Ειδήσεις

"Κρυφό σχολειό" για τρία παιδάκια

Γύρω στις 6:30 χθες το απόγευμα η κ. Ειρήνη Μακράκη, μητέρα τριών μικρών παιδιών, ετοιμάζεται να ανάψει μια λάμπα πετρελαίου που της χάρισαν οι γείτονες. Θα είναι το όγδοο βράδυ που θα τη χρησιμοποιήσει, καθώς το ρολόι της ΔΕΗ παραμένει... ξηλωμένο. Το φως του ήλιου από το παράθυρο με τις ανοικτές κουρτίνες αρχίζει να λιγοστεύει και πρέπει να ετοιμαστεί η 39χρονη και σε διάσταση με το σύζυγό της μητέρα για να περάσει άλλη μια βραδιά με τα παιδιά της δίχως ρεύμα.

Ο πιο μικρός, ο Μάριος, που είναι μόλις δύο ετών, ήδη αρχίζει να γκρινιάζει. Είχε καεί το αριστερό μάγουλό του το προηγούμενο βράδυ στην αναμμένη λάμπα κάνοντας παιχνίδι κι έχει αρχίσει να τη φοβάται. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά, η Χριστίνα και ο Γιάννης, ηλικίας 11 και 9 ετών αντίστοιχα, έχουν πάψει να μουρμουρίζουν. Προσπαθούν να προσαρμοστούν μέρα με την ημέρα στα νέα δεδομένα. Αν και διάβασαν χθες νωρίς το απόγευμα ορισμένα από τα μαθήματά τους, δεν πρόλαβαν όμως να τα ολοκληρώσουν. Το διάβασμα θα συνεχιστεί υπό το φως της λάμπας μέχρι τις 9 το βράδυ για να πάνε στη συνέχεια για ύπνο.

Δραματική κατάσταση

«Κάθε βράδυ όσο περνά ο καιρός θα πρέπει να συνηθίσουν να πηγαίνουν όλο και πιο νωρίς για ύπνο», μας λέει η μητέρα τους. Η ίδια έχει αρχίσει να τα βρίσκει σκούρα στη νέα κατάσταση διαβίωσής τους. «Με όσες κουβέρτες και να σκεπαστούμε, πάλι κάνει κρύο. Έχουν πέντε ημέρες να κάνουν μπάνιο τα παιδιά. Ντρέπομαι να τα πηγαίνω από σπίτι σε σπίτι για να πλυθούν. Πλύνω με τα χέρια τα ρούχα τους όλο το πρωί. Δίχως ρεύμα... ούτε το γάλα τους δεν πίνουν παγωμένο. Μου έδωσαν οι γείτονες ένα γκαζάκι και θα το χρησιμοποιήσω το πρωί για να το πιουν ζεστό. Όσο για το φαγητό, μόλις ήρθαμε από γειτονικό σπίτι, που για άλλη μια φορά μας βοήθησαν για να μαγειρέψουμε και να φάμε», αναφέρει η κ. Μακράκη.

«Πώς να τα πληρώσω;»

Όπως μας εξηγεί, εδώ κι ένα χρόνο το ρεύμα ήταν απλήρωτο. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είχε φτάσει 1.400 ευρώ μαζί με το χαράτσι. Ο ένας της αδελφός, γιατί ο άλλος είναι άνεργος, κατάφερε να πληρώσει το χαράτσι στο μικρό πατρικό τους σπίτι στα Δειλινά και στην οδό Ολυμπιονικών, όπου διαμένει η 39χρονη με τα παιδιά της. Τα χρωστούμενα μειώθηκαν στα 1.090 ευρώ, όμως και πάλι το ποσό είναι μεγάλο. Ακόμη και τα 600 ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ για να γίνει στη συνέχεια διακανονισμός και να μην κοπεί το ρεύμα και ξηλωθεί το ρολόι, η Ειρήνη και πάλι τα θεωρεί πολλά.

«Πώς να βρω να πληρώσω 600 ευρώ, όταν είμαι για 7 χρόνια άνεργη, η μητέρα μου δε ζει εδώ και τρία χρόνια, που με βοηθούσε, και από την Πρόνοια παίρνω 260 ευρώ το δίμηνο, όπου μάλιστα τελευταία κάναμε και τρεις μήνες για να τα πάρουμε; Και τι να πρωτοπληρώσω με αυτά τα λεφτά, αφού δε φτάνουν ούτε για το φαγητό καλά-καλά», τονίζει. Η ενορία της εκκλησίας, το ΚΑΠΗ και κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν, μα δυστυχώς δε φτάνει αυτό. Αν και οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων που πηγαίνουν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά έδωσαν το... ελεύθερο να ψωνίζουν τσάμπα από το κυλικείο για να φάνε και πάλι το άγχος πώς θα μεγαλώσει τα παιδιά της η 39χρονη δε λιγοστεύει.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια