default-image

Αλαλούμ για τις κατασχέσεις

Κρήτη
Αλαλούμ για τις κατασχέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτικές ακροβασίες, προχειρότητα και αλαλούμ κατά τη συζήτηση χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα των κατασχέσεων για παλιές οφειλές αυθαιρέτων...

Αντί να ξεδιαλύνουν το τοπίο, τα όσα αντιφατικά ειπώθηκαν από τα στελέχη της δημοτικής Αρχής ήρθαν να μπερδέψουν το κουβάρι και να εντείνουν στη σύγχυση και την αγωνία στις τάξεις των οφειλετών δημοτών. Άκρη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις περιπτώσεις 74 πολιτών που έχουν χρέη 20ετίας, και οι οποίοι, όπως έχει αναδείξει με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα η "Νέα Κρήτη", έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακόμα και οικοσκευών (!), δε βγήκε ούτε από τις ενημερωτικές τοποθετήσεις της νομικής υπηρεσίας. Εντωμεταξύ, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης και διαξιφισμών, απορίας άξια ήταν η επιμονή εκ μέρους ορισμένων συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης πως δεν έγιναν επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής Αρχής συγκεκριμένα πράγματα και διαδικασίες κατασχέσεων, τη στιγμή που και επίσημα έγγραφα υπάρχουν, αλλά και είχε σηκωθεί ντόρος, πριν ακριβώς 2 χρόνια, μέσα από δημοσιεύματα...

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ επρόκειτο για τόσο σοβαρό ζήτημα, που κρατά σε αναμμένα κάρβουνα δεκάδες συμπολίτες μας, η συζήτηση αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η κύρια ευθύνη βαραίνει τη δημοτική Αρχή, η οποία, ενώ κλήθηκε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Συλλόγου Οικιστών και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σκοπεύει να πράξει, έδειξε παντελώς απροετοίμαστη και μη συντονισμένη!

Άλλα είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός. Άλλα ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός. Αλλά τα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας.

Ενδεικτικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί μια αποστροφή της τοποθέτησης του δημάρχου, που εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν τίθεται περίπτωση κατασχέσεων για τους οφειλέτες αυθαιρετούχους όσο «τρέχει» η ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων που, ως γνωστόν, πήρε νέα παράταση.

Η Νομική Υπηρεσία δεν το επιβεβαίωσε. Ίσα-ίσα μάλιστα. Την ίδια στιγμή μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης παρενέβη μαινόμενος πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο για χρέη που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής!

Παραγραφής, βέβαια, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δημοτική Αρχή. Διότι ο Ηλίας Λυγερός αμφισβήτησε έντονα το αν νομικά ισχύει παραγραφή για πρόστιμα αυθαιρέτων!

Μέσα σε κλίμα σύγχυσης και αλαλούμ, καθώς κανείς δεν κατάλαβε σαφώς τι νομικά ισχύει, οι φορτισμένες παρεμβάσεις του προέδρου των οικιστών κ. Ζαχαριάκη και του προέδρου της Επιτροπής Αγώνα Δυτικών Συνοικιών ανέβασαν το θυελλώδες κλίμα.

«Η δημοτική Αρχή μας υποσχέθηκε ότι θα είναι στο πλευρό μας. Άλλα βλέπουμε όμως να γίνονται στη πράξη. Σας καλούμε ως δημοτική Αρχή να βάλτε το χέρι στην καρδιά. Δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν τα χρέη. Θέλετε να γίνουμε άστεγοι;», είπε ο κ. Ζαχαριάκης, με τον κ. Χριστοφοράκη να καλεί τη δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει αν είναι στο πλευρό ή εναντίον των πολιτών.

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις των 3 επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ηλίας Λυγερός, Μανόλης Συντυχάκης και Μόνα Αμανατίδου κατηγόρησαν τη δημοτική Αρχή για πλήρη πολιτική ατολμία και λανθασμένους χειρισμούς.

Κόντρες «έγιναν και επί ημερών σας»  

Την ίδια στιγμή ξέσπασε κόντρα για το αν είχαν γίνει ανάλογες διαδικασίες και από την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

«Αυτά δεν έγιναν επί ημερών μας. Εσείς μας παρουσιάζετε δημοσιεύματα ότι προχωρήσαμε σε διαδικασίες κατασχέσεων και εμείς παρουσιάζουμε χειροπιαστά έγγραφα. Όπως αυτό εδώ που αφορά σε προ ημερών επίδοση κατάσχεσης για μηχανάκι λόγω χρέους προς το Δήμο», ανέφερε ο κ. Μακαρώνας. Τον οποίο όμως «άδειασε» ο δήμαρχος, εμφανίζοντας τα σχετικά έγγραφα επίδοσης κατασχέσεων για χρέη επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.

Με αυτά και με αυτά, εν μέσω αλαλούμ και καβγάδων, το θέμα έκλεισε άδοξα εκεί. Επί του πρακτέου οι αγωνιούντες πολίτες αποχώρησαν με άδεια χέρια. Και με μοναδική δέσμευση εκ μέρους του δημάρχου πως δε θα γίνουν άλλες κατασχέσεις οικοσκευών διότι είναι παράνομες!

Παραγραφή των χρεών, όπως ζήτησαν οι οικιστές και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να γίνει, όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο Βασίλης Λαμπρινός, διότι είναι παράνομο...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News