Ειδήσεις

"Θέλουμε να ψηφίσουμε", λένε οι νέοι του Ηρακλείου

Σύγχυση και έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αποκλειστούν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι νέοι εκλογείς, που, ενώ έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και γεννήθηκαν το 1997, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Με τη σχετική ανακοίνωση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, οι 18άρηδες είναι αδύνατον να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι κάθε δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα κάθε έτος από 1ης έως τέλος Φεβρουαρίου τις ονομαστικές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του Δήμου και οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ως εκ τούτου, περίπου 100.000 στον αριθμό 18άρηδες σε επίπεδο χώρας δε θα προλάβουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις εκλογές που προκηρύχθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι τόσες θα είναι και οι ψήφοι που θα χαθούν. Ψήφοι που θα μπορούσαν, όπως πολλοί τονίζουν, να κρίνουν ακόμα και το αποτέλεσμα της κάλπης. Οι γεννηθέντες το 1997 τυπικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου εφόσον από την αρχή του χρόνου αποκτούν εκλογικά δικαιώματα, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, σαν λύση, όπως πολλοί αναφέρουν, θα μπορούσαν όσοι συμπληρώνουν τα 18 να εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτείται ειδική πρόνοια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Χαμένες ψήφοι

Το τι υποστηρίζουν όμως τα ίδια τα παιδιά, αλλά και οι Ηρακλειώτες, για την απόφαση αυτή, εκφράζεται σε δηλώσεις που ακολουθούν. Οι περισσότερους δήλώνουν πως είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη το εκλέγειν, εφόσον έχει κλείσει το 18ο της ηλικίας του, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια 100.000 κρίσιμες χαμένες ψήφους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να διαμορφώσουν ένα άλλο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Τα παιδιά πρέπει να ψηφίσουν. Είναι 18 ετών και είναι δικαίωμα του καθενός να ψηφίζει. Επίσης, είναι πάρα πολλά παιδιά, οπότε μιλάμε για χαμένες ψήφους. Θα έπρεπε από τη στιγμή που ανακοίνωσαν εκλογές τόσο νωρίς να έχουν μεριμνήσει και για αυτό», είπε ο Γιάννης Μπικάκης.

«Αυτή τη στιγμή με αυτόν τον τρόπο στερούν το νόμιμο δικαίωμα της εκλογής και της ψήφου από τα νέα παιδιά που θέλουν να εκφράσουν άποψη και γνώμη για τα πολιτικά δρώμενα αυτής της χώρας. Επειδή είναι μεγάλο ποσοστό, μπορεί να είναι κρίσιμο. Μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα, καθότι η διαφορά ανάμεσα στα πρώτα κόμματα είναι μικρή. Πρέπει να κάνουν κάτι, έστω και τώρα. Προλαβαίνουν», τόνισε ο Βασίλης Πετρόπουλος.

«Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι λέει το Σύνταγμα και οι σχετικοί νόμοι. Από τη στιγμή που οι ημερομηνίες τρέχουν και οι εκλογές ήταν αιφνίδιες, δεν προλαβαίνουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, επομένως δεν μπορούν και να ψηφίσουν. Αν και είναι μεγάλος ο αριθμός των ψηφοφόρων, κατά τη γνώμη μου δεν κρίνουν το αποτέλεσμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ψήφιζε η νεολαία», ανέφερε ο Γιάννης Μαυροφοράκης.

«Είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα ψηφοφόρου που έχει συμπληρώσει το 18 έτος ζωής του να μπορεί να ψηφίσει. Βέβαια, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στην πολιτική σκηνή, πολλοί είναι εκείνοι που, αν και τους επιτρέπεται να ψηφίσουν, επιλέγουν να μην το πράξουν», τόνισε η Μάνια Ξενοκτιστάκη.

«Όφειλαν να είχαν τακτοποιήσει το θέμα με τους εκλογικούς καταλόγους εγκαίρως, εφόσον ανήγγειλαν πρόωρες εκλογές», είπε, τέλος, ο Μιχάλης Κασωτάκης.

Πρόβλημα και με τους ετεροδημότες

Παράλληλα στον... τόπο διαμονής τους δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν και μερικές χιλιάδες ετεροδημότες, καθώς θα έπρεπε να είχαν καταθέσει τη σχετική δήλωση έως 31 Οκτωβρίου 2014. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στους ετεροδημότες, οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, οπότε τυπικά όσοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση. Όμως, το χρονικό διάστημα έως τις 25 Ιανουαρίου είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να ολοκληρωθούν οι επικαιροποιημένοι εκλογικοί κατάλογοι.

Αν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους το Μάρτιο, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα. Πάντως, η αδυναμία να ενταχθούν "νέοι" ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό της αποχής, καθώς οι πολίτες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, δε θα μπορέσουν να μετακινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και άρα λιγότερα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, προκειμένου να απαιτηθούν λιγότερο προσωπικό και προμήθειες.

Τι λένε οι πολίτες

«Αν και είναι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, κατά τη γνώμη μου δεν κρίνουν το αποτέλεσμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ψήφιζε η νεολαία».

Γιάννης Μαυροφοράκης

«Θα έπρεπε από τη στιγμή που ανακοίνωσαν εκλογές τόσο νωρίς να έχουν μεριμνήσει και γι' αυτό».

Γιάννης Μπικάκης

«Αυτή τη στιγμή, με αυτόν τον τρόπο στερούν το νόμιμο δικαίωμα της εκλογής και της ψήφου από τα νέα παιδιά, που θέλουν να εκφράσουν άποψη και γνώμη για τα πολιτικά δρώμενα αυτής της χώρας».

Βασίλης Πετρόπουλος

«Όφειλαν να είχαν τακτοποιήσει το θέμα με τους εκλογικούς καταλόγους εγκαίρως, εφόσον ανήγγειλαν πρόωρες εκλογές».

Μιχάλης Κασωτάκης

«Βέβαια έτσι, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στην πολιτική σκηνή, πολλοί είναι εκείνοι που, αν και τους επιτρέπεται να ψηφίσουν, επιλέγουν να μην το πράξουν».

Μάνια Ξενοκτιστάκη

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια