Ειδήσεις

Κάνουν σαν να μην τρέχει τίποτα για τον Ρίχτερ

Την ημέρα που πέντε καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης - την περασμένη Πέμπτη - με κοινή τους επιστολή ζητούσαν έκτακτη γενική συνέλευση του Τμήματος αναφορικά με την υπόθεση Ρίχτερ, τόσο για τις αντιδράσεις επί της ουσίας για την αναγόρευσή του, όσο και τύποις για τις διαδικασίες που οδήγησαν σε "εν κρυπτώ τελετή", θεωρώντας το θέμα επείγοντος χαρακτήρα, εκείνη την ημέρα ακριβώς επέλεξε η πρόεδρος του Τμήματος να αποστείλει πρόσκληση για τακτική γενική συνέλευση, λες και δε συμβαίνει τίποτα, με 11 θέματα ημερήσιας διάταξης, ορίζοντας απλά ως πρώτο την υπόθεση Ρίχτερ (!).

Η "Μάχη της Κρήτης" μεταφέρεται τρόπον τινά, σύμφωνα με την πρόσκληση, την ερχόμενη Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στη γενική συνέλευση του Τμήματος που έχει τακτικό χαρακτήρα και όχι έκτακτο. Δηλαδή, την ώρα που πέντε καθηγητές του Τμήματος ζητούν έκτακτη συνεδρίαση με μόνο θέμα την υπόθεση Ρίχτερ, η πρόεδρος το βάζει σε μία τακτική γενική συνέλευση μαζί με άλλα δέκα θέματα, άρα εκδηλώνοντας εκ προοιμίου την απόφασή της να μην υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή επί του θέματος παρά τη θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός του Πανεπιστημίου, όσο και εκτός αυτού, από άλλους ακαδημαϊκούς, στην κοινωνία, αλλά και διεθνώς, χώρια τη μήνη των απανταχού Κρητών, με κορυφαία την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Θέμα-πρόκληση

Μάλιστα, η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ήβη Μαυρομούστακου προχωρά και σε κάτι ακόμη πιο προκλητικό έναντι της κοινωνίας και όσων καθηγητών αντιδρούν στην υπόθεση Ρίχτερ. Στην ίδια ημερήσια διάταξη, ως δεύτερο θέμα αναγράφει στην πρόσκληση την κοινή επιστολή δύο λεκτόρων του Τμήματος (!) (την οποία και παραθέτουμε πιο κάτω στο σημερινό μας δημοσίευμα), οι οποίοι εμφανίζονται "λάβροι" κατά των αντιδράσεων, υποστηρίζοντας ότι για όλα φταίει η "μιντιακή δημοσιότητα" (!), αποσιωπώντας το επίμαχο βιβλίο του Ρίχτερ για την "Κατάκτηση της Κρήτης από τους Γερμανούς" και υποστηρίζοντας ότι η βράβευσή του έγινε συνολικά για την προσφορά του έργου του (!).

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του Τμήματος δεν αναφέρει κουβέντα στην ημερήσια διάταξη για την επιστολή των 5 καθηγητών του Τμήματός της που αντιδρούν στην τελετή αναγόρευσης του Ρίχτερ, τις επιστολές κορυφαίων Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών για το θέμα, τις αντιδράσεις Δήμων, απόδημων Κρητών, του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Οφειλές με πρόεδρο τον Μανόλη Γλέζο και την πληθώρα ανακοινώσεων από όλο τον κόσμο.

Το κλίμα αυτό φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για "επιθετική απάντηση" αντί της καταλλαγής και της ανάκλησης, κόντρα στη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Κρήτης, στην Ελλάδα αλλά και τους απανταχού Κρήτες.

