Ειδήσεις

Γιορτινή κυριακάτικη δημοτική αγορά στις Αρχάνες

Ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, συνεχίζει την Κυριακάτικη υπαίθρια αγορά, διοργανώνοντας την επόμενη συνάντηση παραγωγών και κοινού, στις Αρχάνες την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου.

Ο δήμος θέτει το λιθαράκι για να θεσμοθετηθεί μια ποιοτική αγορά-βήμα για τους ντόπιους παραγωγούς, μεταποιητές, οικοτέχνες.

Τόσο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου μια ξεχωριστή και "ζωηρή" πρόταση για όλους!

Γιατί να πάει κανείς...

Για να περάσει μια όμορφη, διαφορετική Κυριακή, γεμάτη και αληθινή!

Γιατί θα βρει: εκλεκτά προϊόντα ντόπιων παραγωγών, εξαιρετικές ποικιλίες ζαρζαβατικών μέχρι τυράκι νόστιμο από έμπειρα χέρια. Αλλά και χειροτεχνίες, αντικείμενα φτιαγμένα με μεράκι. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα και εργαστήρια όπως και δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους!

Ο κ. Επιτροπάκης Γεώργιος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε:

«Ο πραγματικός σκοπός του εμπορίου είναι εκτός από προϊόντα, να μεταφέρει, ιδέες, αξίες και πολιτισμό. Το όραμα της Κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων είναι να μας θυμίσει ξανά αυτό το σκοπό. Σας προσκαλούμε λοιπόν να έρθετε σε μια αγορά, χωρίς μεσάζοντες, που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη γνώση του ευ ζειν! Ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων έχει χαράξει έναν σχεδιασμό και υλοποιεί δράσεις σχετικά με την υποστήριξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, την προβολή και ανάδειξη τους, καθώς και την ενδυνάμωση και ενθάρρυνση της ενδογενούς επιχειρηματικότητας και κατ' επέκταση την τόνωση της τοπικής οικονομίας».

Η φιλοσοφία της πράξης "Δημιουργία Δημοτικής Αγοράς στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων" πήρε σάρκα και οστά με την ένταξη της στο Ο.Σ.Α.Π.Υ («Ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης περιοχών υπαίθρου» του ΠΕΠ Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007 - 2013).

«Με συντονισμένη προσπάθεια οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και χειροτεχνών του τόπου μας με τους επισκέπτες- μελλοντικούς καταναλωτές. Η άμεση επαφή των επισκεπτών με τους παραγωγούς - δημιουργούς ενισχύει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους και αναπτύσσει διαπροσωπικές σχέσεις. Η αμεσότητα των ανθρώπινων σχέσεων είναι αυτή που επισφραγίζει την προβολή του τοπικού προϊόντος της περιοχής μας με όρους "δίκαιου εμπορίου- fair trade" και επιδιώκει να τιμήσει και να προβάλει την δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Η Υπαίθρια Αγορά υποστηρίζεται από κινητό εξοπλισμό και λειτουργεί κατά περίπτωση σε διαφορετικούς χώρους και οικισμούς του δήμου.

»Ο συνολικός κινητός εξοπλισμός χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους και συνδυασμούς, ανάλογα με το θέμα και το περιεχόμενο του γεγονότος και γι αυτό το λόγο σχεδιάστηκε για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες αλλά και να προσαρμόζεται λειτουργικά σε διαφορετικούς δημόσιους υπαίθριους χώρους. Σκοπός είναι η υποστήριξη των παραγωγών, επιχειρήσεων-βιοτεχνών και χειροτεχνών του δήμου, των καλλιτεχνών και εν γένει των δράσεων που προωθεί ο δήμος για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε το "αίτιο" της επίσκεψης του κοινού στο δήμο μας, υποδεχόμενοι τους επισκέπτες σε ενιαίο καλαίσθητο χώρο όπου καθένας θα μπορεί να περιηγηθεί στις δημιουργίες των παραγωγών μας, των χειροτεχνών και των καλλιτεχνών μας, και όσων άλλων δημιουργούν κάτι σε αυτό τον τόπο και θέλουν να επικοινωνήσουν τα έργα τους στο κοινό», αναφέρει ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Εμμανουήλ Κοκοσάλης.

Σχόλια