρη στο ρεπορτάζ της "Ν.Κ." ενημερώνονται, τώρα, για το τι ακριβώς συμβαίνει με τον επίμαχο αγωγό.

Απορούμε όμως, ελαφρώς, γιατί σπεύδετε να απαλλάξατε οποιασδήποτε ευθύνης τον αξιότιμο πρόεδρο του Δ.Σ. Προφανώς η συγκεκριμένη θέση είναι καίρια και ο ρόλος του προέδρου του Δ.Σ. δεν είναι διακοσμητικός. Ασφαλώς και δεν μπορεί να λάβει (μόνος του τουλάχιστον) αποφάσεις σε τεχνικά ζητήματα. Έχει το καθήκον όμως της πληρέστατης και δυνατόν έγκαιρης ενημέρωσης των δημοτών του Ηρακλείου, την οποία, όπως πληροφορούμεθα με την επιστολή σας, θα την έχουν «προσεχώς», ενώ ήδη (σήμερα) έχουν παρέλθει 22 ημέρες από τη θεομηνία της 14ης Ιανουαρίου.

Είναι πολιτικός προϊστάμενος. Άρα έχει και την πολιτική ευθύνη. Αυτός, όχι εσείς.

Με τιμή (και "συγνώμη για το μάθημα"),

Γιώργος Παπαδάκης, δ/τής Σύνταξης.

Σχόλια