Ειδήσεις

"Σωτήρια" απόφαση για οικογένεια καταναλωτών

Όλη της την περιουσία έσωσε οικογένεια που κατοικεί σε χωριό του δήμου Γόρτυνας με την υπ' αριθμό 137/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Μοιρών.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, με την υπ' αριθμό 137/2014 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Μοιρών δικαίωσε οικογένεια καταναλωτών με δύο ανήλικα τέκνα, μέλος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Ο σύζυγος εργάζεται ως υπάλληλος στο ΕΚΑΒ Κρήτης, η δε σύζυγος είναι άνεργη.

Η οικογένεια, έχοντας συνολική οφειλή ύψους 62.585,10 ευρώ σε μία πιστώτρια τράπεζα, έσωσε την περιουσία της και "κούρεψε" και το χρέος της.

Για το σύζυγο - ο οποίος συμμετέχει ως εγγυητής στο δάνειο της οφειλέτριας συζύγου του - ορίστηκε να καταβάλει 270 ευρώ το μήνα για 5 έτη =16.200 ευρώ (δηλαδή "κούρεμα" χρέους 46.318,32 ευρώ), για δε τη σύζυγο, μετά από πενταετία, να καταβάλλει μηνιαία δόση 270,00 ευρώ, για 9 έτη και 7 μήνες =30.986 ευρώ ("κούρεμα" 31.532,32 ευρώ).

Το Δικαστήριο των Μοιρών χρεώνει στον καθένα σύζυγο χωριστά το οφειλόμενο ποσό των 62.585,10 ευρώ, καθώς η σύζυγος είναι οφειλέτρια, ο δε σύζυγος - δημόσιος υπάλληλος - εγγυητής. Για το σύζυγο, με εισόδημα μηνιαίο μισθό 989,50 ευρώ (διασώστη του ΕΚΑΒ Κρήτης), ορίζει καταβολές πενταετίας των 270 ευρώ το μήνα ενώ για το υπόλοιπο απαλλάσσεται.

Για δε τη σύζυγο, που είναι άνεργη, ορίζει "περίοδο χάριτος" μία πενταετία και μηνιαία καταβολή των 270 ευρώ για τη διάσωση της κατοικίας.

Περιουσιακά στοιχεία:

Η σύζυγος

α) Κατοικία εμβαδού 112,50 τ.μ.

β) Οικόπεδο εμβαδού 1.725,65 τ.μ.

Ο σύζυγος

Πολλαπλά αγροτεμάχια με ελιές.

Αναλυτικά, ο άνδρας της οικογένειας δανειοληπτών προσέφυγε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης το έτος 2012, με τη συμβουλευτική και καθοδήγηση της οποίας κατέθεσε προς τη μία και μοναδική πιστώτρια τράπεζα πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού ως εγγυητής για στεγαστικό δάνειο της συζύγου - πρόταση την οποία η πιστώτρια τράπεζά αγνόησε.

Το ίδιο έπραξε και η σύζυγος ως οφειλέτρια του δανείου.

Ακολούθως, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τους δύο συζύγους, καταθέτοντας σχετικές αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Μοιρών δικαστικής Ρύθμισης των χρεών και των δύο συζύγων.

Το Ειρηνοδικείο Μοιρών, αφού διέταξε συνεκδίκαση των αιτήσεων των δύο συζύγων, εξέδωσε την υπ' αριθμό 137/2014 απόφασή του στην οποία αναφέρονται:

1) Διέταξε τη συνεκδίκαση της αίτησης των συζύγων.

2) Δέχτηκε τις αιτήσεις των καταναλωτών.

2) Ρύθμισε τα χρέη των αιτούντων, με μηνιαίες καταβολές, προς την πιστώτριά τους, επί μία πενταετία, συνολικού ποσού 270 ευρώ.

3) Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της οικογένειας των αιτούντων.

4) Υποχρεώνει την αιτούσα να καταβάλλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας το ποσό των 270 ευρώ, για εννιά χρόνια και επτά μήνες.

Συμπερασματικά, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εκφράζει την ικανοποίησή της για την «πανηγυρική», όπως λέει, «δικαίωση της οικογένειας-μέλους της» και είναι, όπως αναφέρει, ευχαριστημένη δηλώνοντας «εμπιστοσύνη προς τα ειρηνοδικεία της Κρήτης, διότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε αποτελούν ίσως τη μοναδική ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι με οικονομικές οφειλές, τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, της ανεργίας και της φτώχειας».

Για ενημέρωση και ένταξη στο νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλέφωνα: 2821/092.306, 2821/092.666 και 2842/020.140.

Σχόλια