Περίεργη μεθόδευση  

Όμως, η πρόσκληση της προέδρου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για γενική συνέλευση εμπεριέχει και μία άλλη περίεργη μεθόδευση. Προφανώς, για να μην παραδεχθεί ότι η επιστολή των 5 καθηγητών του Τμήματος "σέρνει" σε μία εκ νέου διαδικασία για τον Ρίχτερ, αναφέρει το πρωτοφανές, ότι η γενική συνέλευση του Τμήματος είχε προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου, αλλά θα γίνει τελικά στις 11 Δεκεμβρίου. Ηχεί παράδοξα την ώρα που πέντε καθηγητές ζητούν από την περασμένη Πέμπτη έκτακτη γενική συνέλευση, την ώρα που η Κρήτη συγκλονίζεται από τις αντιδράσεις, η πρόεδρος να απαντάει πως την είχε ήδη ορίσει για τις 10 του μήνα και απλά τη μεταθέτει για τις 11 (!). Πολύ περισσότερο, όταν μέλη του Τμήματος διαβεβαιώνουν ότι μέχρι την έκδοση της πρόσκλησης δεν υπήρχε καμία πρωθύστερη ειδοποίηση για τακτική γενική συνέλευση στις 10 Δεκεμβρίου.

Νέες αποκαλύψεις

Όλα αυτά την ώρα που στην υπόθεση έχει παρέμβει διερευνώντας το όλο θέμα και η Εισαγγελία Ρεθύμνου. Ταυτόχρονα η Εφημερίδα των Συντακτών υπενθυμίζει, μόλις την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ότι ο κ. Στεργίου, άλλοτε μεταπτυχιακός φοιτητής του κ. Ρίχτερ, που είχε την ιδέα για την αναγόρευσή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, "πρωταγωνίστησε" και στην οργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης συνεδρίου με Πανεπιστήμιο του Ισραήλ λίγες μέρες μετά από τη φονική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας κατά Παλαιστινίων. Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε ηλεκτρονικό ειρωνικό μήνυμα τοπικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που υπενθυμίζει πως «ο κ. Στεργίου έφερε προς συνεργασία το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που διάκειται εχθρικά προς τους Παλαιστινίους», και ο ίδιος δηλώνει «αριστερός, προοδευτικός». Σημειώνεται ότι συμπτωματικά (!), σε αυτό το συνέδριο στο Ηράκλειο, εκτός του κ. Στεργίου από το Πανεπιστήμιο, μετείχαν η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαυρομούστακου, αλλά και ο κοσμήτορας κ. Μυλωνάκης, τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που παρείχαν την απόλυτη κάλυψη στην υπόθεση Ρίχτερ.

Τότε μάλιστα η αντίδραση ήταν σφοδρή από την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη, αφού η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο συνέδριο με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που διοργανωνόταν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Truman της Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Γνωρίζει άραγε η Περιφέρεια αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ότι το Ινστιτούτο Τρούμαν είναι ένας φορέας του εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο, όπως κι άλλοι ισραηλινοί θεσμοί που είναι συνένοχοι στις πολιτικές της κυβέρνησής τους, είναι αντικείμενο διεθνούς καμπάνιας μποϊκοτάζ, αφού χαρακτηρίζεται ως το κατεξοχήν κέντρο διαμόρφωσης και παραγωγής της σιωνιστικής ατζέντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ισραήλ και έχει σταθερή και μακρόχρονη συνεργασία με το σιωνιστικό στρατό της χώρας; Ότι ακόμα και στην πρόσφατη θηριωδία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στάθηκε στο πλευρό του ισραηλινού στρατού διεξάγοντας καμπάνιες αλληλεγγύης και ενθαρρύνοντας τα στρατεύματα που σκότωναν αμάχους στην Παλαιστίνη;».

Πανεπιστημιακοί: Επιστολή από τις σχολές του Ηρακλείου

Αντιδράσεις όμως προκαλεί η υπόθεση Ρίχτερ, όπως έχουμε δει και εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας της Κρήτης. Μετά τις μεμονωμένες επιστολές πανεπιστημιακών που ζητούν παρέμβαση της Πρυτανείας και αλλαγή πλεύσης, όπως του κυρίου Ζώρα, αλλά και τη διαφοροποίηση ως προς την ουσία της αναγόρευσης του Ρίχτερ, από το συντονιστικό των φοιτητών στο Ρέθυμνο, πανεπιστημιακοί καθηγητές από τις σχολές του Ηρακλείου έχουν συντάξει μία σκληρή επιστολή-παρέμβαση που μέχρι στιγμής αριθμεί 40 υπογραφές και αναμένεται εντός των ημερών να δώσουν στη δημοσιότητα, ανοίγοντας περαιτέρω την υπόθεση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι "υποστηρικτές" λέκτορες

