Ειδήσεις

Το μαγικό... κλικ που βοηθάει ανήμπορους ανθρώπους

Ομάδα GIVE: Μία από τις μεγαλύτερες εθελοντικές ομάδες της χώρας που στα μόλις λίγα χρόνια λειτουργίας της στο Ηράκλειο έχει καταφέρει ό,τι δεν έχει καταφέρει στο σύνολό του το κράτος: Να στηρίξει με νύχια και με δόντια ανθρώπους που το χαμόγελο έχει εξαφανιστεί από τα πρόσωπά τους, που η κρίση τούς έχει γονατίσει, που τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους θεωρούνται πλέον άγνωστες λέξεις.

Η "Νέα Κρητη" βρέθηκε στις αποθήκες της GIVE, σε ένα χώρο πλημμυρισμένο όχι μόνο από υλικά αγαθά, αλλά βασικές αξίες της ζωής... και αμέτρητες καθημερινές ιστορίες ανήμπορων ανθρώπων που νιώθουν την ασφάλεια, τη θαλπωρή και τη ζεστασιά του γκρουπ.

«Σε καθημερινή βάση γίνονται διανομές τροφίμων και υπάρχουν συνεργεία που έχουν χωριστεί ανά μέρες και ώρες. Για παράδειγμα, Δευτέρα Αλικαρνασσός, Τρίτη Δειλινά, Τετάρτη Γάζι, κ.λπ., κ.λπ. Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που καθημερινά υπάρχουν τρία αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τρόφιμα και ρούχα όπου χρειάζεται. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των εθελοντών στις αποθήκες που έχουν αναλάβει τον όλο συντονισμό των ειδών που έρχονται και φεύγουν από τις αποθήκες μας...», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" η δημιουργός της ομάδας Τερέζα Περάκη και προσθέτει «Όσοι βρίσκονται εδώ βρίσκονται από αγάπη γιατί μέσα τους νιώθουν αγάπη για ένα συνάνθρωπο που μπορεί να μη γνωρίζουν αλλά και μόνο που ξέρουν ότι ζορίζεται σπεύδουν να βοηθήσουν όπως μπορούν... Η ιδέα ξεκίνησε αρχικά από τη σκέψη να γίνει μία ανακύκλωση όλων των πραγμάτων που μας ήταν άχρηστα και μοναδικό μέσο το facebook. Γρήγορα όμως η ομάδα έγινε πολύ μεγάλη και η GIVE πήρε τέτοιες διαστάσεις που ούτε και εγώ η ίδια την περίμενα. Η μεγάλη ανταπόκριση πλέον έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της συγκεκριμένης κοινωνικής ιστοσελίδας, ενώ τα μέλη της στη συγκεκριμένη σελίδα έχουν ξεπεράσει τα 22.500».

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Για την πιο ζωντανή και δραστήρια εθελοντική ομάδα, το facebook αποτελεί πλέον απλά και μόνο το μέσο, ενώ καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της παίζουν οι δεκάδες εθελοντές που σαν ακούραστοι στρατιώτες έχουν αναλάβει εξίσου σημαντικές δράσεις, από την παραλαβή των αντικειμένων των τροφίμων και των φαρμάκων, την ειδική τοποθέτηση στα ράφια μέχρι και την παράδοση στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας...

«Η GIVE βοηθάει με δεκάδες τρόπους. Με ένα πιάτο φαγητό, με εξετάσεις... με μία δεξιοτεχνία, φτιάχνοντας μια βρύση που χάλασε, ακόμη όμως και προσφέροντας παρέα σε κάποιον που έχει κυριευτεί από μοναξιά», τονίζει με γλαφυρό τρόπο η εθελόντρια Γιώτα Μιχαηλίδου. «Η αποθήκη αδειάζει, γεμίζει και ξαναγεμίζει, ποτέ δε μένει άδεια και αυτό γιατί η αγάπη περισσεύει».

