Ειδήσεις

"Με τον Χ. Ρίχτερ θίγεται το κύρος του Πανεπιστημίου"

«Το κύρος του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει θιχτεί από απερίσκεπτες ενέργειες, που έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν το πεδίο αυτή τη στιγμή». Το παραπάνω αποτελεί τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Δαμαβολίτη.  

«Για αυτό», όπως συνεχίζει ο κ. Δαμαβολίτης, «παραθέτω μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει και πρέπει να προσέξουμε:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αντί να βραβεύει καθηγητές σαν τον κύριο Ρίχτερ και να αναδεικνύει το έργο του, θα έπρεπε να ασχοληθεί με κάτι πολύ σοβαρότερο, που είναι η ακριβής καταγραφή των δράσεων της ναζιστικής θηριωδίας, που περιλαμβάνουν απώλειες ανθρώπινης ζωής, καταστροφές εγκαταστάσεων, υποδομών και φυσικών στοιχείων και άλλες καταστροφές.

Υπάρχει ένα θεσμικό κενό το οποίο πρέπει να προβληματίσει όλο το πολιτικό σύστημα. Η βράβευση δεν έγινε από σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης καθολικά, αλλά από ένα τμήμα μιας σχολής του Πανεπιστημίου. Για αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ιεράρχηση και φιλτράρισμα από το συγκεκριμένο τμήμα στη σχολή και εν συνεχεία στις πρυτανικές Αρχές, για τη σωστή κρίση και αξιολόγηση τέτοιων ζητημάτων. Δεν πρέπει να απολογείται ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο για τις ενέργειες ενός καθηγητή ή ενός τμήματος.

Από τη μια, διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ από την άλλη έχουμε τέτοιου είδους ενέργειες που είναι ύποπτες και εύκολα μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η άλλη πλευρά.

Επίσης αυτό πρέπει να το δούμε συνδυαστικά με τις δηλώσεις Παπούλια που μίλησε για αποκάθαρση της ιστορίας και επαναδιατύπωσή της στα νέα βιβλία με πιο κομψό τρόπο.

Οι ακρότητες που γίνονται σε ένα πόλεμο είναι δεδομένο ότι σχετίζονται και με τις δυο πλευρές. Στην περίπτωσή μας όμως έχουμε κάτι πολύ βασικό. Αυτοί ήταν κατακτητές και εμείς κατακτημένοι, αυτοί με όλη την επιβάρυνση και τα αρνητικά που έχει ένας κατακτητής και εμείς με όλα τα ελαφρυντικά και τα δεινά ενός κατακτημένου».

Σχόλια