Ειδήσεις

Εκεί που γεννιούνται αστέρια

Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν Χιλιανοί αστρονόμοι βάζοντας νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη ως τα σήμερα ερμήνευε τη γέννηση κολοσσιαίων αστέρων.

Χρησιμοποιώντας το Μεγάλο Τηλεσκόπιο ΑΛΜΑ στην έρημο Ατακάμα ένα από τα μέρη με την καλύτερη οπτική του ουρανού παγκοσμίως, παρατήρησαν δίσκους αερίων και πρωτοαστρικά νέφη να δημιουργούν μέσα σε ένα εκρηκτικό ραδιενεργό τοπίο αστέρια.

Οι δίσκοι αυτοί είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται με τέτοια ακρίβεια παρέχοντας νέα στοιχεία για τη δημιουργία των λαμπερών ουρανίων σωμάτων.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό που είδε το ΑΛΜΑ ήταν ότι αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό ήταν η δημιουργία ενός ολόκληρου πλανητικού συστήματος με τα νεογέννητα αστέρια και τους πλανήτες να σχηματίζονται μέσα σε ένα δίσκο από αέρια και διαστημικά βράχια κοντά στο μητρικό αστέρι HL Tau στον αστερισμό του Ταύρου, σε απόσταση 450 ετών φωτός από τη Γη.

Το εκπληκτικό είναι ότι τα κενά ανάμεσα στα αρχέγονα υλικά της δημιουργίας υποδηλώνουν ότι οι πλανήτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχηματισμού τους. Σημειώνεται ότι το ΑΛΜΑ είναι μια διεθνής συνεργασία μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής και Ιαπωνίας

Σχόλια