Αίσθηση προκαλεί και η παρέμβαση με δύο επιστολές τους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και προς τη γενική συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, των κυρίων Γιάννη Καραγιάννη και Ευθύμη Παπαβλασόπουλου, λέκτορες του Τμήματος, που μετά τη διδάσκουσα κ. Χειλά εμφανίζονται να παίρνουν θέση υπέρ της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ. Ενώ στη δημόσια επιστολή τους προς το Πανεπιστήμιο εμφανίζονται διαπρύσιοι και απόλυτοι για την αναγόρευση, με ευθείες βολές προς όσους αντιδρούν, και το γεγονός ότι το θέμα αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ ιδίως τα τοπικά, στην επιστολή τους προς τη γενική συνέλευση του Τμήματος εμφανίζονται και με κάποια αυτοκριτική διάθεση και αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ανάμικτα συναισθήματα να διατυπώνονται δημόσια έντονες ενστάσεις και οξύτατες αντιδράσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σχετικά με τη θεσμικά κατοχυρωμένη επιλογή μας να αναγορεύσουμε σε επίτιμο διδάκτορα τον καθ. Heinz Α. Richter (University of Mannheim). Οι εν λόγω δημόσιες καταγγελίες, από ποικίλους φορείς και πρόσωπα, αναπτύσσονται σε περιβάλλον μιντιακής δημοσιότητας που δεν επιτρέπει τη νηφάλια ανταλλαγή απόψεων. Ο επιστημονικός διάλογος και η θεσμική λειτουργία του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να διεξάγεται στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Απεύθυνσης που διασταυρώνεται με πολιτικές σκοπιμότητες και κανοναρχούνται από τις λογικές της θεαματικότητας και του κέρδους.

Η επιλογή μας να αναγορεύσουμε σε επίτιμο διδάκτορα τον Heinz A. Richter συνιστά αναγνώριση του συνολικού επιστημονικού του έργου. Εντάσσεται δε και υπηρετεί τη γενικότερη επιστημονική φιλοσοφία που εμείς, ως Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μας λειτουργίας. Η τιμητική αναγνώριση του έργου ενός διανοητή δε σημαίνει ασφαλώς ανεπιφύλακτη, όσο και ολική, αποδοχή του. Στην ακαδημαϊκή ζωή αυτό (πρέπει να) είναι αυτονόητο. Δεν μπορούμε βεβαίως να το αξιώνουμε ως δεδομένο για όλες/ους. Οφείλουμε ωστόσο να επαγρυπνούμε με κριτική διάθεση και ευαισθησία μακριά από συνωμοτικές αντιλήψεις και "καλόβολες" ερμηνείες.

Η νόμιμη αυτή επιλογή μας, όπως και κάθε επιλογή, κρίνεται. Προασπιζόμαστε όμως απροσχημάτιστα και ανεπιφύλακτα τις αρχές και τις συνθήκες δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου προκειμένου να είναι δυνατή πάντοτε η διατύπωση αντίθετης άποψης και αξιολογικής κρίσης. Αφουγκραζόμαστε με ευαισθησία και ειλικρινή διάθεση ουσιαστικού διαλόγου τις ενστάσεις όλων των πολιτών ανεξαιρέτως για τις επιλογές μας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δε διεκδικεί δάφνες ιερατείου απρόσβλητου σε κριτική. Από αυτό, όμως, μέχρι να θέλει κανείς να επιβάλει διά της βίας (λεκτικής ή μη) την άποψή του η απόσταση είναι ερεβώδης.

Αναγνωρίζουμε δημόσια και με ειλικρινή αυτοκριτική διάθεση ότι επιδείξαμε αδυναμία στο να διαφυλάξουμε ουσιωδώς και αποτελεσματικά τη συλλογική θεσμική λειτουργία μας. Η αδυναμία μας αυτή, που αφορά στο ουσιαστικό και όχι στο τυπικό-θεσμικό σκέλος της λειτουργίας μας, εντοπίζεται σε διάφορα στάδια της προβλεπόμενης σχετικής διαδικασίας, καθώς και κατά τη χρονική περίοδο μετά την εκδήλωση των ποικίλων αντιδράσεων.