«Εγώ είμαι στο πόστο των τροφίμων, στις παραλαβές και τις διανομές», εξηγεί μεταξύ άλλων η εθελόντρια Μόνικα Βρέντζου... «Μπαίνοντας εδώ κάθε μέρα ξεχνάω τα πάντα, τα όποια προβλήματα με απασχολούν. Για μένα πλέον αυτός εδώ ο χώρος είναι το σπίτι μου».

«Καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα παίζουν και οι επιχειρηματίες που, προσφέροντας τον καλύτερο εθελοντικό εαυτό τους, βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στη συγκέντρωση ειδών που χρειάζονται οι συνάνθρωποι μας. Μεταξύ αυτών, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμά των σούπερ-μάρκετ "Χαλκιαδάκης". Σε κάθε ένα από τα καταστήματά του έχουν τοποθετηθεί ειδικά κατασκευασμένα καλάθια προκειμένου να συγκεντρώνονται τρόφιμα από τους πελάτες που επισκέπτονται το κατάστημα, επιθυμώντας και αυτοί αθόρυβα να συνδράμουν σε αυτό το μεγάλο εθελοντικό έργο της GIVE», τονίζει η Τερέζα Περάκη.

Μια ακόμη εθελόντρια, η Αγγελική Φραγκάκη, δίνει το στίγμα των αμέτρητων εικόνων που περνάνε καθημερινά μπροστά από τα μάτια της, καθώς με το αγροτικό αυτοκίνητο που έχει ταξιδεύει σε όλο το νησί. «Βλέπω τα χειρότερα και δεν πιστεύω ότι ο κόσμος περνάει τόσο δύσκολα. Το πιο ενθαρρυντικό από όλα είναι η μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία που με φωνάζουν για να πάρω πράγματα που έχουν συγκεντρώσει με πολλή αγάπη παιδιά κάθε ηλικίας για συνομήλικά τους, που δυστυχώς δεν έχουν δει και το πιο ευχάριστο πρόσωπο της ζωής».

ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

«Ένα χαμόγελο η ανταμοιβή μας»

Από την πλευρά του ο εθελοντής Φίλιππος Κούρκουλος έχει αναλάβει το μεταφορικό κομμάτι, από πλυντήρια και ψυγεία μέχρι έπιπλα και τρόφιμα. Η GIVE χωρίζεται σε τρεις τομείς. Αυτοί που προσφέρουν, αυτοί που παραλαμβάνουν, οι οποίοι και αποτελούν τον κορμό της αλυσίδας της αλληλεγγύης και της προσφοράς, και τέλος αυτοί που αποδέχονται πλέον αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη... Εάν ένας κρίκος σπάσει, τότε η αλυσίδα παύει να υφίσταται. Καθημερινά, μπροστά στα μάτια μου βλέπω να διαδραματίζονται σκηνές θλίψης και χαράς. Θλίψη για την κατάντια που επικρατεί στη χώρα μας και χαρά που μπορούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των συμπολιτών μας», προσθέτει ο κ. Κούρκουλος.

Η ανταμοιβή για αυτούς σίγουρα δεν είναι υλική, είναι ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια κρυφή ικανοποίηση που νιώθουν όταν πλέον το έργο τους για ένα ακόμη 24ώρο έχει ολοκληρωθεί, γνωρίζοντας ότι και αυτήν τη φορά κατόρθωσαν να δώσουν χαρά στα παιδιά, να ταΐσουν άπορους, να παράσχουν ιατρική βοήθεια, να γιατρέψουν πόνο, να ζεστάνουν παγωμένες ψυχές.

Η τάξη των νεόπτωχων, σπίτια με όλες τις ανέσεις αλλά με άνεργους ενοίκους, και στην Κρήτη είναι γεγονός... Η GIVE, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα όρια του facebook, μέσα από το δίκτυο των εθελοντών της για συλλογή και διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης έχει βάλει σκοπό να μοιράσει απλόχερα αγάπη και ανακούφιση σε ανθρώπους σε όλο το νησί, Κρητικούς και μη. Με απλά λόγια, όπως άλλωστε αρμόζει και στην GIVE, κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αυτοθυσία, ο αλτρουισμός, ο εθελοντισμός και η αγάπη για το συνάνθρωπο.

Βάλια Μπούη

Σχόλια