Ειδήσεις

Γραπτή ερώτηση Κεφαλογιάννη για απένταξη έργων από το ΕΣΠΑ

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας εξηγήσεις για την απόφαση των Βρυξελλών να απεντάξει τα έργα της ανάπλασης της Οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου Αττικής από το ΕΣΠΑ.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει τη σημασία των έργων αυτών που θα βοηθήσουν τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας τον τουρισμό και τονίζει ότι πρόκειται για δύο αλληλοσυμπληρούμενα έργα που θα τονώσουν που στοχεύουν στην οικονομική αναζωογόνηση και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα έργα "Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου πόλεως Αθηνών" και "Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου Αττικής" απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με απόφαση των Βρυξελλών, ως μη αναπτυξιακά έναντι άλλων έργων" προτεραιότητας" (μετρό, οδικά έργα κ.λπ.).

Τα ιδρύματα "Ωνάση" και "Νιάρχου" που με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης χρηματοδότησαν τις πλήρεις και ολοκληρωμένες μελέτες των έργων αυτών, με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν το προβληματισμό τους και έθεσαν τα ερωτήματα:

1. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση του κέντρου των Αθηνών, που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του προγράμματος "Rethink Athens".

2. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόρριψη από την Ε.Ε. των δύο μεγάλων, ομόλογων και αλληλοσυμπληρούμενων έργων.

Επειδή:

1. Οι εθνικοί πόροι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των έργων αυτών

2. Στόχος των έργων ήταν η διαμόρφωση των συνθηκών οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών, η συνολική διευκόλυνση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία γραμμής ΤΡΑΜ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κέντρου, και η αναβάθμιση της εγκαταλειμμένης περιοχής Φαληρικού Όρμου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου (δωρεά Ιδρύματος Νιάρχου).

3. Μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε παρόμοιες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι απένταξης των έργων αυτών από το ΕΣΠΑ 2014-2020;

2. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της περαιτέρω επιδείνωσης των ήδη υποβαθμισμένων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών του κέντρου των Αθηνών και του παραλιακού μετώπου Φαλήρου;».

Σχόλια