Ειδήσεις

160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία

Οπως ήταν βέβαιο, δεν υπήρξε πλειοψηφία ικανή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Βουλή των Ελλήνων.

Στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα έλαβε 160 ψήφους, ενώ 135 βουλευτές δήλωσαν "παρών" και 5 δεν προσήλθαν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε δύο βουλευτές (Ι. Τζαμτζής της Ν. Δημοκρατίας και Α. Αλεξόπουλος το ΣΥΡΙΖΑ) για να λειτουργήσουν ως ψηφολέκτες.

Η εκφώνηση του καταλόγου και η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή ψηφοφορία ήταν απαραίτητα τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι).

Η ψηφοφορία προχώρησε δίχως εκπλήξεις, εκτός από μία, την "ανάποδη" σε σχέση με την πρόθεση που είχε εκφραστεί ψήφο του Παναγιώτη Μελά, που είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει, αλλά ψήφισε "παρών".

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα, ψήφισαν υπέρ οι Λυκούδης, Νταβρής, Αηδόνης, Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου.  

Οι ψήφοι είναι 160 υπέρ και 135 παρών, και η κυβέρνηση που περίμενε ένα καλύτερο αποτέλεσμα (ο πήχης είχε τεθεί στις 163 ψήφους κατ' ελάχιστον) περιμένει τώρα την δεύτερη ψηφοφορία

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν η κ. Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ (με επιστολή της δήλωνε ότι αν ψήφιζε θα δήλωνε "παρών") οι δύο πρώην Χρυσαυγίτες, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος, καθώς και άλλοι δύο ανεξάρτητοι, που θεωρούνται πιθανοί, αλλά όχι σίγουροι για να ψηφίσουν "ναι", δηλαδή οι Κασαπίδης και Γιοβανόπουλος, που δεν εξέφρασαν κανενός είδους πρόθεση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία, φαίνεται ότι τα "χαρτιά" των αντιπάλων παρέμειναν κλειστά και όλοι οι αμφιταλαντευόμενοι (εκτός των τεσσάρων απόντων) ψήφισαν "παρών", με το "ναι" να παίρνει μόλις 5 από τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς και το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά στην δεύτερη ψηφοφορία, καθώς τα δεδομένα αναμένεται να παραμείνουν ίδια και στο επόμενο πενθήμερο, οπότε η αγωνία μεταφέρεται για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και η τρίτη (εφόσον χρειαστεί, κάτι που είναι απολύτως βέβαιο) την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Σχόλια