Ειδήσεις

Επισκευή για… κλάματα στο σπασμένο αγωγό της ΔΕΥΑΗ

Απέτυχε, τελικά, η ΔΕΥΑΗ να αποκαταστήσει τον αγωγό λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις της, που υποτίθεται ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε επισκευάσει, οδηγώντας τα λύματα μέσω άλλων σωλήνων στο Βιολογικό Καθαρισμό. Και αυτό σημαίνει ότι... από το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου, που καταστράφηκε ο Βιολογικός λόγω της πλημμύρας, τα λύματα των δυτικών περιοχών του Ηρακλείου, που οδηγούνταν στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, σε όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν ακατάπαυστα και επί 24ώρου βάσεως και πέφτουν ανεπεξέργαστα στο Δρακουλιάρη και το Γιόφυρο, με κατάληξη τη θάλασσα. Όσο για το «έργο αποκατάστασης της βλάβης», όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, είναι... για γέλια και για κλάματα!

Μια μικρή σωλήνα μέσα στο μεγάλο αγωγό. Και μια άλλη σωλήνα στο φρεάτιο που υπάρχει παραπάνω. Αυτή είναι η "αποκατάσταση". Γιατί όλα τα υπόλοιπα λύματα, που είναι και οι μεγαλύτερες ποσότητες, πέφτουν κανονικά μέσα στον ποταμό, με τους γείτονες και τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής να "τραβούν τα μαλλιά τους" και να κρατούν τις μύτες τους.

Απίστευτη προχειρότητα

Ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ.", μέσα από τις λήψεις που έκανε χθες γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της απίστευτης προχειρότητας, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων και των επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία τους.

Όπως δείχνουμε στο φωτορεπορτάζ, υπάρχει μια πράσινη σωλήνα των 5 περίπου ιντσών, που έχει συνδεθεί με το φρεάτιο που βρίσκεται αμέσως μετά τη γέφυρα με κατεύθυνση προς τη Φοινικιά. Το φρεάτιο βρίσκεται εκεί για να συγκεντρώνει μέσα τα λύματα, ενώ τα διοχετεύει σε έναν άλλο, μεγάλο αγωγό, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ιντσών. Αυτός ο μεγάλος αγωγός είναι που έχει σπάσει και έτσι ρίχνει τα απόβλητα στο ποτάμι. Ακολουθώντας λοιπόν την πράσινη σωλήνα, που προφανώς απορροφάει μια ποσότητα λυμάτων με τη βοήθεια "βατράχου", βλέπουμε ότι κάτω από τη γέφυρα "συναντάται" με μια άλλη σωλήνα, επίσης 5 το πολύ ιντσών, που έχει η μια της άκρη μπει μέσα στο μεγάλο αγωγό των 30 και πλέον ιντσών (!) για να παίρνει με φυσική ροή όσα λύματα πέφτουν εντός του μεγάλου αγωγού, από το φρεάτιο που βρίσκεται από πάνω, με υψόμετρο τέτοιο που δίνει στα λύματα μεγάλη ορμή!

Έτσι τόσο η πράσινη όσο και η άλλη σωλήνα είναι εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν μόλις ένα μικρό μέρος των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Δηλαδή, 5 και 5... μόλις 10 ίντσες χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν τα λύματα 30 τουλάχιστον ιντσών στο Βιολογικό Καθαρισμό. Έτσι όλα τα ανεπεξέργαστα λύματα που δεν μπορούν να πάρουν χύνονται στο ποτάμι και μεταφέρονται στο Γιόφυρο και από 'κει στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τα όποια προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν σε βάρος του οικοσυστήματος, του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα της δημόσιας υγείας.

Και όλα αυτά επί των ημερών του νέου προέδρου της ΔΕΥΑΗ Νίκου Φακουρέλη, που έχει και την πολιτική ευθύνη για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων αυτών και με εργαζόμενους που καθημερινά δίνουν μάχες, αλλά για την κάθε τους παρέμβαση εκτελούν άνωθεν εντολές.

Οργή επιστημόνων: «Επικίνδυνα λύματα»

«Τέτοια προβλήματα δε θεραπεύονται με μικρομαστορέματα. Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα από το φορέα διαχείρισης των αστικών λυμάτων ενός τόσο μεγάλου παράκτιου αστικού κέντρου όπως είναι το Ηράκλειο», σχολιάζει, εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης.

