Ειδήσεις

Συναγερμός για τη γρίπη - Τι λένε οι ειδικοί

Αύξηση των περιστατικών με "γριπώδη συνδρομή" καταγράφεται στα νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης πανελλαδικά.

Από την αρχή της εβδομάδας, οκτώ νέα περιστατικά νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, μετά από σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει τα 17. Μεταξύ αυτών, ένα μωρό και ένας 24χρονος με "καθαρό" ιατρικό ιστορικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, η ροή εμπύρετων περιστατικών θεωρείται συνηθισμένη για την εποχή, όπως τόνισε στη "Ν.Κ." ο διοικητής της 7η ΥΠΕΕ Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης, παρά την αυξημένη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία του νησιού.

«Αυξημένη είναι η προσέλευση στα ΤΕΠ με συμπτώματα γρίπης», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων κ. Μπάμπης Δουλγεράκης. Στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου μάλιστα προστέθηκαν και ράντζα, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πληροφορίες, την ίδια ώρα, αναφέρουν πως τον τελευταίο καιρό στο εν λόγω νοσοκομείο βρέθηκαν αρκετά άτομα με πνευμονία, ενώ αντιμετωπίστηκαν αισίως όλες οι περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νίκος Ξυπολιτάς ανέφερε πως «είμαστε γεμάτοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά όχι ύποπτα στελέχη». Και από το εν λόγω νοσοκομείο δε λείπουν οι πνευμονίες, οι βρογχίτιδες και οι περιπτώσεις με άσθμα. Όμως τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται, όπως τονίζεται, είναι σε φυσιολογικά πλαίσια με τέτοιο καιρό.

«Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα της γριπώδους συνδρομής. Ήδη έχουμε βάλει ράντζα στην Παθολογική και είναι πολύ μεγάλη η προσέλευση και πολύ μεγάλη η νοσηρότητα, σχετικά, μάλιστα, νωρίς φέτος, καθώς άλλες χρονιές ήταν μέσα στο Φεβρουάριο», ανέφερε η λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου κ. Ελένη Ιωαννίδου. Η ίδια τόνισε πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μην κολλήσεις γρίπη είναι το πλύσιμο των χεριών γιατί υπάρχει μεταδοτικότητα, ενώ συνέστησε στα νέα άτομα να μην έρχονται στο νοσοκομείο αν δεν περάσουν δύο με τρία 24ωρα γιατί ήδη συρρέουν πολλοί.

Όπως παράλληλα είπε, πέρυσι γενικά υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης εξαιτίας και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που οφειλόταν στο έλλειμμα εμβολίων στα φαρμακεία και στο γεγονός ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο και δεν είχε πρόσβαση στα εμβόλια.

«Φέτος δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα, όμως το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί φέτος (Η3Ν2), παρότι υπάρχει μέσα στο εμβόλιο, έχει υποστεί κάποια μετάλλαξη κι έχει κάνει έως ένα βαθμό αντοχή στο εμβόλιο. Επίσης εξακολουθεί να είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη και είναι το στέλεχος πιο επιθετικό, δηλαδή πιο βαριά η νόσηση σε σχέση με τον Η1Ν1 που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη φαίνεται από τους θανάτους», πρόσθεσε.

Για "φυσιολογική ροή" ασθενών με γρίπη έκανε λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Μακρονικολάκης. «Βέβαια το ΚΕΕΛΠΝΟ λέει ότι η έξαρση θα είναι μέχρι το Μάρτιο μεγάλη, άρα κι εμείς είμαστε σε επιφυλακή γι' αυτό. Όμως προς το παρόν τα πράγματα είναι σε μια φυσιολογική ροή. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι μεν γεμάτη, αλλά δεν έχει σχέση με γρίπη», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει έξαρση γρίπης περιστατικών που να έχουν μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ. Δεν έχουμε κάτι το οποίο να μας ανησυχεί, όπως και με τη μηνιγγίτιδα, παρά μόνο το περιστατικό με το αγοράκι, το οποίο εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και παρουσιάζει βελτίωση», τόνισε η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠΑΓΝΗ κ. Μπορμπουδάκη.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Νίκος Χαριτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μεν γεμάτες, ωστόσο δεν αφορούν σε ασθενείς με επιπλοκές από γρίπη.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής έχουν καταφτάσει σε λιγότερο από ένα 24ωρο 85 ασθενείς με "ύποπτα" συμπτώματα. Μετά τις εξελίξεις αυτές, μερίδα γιατρών "ποντάρει" στην άμεση και προληπτική χορήγηση αντι-ιικών, δεδομένης της χαμηλής κάλυψης του εμβολίου.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες

Παρά ταύτα, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιμένουν στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι προσφέρει διασταυρωμένη προστασία για τα στελέχη Α (Η1Ν1) αλλά και για τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α (Η3Ν2).

«Μόνο οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν, ωστόσο με την καθοδήγηση των γιατρών τους και τη χρήση αντι-ιικών δε θα έχουν κανένα πρόβλημα, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος γιατρός, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στη Μαίρη Καριωτάκη, συνέστησε παράλληλα να γίνει από όλους το εμβόλιο, ακόμη και τώρα. Υπενθυμίζεται ότι, από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήματα, νευρομυϊκές παθήσεις, αναιμίες. Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή για άλλους λόγους. Έγκυοι. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια. Άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας και οι κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια