default-image

Έρευνα ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση: Σφίγγει ο κλοιός για τρεις

Κρήτη
Έρευνα ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση: Σφίγγει ο κλοιός για τρεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά εξελίξεων μπαίνει η αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό φυσικών αλλά και ηθικών αυτουργών της φονικής επίθεσης σε βάρος του αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη. Τα 24ωρα που πέρασαν και αφού μεσολάβησε η σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας του θύματος, αποφορτίζοντας το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν αναπόφευκτα οι πρώτες κινήσεις των αστυνομικών, φέρνουν πιο κοντά την τοπική ΕΛ.ΑΣ. στην πραγματική βάση της υπόθεσης.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα σε αυτή τη φάση, από τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το θύμα δηλώνει επισήμως στην ΕΛ.ΑΣ. πως δεν είναι σε θέση να υποδείξει με βεβαιότητα τον κύκλο από τον οποίο εκπορεύεται η επίθεση σε βάρος του. Παρά τη φόρτιση των στιγμών, ο Π. Ινιωτάκης, στα ερωτήματα των αστυνομικών για την ταυτότητα του ανθρώπου που διέταξε το χτύπημα σε βάρους του, φέρεται να απαντά πως δεν μπορεί να προκαταλάβει την έρευνα διατυπώνοντας την προσωπική του εκτίμηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μόνο που επαναλαμβάνει σταθερά είναι ότι δε διατηρεί διαφορές προσωπικού χαρακτήρα με κανένα.

Δρομολογούνται εξελίξεις

Το βάρος σε αυτή τη φάση πέφτει στον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών, τριών τουλάχιστον, που σχημάτισαν κλοιό γύρω από το θύμα, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν από αυτούς, το χαρακτηριζόμενο ως «πληρωμένο νταή» να πλησιάσει, να χτυπήσει βάναυσα τον Πέτρο Ινιωτάκη και να διαφύγει ανενόχλητος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα και αφού ισχυροποιηθούν οι ενδείξεις που ήδη υπάρχουν, αναμένονται και οι πρώτες προσαγωγές ατόμων. Τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο 24ωρο θεωρείται ότι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τρία άτομα, τα οποία μπήκαν στο κάδρο των ερευνών, καθώς προσομοιάζουν στα χαρακτηριστικά των ατόμων που εικονίζονται στα βίντεο. Και οι τρεις συνδέονται με το ντόπιο κοινό ποινικό περιβάλλον, ενώ θεωρείται πως είναι πιθανόν να λειτούργησαν ως εντολοδόχοι του ηθικού αυτουργού της επίθεσης, καθώς έχουν απασχολήσει τις Αρχές τόσο για υποθέσεις ξυλοδαρμών όσο και για οπλοκατοχή.

Εφόσον αυτός ο στόχος ευοδωθεί, η σάρωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών που έγιναν την επίμαχη ώρα και εξυπηρετήθηκαν από τις κοντινές κεραίες, μέσα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μπορεί να οδηγήσει στον επόμενο κρίκο αυτής της αλυσίδας και τον εντολέα του χτυπήματος.

Μαρτυρίες και βίντεο

Οι εξελίξεις τρέχουν, καθώς η πρώτη σάρωση των δεδομένων που προέκυψαν από τουλάχιστον δυο καίριες μαρτυρίες και τα βίντεο έφεραν στα χέρια των αστυνομικών πολλές ενδείξεις που εξετάζονται προσεκτικά. Με το νεότερο υλικό που προστέθηκε χθες στη δικογραφία, η Ασφάλεια Ηρακλείου έχει πλέον στα χέρια της επτά βίντεο, μέσα από τα οποία συνθέτει το προφίλ του άμεσου αυτουργού της υπόθεσης. Ωστόσο, θεωρείται ότι θα χρειαστούν επεξεργασία, ώστε να θεωρηθούν επαρκή για την ταυτοποίησή του.

Καρέ-καρέ συνθέτουν το προφίλ του «εκτελεστή»

Η χαρακτηριστική φιγούρα του ψηλού και γεροδεμένου δράστη που χτύπησε με σιδερογροθιές τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου είναι εκείνη που στρέφει τις υποψίες των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, και μάλιστα με τους πρωταγωνιστές, σε αυτή τη φάση της έρευνας, να χαρακτηρίζονται ως άτομα που κατάγονται από την Κρήτη και γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή. Εκτός από το πρώτο βίντεο που χαρακτηρίζεται πολύτιμο, τα υπόλοιπα δεν έχουν ανάλυση που να επιτρέπει μεγέθυνση της εικόνας ώστε οι αστυνομικοί να επικεντρωθούν, εκτός από το σωματότυπο, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δραστών. Γι' αυτό και όσο από το υλικό αξιολογηθεί θα σταλεί για περεταίρω επεξεργασία στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Το σίγουρο είναι πως οι σκηνές που έχουν καταγραφεί δίνουν την ευκαιρία στους αστυνομικούς να αναλύσουν τις κινήσεις των δραστών και να συσχετίσουν στοιχεία.

Στο μικροσκόπιο και άλλα ευρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα δείγματα αίματος που έχουν ληφθεί και αναμένεται να ταυτοποιηθούν με το δείγμα που έχει ληφθεί από το θύμα, η Σήμανση σάρωσε το αυτοκίνητο, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα κάποιο από τα αποτυπώματα να αφέθηκε την ώρα της επίθεσης, είτε σε στιγμή που οι δράστες σχεδιάζοντας την επίθεση περιεργαστήκαν το αυτοκίνητο. Από το σημείο της επίθεσης αστυνομικοί περισυνέλλεξαν κάποια αντικείμενα, υπό την απομακρυσμένη πιθανότητα κάποιο από αυτά να έπεσε από το δράστη την ώρα της συμπλοκής. Αν και το αυτοκίνητο του Πέτρου Ινιωτάκη μετακινήθηκε με προσοχή, ώστε να μην καταστραφούν τυχόν στοιχεία, οι αστυνομικοί δε φαίνεται να ποντάρουν πολλά σε αυτή την πιθανότητα, η οποία πάντως, ούτως ή άλλως, θα ερευνηθεί.

Πήρε εξιτήριο ο Π. Ινιωτάκης

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, αφού εξετάστηκε εκ νέου από τους θεράποντες ιατρούς και έλαβε τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται ώστε να αποφύγει λοιμώξεις, εξήλθε από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Οι συγγενείς του, οι οποίοι τον παρέλαβαν, επέλεξαν παράπλευρη έξοδο του κτηρίου, ώστε να αποφύγουν τα τηλεοπτικά συνεργεία που τον περίμεναν. Η κατάσταση της υγείας του, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, θεωρείται από τους γιατρούς σταθερή και ελεγχόμενη, ενώ θα παρακολουθείται στενά τις επόμενες εβδομάδες.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News