Ειδήσεις

Εφιάλτης στο σκοτάδι για οικογένεια στο Ηράκλειο

Την ώρα που η τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την ένταξη σε σχετικό νόμο "τρέχει", με την προθεσμία να εκπνέει σε λίγες ημέρες, η οικονομική ανέχεια έχει γονατίσει μια οικογένεια από το Ηράκλειο που δεν έχει καταφέρει να πληρώσει για να μπει στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα όμως εδώ και 3 χρόνια να μην έχει ρεύμα.

Αυτό που οι άλλοι θεωρούν αυτονόητο, να υπάρχει φως στο σπίτι τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους, για τη Νίκη Σαραγιάννη είναι είδος πολυτελείας. Με μία αυτοσχέδια πατέντα, χρησιμοποιώντας επαναφορτιζόμενη μπαταρία, έχει καταφέρει να τοποθετήσει λάμπα, πολύ χαμηλής όμως τάσεως, στην κουζίνα, ενώ κεριά και λουξάκια, όπως λέει, έχουν αποδειχτεί άνισοι σύμμαχοί της.

«Με τη βοήθεια μιας μπαταρίας, την οποία φορτίζω στη δουλειά, έχουμε φωτισμό πολύ χαμηλής τάσης για να διαρκεί όσο περισσότερο γίνεται. Με τα κεριά δεν μπορείς να μαγειρέψεις, ούτε το παιδί να διαβάσει. Πριν νυχτώσει πρέπει να βρούμε όλα όσα χρειάζεται ο μικρός για το σχολείο. Τα δωμάτια είναι πάντα κρύα και το βράδυ η παγωνιά είναι ανυπόφορη», αναφέρει η Νίκη Σαραγιάννη και μητέρα δύο παιδιών.

"Κρυφό σχολειό"

Η ίδια προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της και να διαβάσει το γιο της Στέλιο, με τις εικόνες να παραπέμπουν σε κρυφό σχολειό. Παράλληλα να βρει ρούχα για την επόμενη ημέρα πριν πέσει το σκοτάδι, καθώς η δύση του ηλίου σηματοδοτεί την παύση όλων των εργασιών και την έναρξη του αγώνα για την επιβίωση, καθώς το κρύο είναι ανυπόφορο και η παγωνιά πρωταγωνιστεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η οικογένεια κάνει μπάνιο χρησιμοποιώντας μια πλαστική λεκάνη, καθώς η κρίση δεν της άφησε περιθώρια για την εγκατάσταση μπανιέρας.

«Μπορούμε να πληρώνουμε μια μικρή δόση της τάξεως των 150 ευρώ στην Πολεοδομία, όμως θα πρέπει να δώσουμε 3 και 4 χιλιάδες ευρώ αρχικά για την αίτηση, χρήματα που πλέον στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν», προσθέτει.

Μάχη επιβίωσης  

Ο άνεργος σύζυγός της δίνει καθημερινό αγώνα για ένα μεροκάματο, ενώ το κοριτσάκι της που ήρθε στον κόσμο πρόωρα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε θερμοκοιτίδα έζησε από την αρχή το άσχημο πρόσωπο της ζωής. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι έγιναν δυσκολότερα όταν γέννησα 5,5 μηνών την κόρη μου, ενώ ο σύζυγος μου ήταν άνεργος τότε, όπως και τώρα». Αναγκάστηκα με τον άνδρα μου και το πρώτο παιδί μου να έρθουμε και να ζήσουμε στο καινούργιο σπίτι, χωρίς ρεύμα και πολλά άλλα πράγματα, γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», εξηγεί η κ. Σαραγιάννη. Η ίδια ωστόσο δεν το βάζει κάτω, με το χαμόγελο να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό της. Δεν εκλιπαρεί, απλά ζητάει το κράτος να της συμπεριφερθεί πιο ανθρώπινα στο πρόβλημά της.

«Αν μπορούν να κάνουν κάτι ας το κάνουν. Έχουν χρέος. Από τη στιγμή που ζητούν πρέπει να δίνουν κιόλας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Άμεση ανταπόκριση: Η περιπέτεια συγκίνησε και κινητοποίησε

Στο μεταξύ, η κατάσταση της οικογένειας προκάλεσε την άμεση ευαισθητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου. Μόλις λίγα λεπτά μετά την προβολή του θέματος προχθές στο "ΚΡΗΤΗ TV", το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου ανακοίνωσε ότι προθυμοποιείται να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για την παροχή ηλεκτροδότησης στο σπίτι της Νίκης Σαρηγιάννη.

«Ό,τι χρειαστεί να γίνει από πλευράς της ΔΕΗ εμείς αναλαμβάνουμε το κόστος. Θα βοηθήσουμε. Είδα μια κατάσταση που δε μας τιμά όλους μας. Ένα παιδί να διαβάζει δίχως ρεύμα και από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί η οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασίθίου Μανόλης Χαχλιούτης. Η παρέμβαση ωστόσο από πλευράς Δήμου και ΔΕΔΔΗΕ ήταν επίσης άμεση και, όπως όλα δείχνουν, ο Γολγοθάς της οικογένειας φαίνεται πως θα έχει αίσια κατάληξη. Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης τόνισε πως «και ο Δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα παρέμβει. Θα παρέχουμε ό,τι πληροφορία και ό,τι στήριξη χρειάζεται για να καταφέρει αυτή η οικογένεια να τακτοποιήσει το κτίσμα και στη συνέχεια να ρευματοδοτηθεί με νόμιμες διαδικασίες».

«Από τη δική μας πλευρά θα ανταποκριθούμε άμεσα για να λυθεί το πρόβλημα, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου Παύλος Βαρδουλάκης.

Βάλια Μπούη

Σχόλια