Οφείλουμε όλες/οι ανεξαιρέτως να στοχαστούμε υπεύθυνα στο σημείο αυτό και με ειλικρινή διάθεση να εργαστούμε ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες δυσλειτουργίες. Μπορούμε να λειτουργούμε με τρόπο ακαδημαϊκά και κοινωνικά άξιο μόνο σε συνθήκες συναδελφικότητας, αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης οφείλει να αναλάβει στο προσεχές διάστημα πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και συναντήσεων με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα προκειμένου να αναπτυχθεί εποικοδομητικός διάλογος στο περιβάλλον που κατεξοχήν τον θωρακίζει και ευνοεί: Την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Οι αντιδράσεις στην επιστολή

Η επιστολή των δύο λεκτόρων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης προκαλεί ήδη αντιδράσεις, όταν μάλιστα μόνο αυτή επισυνάπτεται στην πρόσκληση της γενικής συνέλευσης στις 11-12-2014, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ενώ το κλίμα έχει φορτιστεί για όσους καταφανώς φέρουν ευθύνες για το διασυρμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την επιστολή τους οι δύο λέκτορες του επίμαχου Τμήματος ρίχνουν ακόμη περισσότερο νερό στο μύλο που κατηγορούν ότι λειτουργεί εις βάρος τους, αλλά και της επιλογής Ρίχτερ που δυναμικά φαίνεται να στηρίζουν. Ίσως σε ένα βαθμό δικαιολογούνται λόγω της απειρίας τους, όμως αξίζει να απαντηθούν οι σκόπιμες ασάφειες και οι θεαματικές ακροβασίες των επιχειρημάτων της πλευράς Ρίχτερ.

Διάτρητες

Καταρχήν, η «θεσμικά κατοχυρωμένη επιλογή» στην οποία αναφέρονται έχει νόημα μόνο όταν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Στην περίπτωση της "εν κρυπτώ αναγόρευσης" του επίτιμου καθηγητή, οι διαδικασίες εμφανίζονται παντελώς διάτρητες - από τον τρόπο ένταξης του θέματος στην επίμαχη γενική συνέλευση της 29ης Ιανουαρίου μέχρι τη "σημαδιακή" ημέρα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης της 20ής Νοεμβρίου, που έλαβε χώρα η μυστηριώδης τελετή Ρίχτερ. Το περίεργο είναι πως στην επιστολή τους οι δύο διδάσκοντες επικαλούνται το αποτέλεσμα της διαδικασίας, χωρίς όμως να εξηγούν τον τρόπο υφαρπαγής της συναίνεσης, κάτι στο οποίο έχουν εστιάσει οι καταγγελίες τόσων συναδέλφων τους, ακόμη και πριν την προγραμματισμένη για τις 19 Νοεμβρίου τελετή στο Ωδείο της πόλης του Ρεθύμνου.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο έλεγχος των αποφάσεων είναι αναγκαίος και προάγει τη δημοκρατία. Όταν όμως οι αποφάσεις αφορούν την προώθηση ναζιστικών ιδεών και νομιμοποίηση των αληθινών κτηνωδιών που διέπραξαν οι "ιππότες" του κ. Ρίχτερ, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η σημασία της νηφαλιότητας που επικαλούνται οι δύο λέκτορες. Νηφαλιότητα μπορεί να υπάρξει και επιβάλλεται όταν υπάρχει κάποιο ζητούμενο. Άραγε στην προκειμένη περίπτωση για τους λέκτορες κ. Καραγιάννη και Παπαβλασσόπουλο υπάρχει; Θα συζητήσουν δηλαδή στη γενική συνέλευση για το αν έγιναν οι θηριωδίες των Γερμανών ή όχι;

