Ειδήσεις

Χωρίς χρήματα και χρόνο για να μην πνιγεί ξανά το Ηράκλειο

Σχεδόν 400.000 ευρώ και τουλάχιστον δύο χρόνια υπομονής χρειάζονται για να αποτραπεί ο κίνδυνος να πνιγούν ξανά περιοχές στα δυτικά του Ηρακλείου. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου υπό την προεδρία του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, όπου το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αντιδήμαρχοι, πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων και εκπρόσωποι κατοίκων από τις περιοχές που επλήγησαν από τα πλημμύρισαν φαινόμενα, όπως Μαλάδες, Φοινικιά και Τρεις Βαγιές.

Η μελέτη που είχε εκπονήσει για την αποτύπωση και οριοθέτηση του ποταμού που διασχίζει τις περιοχές δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα το πλήθος των καταπατήσεων σε συνδυασμό με τις ελλιπείς τεχνικές παρεμβάσεις κατέδειξαν πώς φτάσαμε να πνίγει ξανά το Ηράκλειο κατά μήκος του ποταμού Γιόφυρου.

Η εξεύρεση των κονδυλίων σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση των χρονοβόρων διαδικασιών για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αποτελούν το κοινό στοίχημα για Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου και δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, απαιτείται τοπογραφική μελέτη σε έκταση 900.000 τ.μ., η οποία μπορεί να εκπονηθεί μόνο κατά τη θερινή περίοδο και με κόστος 200.000 ευρώ σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα υδρολογικά στοιχεία αναδεικνύει την ανάγκη για τη σύνταξη υδρολογικής μελέτης με κόστος 120.000 ευρώ περίπου, ενώ θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες γεωλογικές, τεχνικές και στατικές μελέτες που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος.

Από τη σύσκεψη δεν έλειψε η ένταση, με τους κατοίκους να εκφράζουν την οργή τους απέναντι σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους για το γεγονός ότι πνίγηκαν ξανά και καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ενώ τέθηκε σε κίνδυνο και η σωματική τους ακεραιότητα. Αίσθηση προκάλεσε και η σφοδρή σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη και της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Χριστοδουλάκη για το ποιος έχει την ευθύνη του ελέγχου των καταπατήσεων και της αποβολής των καταπατητών.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης και Χάρης Μαμουλάκης, ο εντεταλμένοι σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης, του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, διευθυντικά στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων-παραγωγικών τάξεων, πολιτιστικών συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

Ειδικότερα σε δηλώσεις ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε: «Οι υποδείξεις που είχαμε για άμεσες παρεμβάσεις από το επιτελείο των τεχνικών με την ουσιαστική εθελοντική βοήθεια του κ. Μανόλη Πολυδάκη σχεδόν ολοκληρώνονται. Τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα ήταν πάρα πολύ έντονα και, αν δεν παρέμβουμε αποφασιστικά στα αίτια που προκάλεσαν τις συνέπειες, δυσάρεστες καταστάσεις θα ξαναέχουμε. Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή ήταν βεβαίως τα πολλά χιόνια που έπεσαν, ο μεγάλος όγκος βροχοπτώσεων, αλλά και ο ενδιάμεσος νοτιάς που δημιούργησε τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και στη Βόρεια Ελλάδα και είδαμε επίσης τις δυσάρεστες συνέπειες».

Αναφερόμενος ο αντιπεριφερειάρχης στον ποταμό Γιόφυρο είπε πως «η κοίτη του έχει αλλοιωθεί, δεν έχει τη φέρουσα ικανότητα για να καλύψει ένα μεγάλο φαινόμενο και έχει αλλοιωθεί από παρεμβάσεις, καταπατήσεις κ.λπ. Αυτό που προέχει είναι να ξαναδούμε στην κοινή χρήση την ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τα ρέματα δε μας ανήκουν. Υπάρχουν καταπατήσεις. Πρέπει να γίνει μια οργανωμένη δουλειά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ώστε να αποδοθεί ελεύθερος ο ποταμός. Υπάρχουν σημεία που δε μας επιτρέπουν να πλησιάσουμε, δεν υπάρχει ούτε δρόμος, ούτε πρόσβαση, ούτε δυνατότητα να μας αφήσουν μέσα από ιδιοκτησίες να περάσουμε. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός καθαρισμός».

Για τις γέφυρες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και συντελούν στα πλημμυρικά φαινόμενα ο κ. Κουκιαδάκης τόνισε: «Υπάρχουν 4 γέφυρες που δημιουργούν εδώ και δεκαετίες προβλήματα - δεν μπορούν να "περάσουν" τα νερά του ποταμού. Η μία μάλιστα αποτελεί και νεότερο μνημείο και απαιτείται πολυσύνθετος χειρισμός. Η γέφυρα της Φοινικιάς θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερη διατομή και έχει μόλις 15 τ.μ. Επίσης η γέφυρα του Δρακουλιάρη, όσο υπάρχει, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οριστική λύση που προτείνουμε είναι ανακατάληψη της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οριοθέτηση οριστική του ποταμού για την υλοποίηση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων, όπως επίσης κατασκευή φραγμάτων. Δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν έχει προηγηθεί η οριοθέτηση - δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Ευτυχώς έχουμε τη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων, που πιέζουν τους καταπατητές».

Για τις αποζημιώσεις, τέλος, ο κ. Κουκιαδάκης επισήμανε ότι ήδη «έχουμε έρθει σε επαφή με τους νεοεκλεγμένους βουλευτές, αναμένουμε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση και την επόμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση μαζί τους, θα έχουμε μια σύσκεψη για τις αποζημιώσεις αποκλειστικά».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Έγινε σήμερα μια εποικοδομητική συζήτηση. Υπάρχει εξελισσόμενη εργολαβία στην περιοχή από την Περιφέρεια Κρήτης, για τον καθαρισμό του ποταμού από τα φερτά υλικά. Αυτό θα συνεχιστεί έως ότου μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο σε μια παρόμοια νεροποντή. Πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη, δηλαδή τι πρέπει να γίνει ακριβώς για να μην έχουμε επανάληψη μιας παρόμοιας κατάστασης. Είναι υπόθεση του κράτους. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς, στενά, και εμείς, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, και θα εργαζόμαστε παράλληλα ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα. Με ανησυχεί ιδιαίτερα η περιοχή Δρακουλιάρη. Υπάρχει μια γέφυρα που πρέπει να απομακρυνθεί όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι τεχνικοί».

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια