default-image

Ο αγιασμός των υδάτων & το έθιμο της "στέρνας" στο Δ. Μινώα

Κρήτη
Ο αγιασμός των υδάτων & το έθιμο της "στέρνας" στο Δ. Μινώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήμερα των Θεοφανίων, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, η τελετή αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί σε Θραψανό, Αρκαλοχώρι και Τσούτουρο του δήμου Μινώα Πεδιάδος, ενώ την επομένη, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, θα λάβει χώρα, όπως κάθε χρόνο, η τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της "στέρνας" στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη (ή Καλέρη) που βρίσκεται έξω από το Καστέλι.

Στις παραπάνω τελετές καλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας. Όπως αναφέρει, το Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στο δήμο Μινώα Πεδιάδος θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέας.

Το πρόγραμμα αγιασμού των υδάτων έχει ως εξής:

• Στις 10:00 στη λίμνη Λιβάδες Θραψανού

• Στις 11:00 στο Κολυμβητήριο Αρκαλοχωρίου

• Στις 13:30 στον Τσούτσουρο.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή, την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέρ(γ)η στη δημοτική ενότητα Καστελίου. Στο πλαίσιο της εορτής θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της "στέρνας". Η Μονή βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Σμαρίου, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Καστέλι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News