Η κοινωνία

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κ. Παπαβλασσόπουλος και Καραγιάννης πως είναι σε όλους γνωστό το γεγονός ότι οι κοινωνικές επιστήμες είναι ιδεολογικά φορτισμένες και η ερμηνεία τους δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες και το Πανεπιστήμιο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Δεν μπορεί να αποφασίζει, έστω και μία ομάδα ανθρώπων μόνο, για το πώς έζησαν οι Κρητικοί την ιστορία τους. Η ερμηνεία του κ. Ρίχτερ δεν αφορά μόνο την επιστήμη σας, κύριοι των Πολιτικών Επιστημών. Αφορά και τη ζωή μας. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν, εάν βεβαίως είχαν κάποια επαφή με την κοινωνία της Κρήτης. Οι επιστήμες, ιδιαίτερα οι "κοινωνικές", οφείλουν να υπηρετούν την κοινωνία προσφέροντας και όχι προκαλώντας τη συλλογική μνήμη.

Οι προκατασκευασμένες αντιλήψεις για τις "αντιδράσεις" που προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη οι δύο λέκτορες του Τμήματος φαίνονται και στη συνέχεια της επιστολής τους, καθώς προφανώς δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα. Οι αντιδράσεις καθηγητών στο Τμήμα τους ήταν και πολλές και έντονες και μάλιστα κάποιες από αυτές και πριν την προγραμματισμένη τελετή. Άρα η έκφραση το Τμήμα "μας" αφορά πιθανότατα μόνο τους υπογράφοντες και όχι το σύνολο των καθηγητών του Τμήματος. Μπορεί η γενίκευση να εξυπηρετεί, όμως οι αντιδράσεις έχουν καταγραφεί.

Σε ό,τι αφορά τις "συνωμοτικές ερμηνείες" που επικαλούνται στην επιστολή τους οι δύο λέκτορες, προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα τις διάτρητες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τη διοίκηση του Τμήματος, όπως η δυσεξήγητη συνεννόηση Κοσμητείας-Πρυτανείας-φοιτητών κατάληψης αποκλειστικά μόνο γι' αυτό το θέμα, αλλά το πρόβλημά τους εστιάζεται στην "παρέμβαση" που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες του Α' ΓΕΕΘΑ κ. Παραγιουδάκη, τόσων φορέων και τόσων έγκυρων ακαδημαϊκών και όχι μόνο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η πομπώδης έκφραση "ερεβώδης" που χρησιμοποιούν οι κ. Καραγιάννης και Παπαβλασσόπουλος στην επιστολή τους δηλώνει και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την προάσπιση του δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Τι άλλο να πει κανείς όταν στον υπό κατάληψη Γάλλο προβαίνει μερίδα καθηγητών σε "συνδιαλλαγή" με την κατάληψη προκειμένου να υπάρξει οχυρωμένος χώρος για την εν κρυπτώ αναγόρευση του κ. Ρίχτερ; Η δημιουργία τετελεσμένων στην υπόθεση Ρίχτερ δε σημαίνει ότι υπερασπίζεστε την ακαδημαϊκή ελευθερία με βάση τη δημοκρατική διαδικασία που όφειλε να ακολουθήσει η διοίκηση του Τμήματος.

Τέλος, η αναγνώριση της ελλειμματικής διαδικασίας, με την προτροπή ωστόσο να ξεκινήσει διάλογος μετά τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν με εμφανείς διοικητικές παρατυπίες, σημαίνει ότι εκεί, στο Πολιτικής Επιστήμης, δεν έχετε ακόμη καταλάβει τι ακριβώς έχετε κάνει. Δυστυχώς δε για εσάς, η πλειονότητα των τοπικών ΜΜΕ έχει κατεύθυνση και όχι "απεύθυνση", και αυτή είναι ότι η Κρήτη είναι πάνω από όλα, πολύ περισσότερο από την αβροφροσύνη σε ένα Γερμανό ιστορικό, όσο διαπρεπής κι αν είναι. Η λήθη καταστρέφει λαούς, κ. Καραγιάννη και Παπαβλασσόπουλε. Στην Κρήτη πολλά μπορεί να επιδέχονται κριτικής, η συλλογική μνήμη όμως είναι αδιαπραγμάτευτη.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια