default-image

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Τα καλά νέα για την ψωρίαση"

Υγεία
"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Τα καλά νέα για την ψωρίαση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα.

Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση.

Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Η διαταραχή είναι μια χρόνια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα από εντοπισμένες μπαλώματα για να ολοκληρωθεί η κάλυψη του σώματος. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με 15% των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα. Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση περιλαμβάνουν άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Για την ψωρίαση η Lise Bourbeau, στο βιβλίο της "Αγάπησε τον εαυτό σου", αναφέρει ότι η ψωρίαση είναι ένδειξη ότι δε νιώθετε άνετα μέσα στο δέρμα σας και επιθυμείτε να γυρίσετε καινούργια σελίδα.

Δεν αισθάνεστε ότι σας αναγνωρίζουν και σας παραδέχονται γι' αυτό που πράγματι είστε και πάσχετε σε ένα βαθμό από διχασμό ταυτότητας, επιθυμώντας να δείχνετε άλλη προσωπικότητα, διαφορετική από τη δική σας.

Δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε ποιοι είστε σε αυτή τη ζωή. Το μήνυμα που σας στέλνει το σώμα σας είναι ότι πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να τον αποδεχτείτε με όλη την ανθρωπιά του, όλα τα ελαττώματά του, τις αδυναμίες και τους φόβους του, όπως και με όλα τα ταλέντα, τις ικανότητες και τις μεγάλες δυνατότητες που σας έχουν δοθεί.

Αφήστε να φύγει ο φόβος της απόρριψής σας και πάψτε επιτέλους να ντρέπεστε για τον εαυτό σας.

Νεώτερες κα παλαιότερες "συνταγές" βοηθούν πρώτα απ όλα στην παραδοχή της κατάστασης. Έτσι τουλάχιστον μαρτυρούν και οι ασθενείς. Από εκεί και πέρα, σήμερα η ενημέρωση γίνεται πιο δυνατή, ώστε και τα νέα παιδιά να μην προβληματίζονται πώς θα ερωτευθούν ή πως θα έχουν ποιότητα στην ζωή τους!

Η Εύα Ντελιδάκη το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, συνομιλεί στο στούντιο της "ΚΡΗΤΗ TV", με την Σαμπίνε Κρύγκερ (αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας), Κατερίνα Ζερβάκη (Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών) με Ψωρίαση, "ΚΑΛΥΨΩ". Την Κατερίνα Δασκαλάκη (τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), τον Στέλιο Λιναρδάκη (κλινικό διαιτολόγο προϊστάμενο του τμήματος διατροφής στο Βενιζέλειο) και τον Κωνσταντίνο Λούμο (πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση "ΚΑΛΥΨΩ").

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News