default-image

Πόσους θα "σταυρώσουμε", πού θα ψηφίσουμε

Χανιά
Πόσους θα "σταυρώσουμε", πού θα ψηφίσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ψηφίζουμε; Πόσους σταυρούς βάζουμε ανάλογα το νομό μας και πώς; Τι χαρτιά πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας πηγαίνοντας στο εκλογικό τμήμα; Τι γίνεται αν δεν βρω το όνομά μου στον εκλογικό κατάλογο; Τι γίνεται αν είναι λάθος τα στοιχεία μου στον εκλογικό κατάλογο;

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα... ξεπροβάλλουν πάντοτε λίγο πριν τις εκλογές. Και προκειμένου ο κάθε ψηφοφόρος εδώ στην Κρήτη να έχει ένα γενικό μπούσουλα περί των αυριανών εκλογών, συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις σε όλα τα βασικά ερωτήματα σε έναν οδηγό προς... ναυτιλλομένους... Ώστε ο κάθε Κρητικός και η κάθε Κρητικιά να ξέρουν πώς ακριβώς θα ασκήσουν το "ιερό", δημοκρατικό τους δικαίωμα...

Ας ξεκινήσουμε με την κατανομή των εδρών και των σταυρών στην Κρήτη. Οι ψηφοφόροι περιφερειών με 1 έως 3 έδρες έχουν δικαίωμα να βάλουν ένα σταυρό προτίμησης, δύο σταυρούς στις περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 βουλευτές, 3 σταυρούς για περιφέρειες με 8-12 βουλευτές και τέσσερις σταυρούς σε περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, για την Κρήτη οι σταυροί που προβλέπονται ανά περιφερειακή ενότητα είναι:

- Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, που εκλέγει 8 βουλευτές: 3 σταυροί

- Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, που εκλέγει 2 βουλευτές: 1 σταυρός

- Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων ,που εκλέγει 4 βουλευτές: 2 σταυροί

- Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης που εκλέγει 2 βουλευτές: 1 σταυρός

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών:

* Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

* Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

* Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

* Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) Αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να λάβουν έντυπη βεβαίωση εκλογικού δικαιώματος.

Σε περίπτωση διπλοεγγραφής - υπάρχει η επισήμανση Δ στον εκλογικό κατάλογο - ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής Αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ίδια μέρα σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οι εκλογείς που δε θα βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους - αλλά είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμου της χώρας - έχουν τη δυνατότητα έως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας να απευθυνθούν στο Δήμο τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Απαντήσεις σε εύλογες απορίες

Ορισμένες συνήθεις απορίες και οι απαντήσεις:

- Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Επισκεφτείτε τη σελίδα "Μάθε πού ψηφίζεις" και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρόλη την προσπάθειά σας δε βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια.

- Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης... Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ...

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρισμένα στα δημοτολόγια.

- Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία;

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, αν και ο νόμος αυτός ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος ηλικίας τους και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας.

- Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ψηφοδέλτιο που μου έδωσε ένας γνωστός μου υποψήφιος;

Με ψηφοδέλτια εφοδιάζονται οι εκλογείς μόνο από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.

- Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν "κομμένα" δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

- Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News