Για την επικινδυνότητα αυτών των λυμάτων, ο κ. Παπαδάκης λέει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, που περιέχουν χλώριο, φωσφορικές ενώσεις και λίπη, είναι βλαβερά για τους υδρόβιους οργανισμούς και γενικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Εκτός αυτού, στον κόλπο του Ηρακλείου καταλήγουν πολλές παράνομες αποχετεύσεις μέσα και από τους αγωγούς ομβρίων, ένα πρόβλημα που χρονίζει και δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα. Τελικά βλάπτεται το φυσικό περιβάλλον, η υγεία των πολιτών, αλλά και η οικονομία με τις επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό».

Ρύπανση δεκαετιών

«Εγώ δεν ξέρω τι παίρνει ο Βιολογικός. Αλλά άμα μου πουν ότι δεν παίρνει τοξικά, δεν τους πιστεύω», σχολιάζει από την πλευρά του και ο επιστημονικός υπεύθυνος της WWF Ελλάς στην Κρήτη για τους υγρότοπους, ο γνωστός επιστήμονας Καλούστ Παραγκαμιάν. Μάλιστα, σχολιάζοντας την όλη εικόνα, ο κ. Παραγκαμιάν λέει: «Τα καλάμια είναι εκεί για συγκεκριμένο λόγο. Δηλαδή, τα καλάμια είναι εκεί λόγω της ρύπανσης. Ο Γιόφυρος δεν είχε πριν πολλές δεκαετίες καλάμια, παρά μόνο στην εκβολή. Τα καλάμια που έχουν αναπτυχθεί είναι επειδή το ρυπαντικό φορτίο δημιουργεί τις συνθήκες ευτροφισμού».

Επομένως, σύμφωνα με τον Καλούστ Παραγκαμιάν, «ή θα κόβουν κάθε χρόνο τα καλάμια και θα υποβαθμίζουν όλο το ρύακα χρόνο με το χρόνο, ή θα φροντίσουν να μην πηγαίνουν εκεί ρυπαντικά φορτία που δημιουργούν ευτροφισμό».

Όπως εξάλλου καταγγέλλει, «βλέπω ότι πολύ σοβαρά έργα γίνονται δίπλα ή πάνω στο ποτάμι. Ο Βιολογικός είναι δίπλα στο ποτάμι». Ο κ. Παραγκαμιάν προσθέτει ότι στην εκβολή του ποταμιού έχουν γίνει φοβερές τροποποιήσεις. «Και τώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πάλι άλλα 800.000 ευρώ που ήταν οι ζημιές. Τώρα μιλάνε πάλι για αναβάθμιση του Βιολογικού με 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τον αγωγό που αναφέρετε, είναι ένα από τα θέματα που δε λειτουργούν καλά. Εμένα ως πολίτη αυτά τα πράγματα με στενοχωρούν».

Πάντως, προσωπικά πιστεύει ότι στη θάλασσα, λόγω των ρευμάτων, δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Νέο δείγμα από το ΕΛΚΕΘΕ - Μεγάλη η ζημιά για τους ψαράδες

Χθες κλιμάκιο του ΕΛΚΕΘΕ, με επικεφαλής το διευθυντή Θαλάσσιων Ερευνών Κώστα Ντούνα, προχώρησε στο σημείο εκβολής του αγωγού της ΔΕΥΑΗ σε λήψη νερού αλλά και σε λήψη δείγματος από το βυθό, προκειμένου να γίνει η ανάλυση που θα δείξει αν χρειάζεται ή όχι να συνεχιστεί η απαγόρευση του ψαρέματος. Σήμερα αναμένεται να πάρει δείγμα νερού και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου Μανόλης Ματζαράκης τονίζει στη "Ν.Κ." ότι, εξαιτίας της απαγόρευσης, ήδη οι αλιείς έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές. «Μα, είναι δυνατόν να απαγορεύουν το ψάρεμα και να μην προβλέπουν αποζημιώσεις για μας, που δεν έχουμε ευθύνη;», διερωτάται ο πρόεδρος των ψαράδων.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ντούνας διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αφού η θάλασσα, λόγω του αλατιού, μπορεί και αμύνεται, προστατεύοντας τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως λέει, υπάρχουν στο γλυκό και όχι τόσο στο θαλασσινό νερό.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια