default-image

Τρεις μέρες χωρίς νερό σε Πρασά και Καλλιθέα

Κρήτη
Τρεις μέρες χωρίς νερό σε Πρασά και Καλλιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι ενώ τις τελευταίες ημέρες... άνοιξαν οι ουρανοί και το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα, την ίδια ώρα ολόκληρα χωριά και οικισμοί στέγνωσαν από νερό! Σταγόνα δεν έβγαινε από τις βρύσες για τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε αγανάκτηση και να προσπαθούν να πλυθούν επιστρατεύοντας κουβάδες με βρόχινο νερό!

Επί τέσσερις ημέρες ολόκληρη η Αγία Πελαγία είχε ξεμείνει από νερό, με το πρόβλημα να αποκαθίσταται μόλις χθες το απόγευμα.

"Βροχή" πέφτουν τα τηλεφωνήματα και στη ΔΕΥΑΗ από τις περιοχές Πρασά και Καλλιθέα, που εδώ και περίπου τρεις ημέρες έχουν μείνει δίχως νερό. Οι άνθρωποι δεν έχουν στάλα νερό να πλύνουν όχι μόνο τα ρούχα και τα πιάτα τους, αλλά ακόμη και να πλυθούν οι ίδιοι. Αρχικά μια διακοπή της ΔΕΗ, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Νίκος Φακουρέλης, και στη συνέχεια ένα... μπλοκάρισμα του νερού, είτε από αέρα είτε λόγω αλάτων στις σωληνώσεις, δημιούργησαν το πρόβλημα.

Τα λιγοστά συνεργεία, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, τρέχουν και δε φτάνουν μέχρι την αποκατάστασή του που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα γίνει σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο.

Στο μεταξύ, μικροπροβλήματα με το νερό, που αν ήταν καλοκαίρι θα γίνονταν έντονα ορατά, έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες περιοχές του Ηρακλείου.

Μεταξύ αυτών, τα Καμίνια και η Μάχης Κρήτης, όπου υπάρχει χαμηλή στάθμη στη δεξαμενή τροφοδοσίας και οφείλεται στις διακοπές της ΔΕΗ που έβγαλαν εκτός λειτουργίας τη γεώτρηση στην περιοχή των Δαφνών. Επίσης στην περιοχή των Μεσαμπελιών, όπου για δύο ημέρες δεν υπήρχε νερό και στην οδό Γιούχτα στην περιοχή των Βασιλειών, όπου υπήρχε ολιγόωρη διακοπή, ενώ ενδέχεται σήμερα λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΗ να παρουσιαστούν προβλήματα έλλειψης νερού στην ευρύτερη περιοχή του Αϊ Γιάννη Κνωσού.

Όσον αφορά στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές Πρασά-Καλλιθέα, ο προϊστάμενος στον τομέα ύδρευσης-άδρευσης Γιώργος Σαμαριτάκης ανέφερε πως «προσπαθούμε να εντοπίσουμε σε ποιο σημείο του αγωγού από Σκαλάνι έως Πρασά είναι η βλάβη. Υπάρχει καθυστέρηση διανομής του νερού κι έχουμε μπει ήδη στη διαδικασία και ψάχνουμε».

Όπως είπε ο κ. Φακουρέλης «τα τηλέφωνα που δεχτήκαμε από τις εν λόγω περιοχές είναι πάρα πολλά. Αρκετά σπίτια δεν έχουν νερό και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε στείλει άτομα για ανίχνευση του προβλήματος και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι όλα τα συνεργεία εκεί για την αποκατάστασή του. Μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει κάποια διαρροή, ενώ κάνουμε πολλές τομές για να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο είναι η βλάβη».

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης μίλησε και σήμερα για το θέμα στο Ράδιο 9,84 και την Αγγ. Δουλγεράκη. «Σήμερα ή αύριο πρέπει να έχει εντοπιστεί η ζημιά», εκτίμησε μιλώντας στο σταθμό. «Σε αντίθετη περίπτωση θα εξεταστεί το αίτημα κατοίκων για τη μεταφορά νερού με υδροφόρες», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης ανέφερε επίσης ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπήρξαν δύο βλάβες. Η πρώτη σημειώθηκε παραμονή των Φώτων με τη διακοπή του ρεύματος, ενώ η δεύτερη που ήρθε στη συνέχεια δεν έχει εντοπιστεί καθώς η υπηρεσία, παρά τις προσπάθειές της, αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δραματική μείωση του προσωπικού της.

Χθες το μεσημέρι η ΔΕΥΑΗ έβγαλε και σχετική ανακοίνωση όπου χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:

«Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης που έχουν παρουσιαστεί στις περιοχές Πρασάς και Καλλιθέας του Δήμου θα εκτελεστούν στις 9 Ιανουαρίου από τη ΔΕΥΑΗ εργασίες στο δίκτυο μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή Σκαλανίου.

Έτσι, θα υπάρξουν προβλήματα στην υδροδότηση των παραπάνω περιοχών, τα οποία θα αποκατασταθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες».

Επίσης, αναφέρεται ότι σήμερα «λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή Αϊ Γιάννη Κνωσού ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα έλλειψης νερού στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού δίνονται καθημερινά καλώντας στον πενταψήφιο αριθμό 11122».

Γενικά πάντως «το Ηράκλειο άντεξε με τέτοιες καιρικές συνθήκες», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Αν εξαιρέσουμε τον περασμένο Οκτώβριο, όπου υπήρξαν τουλάχιστον 30 πλημμυρικά φαινόμενα από την έντονη βροχόπτωση, αυτές τις ημέρες με το χιονιά, ούτε συστολές-διαστολές υπήρξαν πολλές, αλλά ούτε και πολλά σπασίματα των σωληνώσεων. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως στην εν λόγω Επιχείρηση έχουν απομείνει δύο συνεργεία από τρία άτομα έκαστο, εκτός τους οδηγούς των οχημάτων, ενώ από 230 υπαλλήλους που υπήρχαν το 1996 έχουν απομείνει πλέον σήμερα 140 άτομα, τη στιγμή μάλιστα που, εξαιτίας των καλλικρατικών δήμων, οι περιοχές ευθύνης της ΔΕΥΑΗ μεγάλωσαν κατά 35%.

"Στέγνωσε" και η Αγία Πελαγία

Όσον αφορά στη διακοπή του νερού της Αγίας Πελαγίας, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων συνεχίστηκαν επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Φίλιππος Σαββάκης, υπήρξε ζημιά στα δύο αντλιοστάσια του Αγίου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, «κάηκαν τα μηχανήματα που κανόνιζαν την τάση μέσα στον ηλεκτρολογικό πίνακα, πιθανώς από υγρασία. Κι ενώ τη δεύτερη ημέρα διακοπής του νερού ειδοποιήθηκε η ΔΕΥΑΜ έπρεπε να σπεύσει στο σημείο η ΔΕΗ και να παρέμβει η ίδια για να κόψει το ρεύμα, για να μπορέσουν οι ηλεκτρολόγοι στη συνέχεια να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα μηχανήματα. Επρόκειτο για μια δουλειά πέντε λεπτών και η ΔΕΗ δεν μπορούσε να έρθει λόγω πολλής δουλειάς εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως μας έλεγαν», ανέφερε επίσης ο κ. Σαββάκης. Τελικά μόλις χθες κατάφερε συνεργείο της ΔΕΗ να πάει και στις 4:30 το απόγευμα, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, είχε αποκατασταθεί η βλάβη και υδροδοτούνταν πλέον η περιοχή κανονικά.

Ιωάννα Βλαχάκη, Αγγελική Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News