Ειδήσεις

"Σε λειτουργία ο Βιολογικός" - 150.000 € από την Περιφέρεια

Σε λειτουργία τίθεται ξανά από αύριο Πέμπτη ο Βιολογικός Καθαρισμός, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Νίκος Φακουρέλης, και στελέχη της Επιχείρησης ενημέρωσαν για τον τρόπο που έγινε η υποσκαφή του πασσαλοφράγματος του ποταμού Γιόφυρου, με αποτέλεσμα να μπουν νερά και λάσπες που προκάλεσαν τη μεγάλη καταστροφή στο Βιολογικό.

Επισημάνθηκε ότι η διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ δούλεψαν μέρα και νύχτα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η επαναλειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά στα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν προκειμένου να θωρακιστεί η εγκατάσταση.

Άμεση εκταμίευση 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε την άμεση εκταμίευση ποσού 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια, προκειμένου η ΔΕΥΑΗ να αντιμετωπίσει τα πρώτα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών. Παράλληλα παρέδωσε στο δήμαρχο Ηρακλείου τις αποφάσεις για την κατάθεση ποσού 756.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις του φράγματος Λαδούκου, καθώς και ποσού 1.000.000 ευρώ για τη μεταφορά του νερού από την τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού, που θα αρδεύει αγροτικές εκτάσεις στη δημοτική ενότητα Τεμένους.

Ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε στενή συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση προκειμένου να αξιοποιηθούν πιστώσεις από το νέο ΠΕΠ Κρήτης, αφού στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ε.Ε. δίνεται βάρος σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός είπε πως θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή, στάθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ όλες αυτές τις μέρες προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός, ενώ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης για το ενδιαφέρον του και για την οικονομική βοήθεια, που είναι σημαντική στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δαπάνες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Σχόλια